Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
16-35L czy 24-70L ?
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 05 Sty, 2009   

MM reagujesz bardzo nerwowo jak ktoś skrytykuje Twoje ukochane L-ki... A że wykresików i tabel nie rozumiesz to już wiem, nie musisz tego podkreślać za każdym razem. Jak byś rozumiał, to byś też
rozumiał o czym piszę. Tym bardziej, że nie trzeba patrzeć tylko na wykresy. Polecam to zdjęcie:
http://pliki.optyczne.pl/...16-35_fot13.jpg

zrobione na APS-H i na 10 Mpix oraz na rzeczonej przysłonie f/4.0. Pozwala ono wyrobić sobie zdanie na
temat tego jak ostry jest na brzegach 16-35L dla tej przysłony. Przypominam, że kolega MM twierdzi,
że jest ostry i to na FF. Tutaj mamy tylko APS-H.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Chcialbym tylko niesmialo przypomniec, ze na Zlocie jeden 16-35L byl sprawdzany i errory wywalal...

krisv740
[Usunięty]

arku - koszmarne :mrgreen:
ale ja mam zdjecia z dsmkIII i są o wiele lepsze........

mavierk 
never knows best

Arek napisał/a:
Polecam to zdjęcie:
...żyleta. Ale to chyba jakiś spisek, nie uzywałeś żadnej wazeliny na brzegach?

Z mojej strony poleciłbym... 24/1.4L w nowej wersji :)

Arek 
Redaktor

MC napisał/a:
na Zlocie jeden 16-35L byl sprawdzany i errory wywalal...

I na 20D nie dawał wcale lepszych obrazów niż ten co był w teście, a na 5D wyglądał OK. Co dokładnie
potwierdza moją opinię o użyteczności 5D do sprawdzania jakości optyki i nawet tupanie nóżkami MM
tego nie zmieni.

piotrmkg 
Optyczny

Daimon, dalsze rozjaśnianie :)

http://www.slrgear.com/re...uct/1082/cat/11

http://www.motleypixel.co...0f2.8%20L%20IS/ musisz przejść do Canon Zooms i wybrać odpowiednie szkło, strona we flashu i nie wiem jak prze kleić bezpośredniego linka :(

mavierk, te nowe 24L jest jak 5d mk2, jeszcze nikt go nie widział na półkach sklepowych ;) fama poszła iż cwanon zreflektował się jakiego bubla zrobił i wysłał obiektyw ponownie do działu r&d ;)

Daimon 
Rozmowny

Spotkałem się z taką ciekawą opinią o przydatności tak szerokiego szkła jak 16-35 L do pejzaży. Co o tym sądzicie?

Cytat:
Co do robienia krajobrazów 16mm szybko przekonasz się że krajobraz zaczyna się od 28 w górę. Szersze obiektywy to nieporozumienie, a kadr jest zawsze totalnie nudny. \
Ostatnio zmieniony przez Daimon Pon 05 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

goltar 
Optyczny

To i ja dorzucę swoje 3 grosze do dyskusji. Używam 16-35L II z 40D od pół roku i sobie chwale. TUTAJ robiłem porównanie egzemplarza testowanego przez Arka z moim i z Canonem 17-55 f/2.8, niestety na body 40D, a nie FF. Jak wszystko będzie zgodnie z planem, to w piątek wspólnie z Arkiem będziemy mogli sprawdzić jak współpracuje 16-35L II z 5D mk2. Poczekamy, zobaczymy.
Co do uniwersalności to powiem że podczas wakacji 2008 do 90% zdjęć używałem Tokiny 11-16 z 40D (a 16-35 siedział sobie w plecaku), tak więc do celów wycieczkowych/pejzażowych wolę zakres 16-35 na FF. Jeśli miałby to być jedyny obiektyw jaki posiadam to wybrałbym 24-70. Co do samego 24-70 się nie wypowiadam, bo nie posiadam i nie miałem okazji dłużej testować.

piotrmkg 
Optyczny

Daimon, taki komentarz mogła napisać osoba, która po prostu nie umie wykorzystać tak szerokiego kąta widzenia jaki daje 16mm. przy takich kątach trzeba się trochę wysilić nad kompozycją kadru.

MC 

Daimon, odn. tego cytatu. To wszystko oczywiscie zalezy co kto lubi. Zdjecie moze wyjsc nudne, jak ktos takim je zrobi.

Arek 
Redaktor

Daimon, wystarczy pogrzebać w galeriach, żeby zobaczyć, że cała masa dobrych pejzaży jest robiona
na naprawdę szerokich kątach rzędu 80-100 stopni, więc tą opinią bym się nie przejmował...

Daimon 
Rozmowny

To opinia zawodowca i jego podejście do tematu. Umie robić użytek z 16-35L.
Arek, ale to o czym piszesz to także fakty- http://www.motleypixel.co...0f2.8%20L%20IS/

piotrmkg , dzięki za te linki! :smile:

krisv740
[Usunięty]

panowie chyba się dyskusja zapętliła, ba ja juz nie wiem kto komu odpowiada (piotr-arkowi i odwrotnie , a może goltarowi) :mrgreen:

jedno jest pewnikiem - rozrzut jakościowy 16-35 i nic tego nie zmieni, ale rozmawiamy o uniwersalności tych dwóch szkieł , a nie bezpośrednio jakości 16-35.

sprawa jest prosta - uniwersalnie to niestety 24-70 i chyba to powinno być zakonczeniem .... :cool:

a co do wykonywania ladszaftów - to wiele zależy od preferencji i tematu tak naprawdę, i nie koniecznie szeroki kąt będzie wyznacznikiem najlepszego zdjęcia....

Daimon 
Rozmowny

krisv740 napisał/a:

sprawa jest prosta - uniwersalnie to niestety 24-70 i chyba to powinno być zakonczeniem .... :cool:

Im więcej rożnych opinii tym dla mnie lepiej, teraz jestem na etapie "głośnego myślenia" a wieczorem będzie decyzja :cool:

mavierk napisał/a:
Z mojej strony poleciłbym... 24/1.4L w nowej wersji :)

Jak już pisałem mam stalkę 24 mm 1.8 EX Sigmy. Daje radę.
Nowe 24L kusi, ale nie na start. :)

MC napisał/a:
Daimon, odn. tego cytatu. To wszystko oczywiscie zalezy co kto lubi. Zdjecie moze wyjsc nudne, jak ktos takim je zrobi.

To prawda, tylko zastanawiam się np na ile często wyjmował bym 16-35L z torby, gdybym miał 24-70? Czy to nie jest trochę tak, że takie szkło (16-35L) to jest obiektyw do zastosowań specjalnych? Nawet przy pejzażu. Jestem przyzwyczajony do pracy w okolicach 17 mm na APS-C, na FF to będzie ok. 28mm. Większość z tych pejzaży które pokazuję na forum powstała właśnie na podobnych ogniskowych.

24-70L daje już niezły kąt widzenia - 84 - 34.3 stopni.

http://www.optyczne.pl/po...d0=619&add1=435
Ostatnio zmieniony przez Daimon Pon 05 Sty, 2009, w całości zmieniany 4 razy  

Arek 
Redaktor

24 mm na FF daje Ci aż 84 stopnie pola widzenia. To sporo i spokojnie do krajobrazu da radę.

Odpowiedz do tematu