Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeszcze jedna malenka uwaga ode mnie:
Dlugie czasy (zalezy oczywiscie od predkosci auta, ogniskowej, ustawienia auta wzgledem aparatu, ale powiedzialbym ze przewaznie ponizej 1/60) powoduja, ze auto czesciowo jest rozmyte. Widac to dobitnie na zdjeciu golfa zrobionym przez Edmuna. Ostra jest jedynie ta czesc auta, za ktora "prowadzimy" aparat, w tym przypadku - przod. Efekt spowodowany jest tym, ze auto obraca sie wzgledem aparatu. Ja osobiscie probowalem zmieniac swoje ustawienie wzgledem auta tak, by wiekszy fragment byl ostry, ale na rajdach przewaznie nie da sie tak stanac (zawsze cos przeszkadza nawet jesli masz koszulke organizatora - drzewa na przyklad nie przesuniesz) a ze znajomymi to jakos tak jest, ze nigdy nie przejada obok mnie w jednakowej odleglosci po jednakowym luku, wiec ciezko sie ustawic... Mimo wszystko najlepiej wychodzilo z duzych odleglosci na duzej ogniskowej gdy auto jechalo po prostej a jego os wzdluzna w momencie zrobienia zdjecia byla prostopadla do osi aparatu. Takie ustawienie bym proponowal na poczatek, inne pozniej dla ciekawszych efektow. Nalezy tez zwrocic uwage, by zaczac "sledzic" obiekt przed nacisnieciem spustu a po wykonaniu zdjecia rowniez nie przestawac jeszcze przez chwile. A przede wszystkim cwiczyc dobor czasow - nie ma uniwersalnego, w kazdej sytucji sa inne - za dlugie spowoduja zbyt duze rozmycie auta (nic ostrego nie zostanie na zdjeciu) a za krotkie malo rozmyja tlo. Dobor tla szczegolnie w nocy tez jest istotny - moj aparat lapie od groma blikow swietlnych od latarni znajdujacych sie w kadrze...
Witam.
Ja odnosnie tego rozmazanego tylu . Na moim tyl jest rozmty/poruszony. Bolid byl gdzies pod katem 30-40 stopni, czas naswietlania to 1/200, fakt ze predkosc tez bardzo duza (na tej prostej to pewnie dochodzi do 300). Ja bym stawial na poruszenie w czasie gdy naswietlana byla tylna czesc bolidu, a nie obracanie auta wzg aparatu. Czy oprocz "zelaznyego uchwytu" mozna jeszcze cos zrobic? Czy poczekanie do prawie prostopadlego ujecia, wyjdzie lepiej technicznie?
oczywiście że jeśli auto będzie jechać prostopadle, to efekt będzie lepszy, gdyż rozmycie wynika z faktu że przód auta zmienia swoje położenie względem aparatu z inną prędkością niż jego tyłu (cały czas mówimy o ruchu względem obserwatora).
najprościej jest to zauważyć jeśli weźmiemy ten ruch jako ruch po łuku względem obserwatora (chyba musiałbym to narysować )
Ja rozumie o co Ci chodzi.
Ale czy efekt poruszonego tylu nie moze powstac przez poruszenie podczas naswietlania "drugiej polowy zdjecia".Przy krotkich czasach nigdy matryca nie jest calkiem odslonieta i wtedy przod/tyl w zaleznosci od kierunku ruchu moze byc poruszony.
[ Dodano: Sro 04 Mar, 2009 15:15 ]
Musze odszczekac to co napisalem
Matryca jest calkowicie odslonieta dla 1/200.
Pozostaje tylko to "rozmycie predkosci", czyli nic sie z tym nie da zrobic.
pablospanishguy [Usunięty]
Wysłany: Sro 04 Mar, 2009
No wlasnie trudno to obrazowo opisac, ale chyba najlepiej zrobil to edmun 2 posty wyzej Ja sie podpisuje pod tym
A teraz pora na moją opowieść:)
Na początku swojej historii z fotografią kupowałem gazety fotograficzne i czytałem książkę o fotografii (National Geographic -Szkoła fotografowania). Zdjęcie jadącego auta można nazwać panoramowaniem poruszającego się obiektu. Mnie to zainteresowało i... pewnego razu z kolegą wybraliśmy się panoramować sobie
Do fotografowania wykorzystałem monopod, aby wyeliminować drgania ręki. Fotografowaliśmy na moście,bo dużo samochodów jedzie w jednym kierunku z podobna prędkością (nie przyspiesza ani nie zwalnia). Było to po południu w słoneczny dzień. Zanim udało mi się wykonać prezentowane foto konfigurowałem aparat, aby mieć idealne ustawienia. Te idealne ustawienia są moim zdaniem niepowtarzalne i każdy musi sam znaleźć własne A oto i one:
-czas: 1/10s
-przesłona: f/25
-ISO: 100
-ogniskowa: 41mm
Podsumowując:
1.Wychwytujemy ciekawy samochodzik ze sznurka pojazdów.
2. Patrzymy na niego przez wizjer i dostosowujemy obrót aparatu to zbliżającego się pojazdu.
3. Zanim samochód będzie dokładnie po drugiej stronie ulicy wciskamy spust migawki tak aby nie zaburzać płynnego ruchu aparatu podczas robienia zdjęcia.
4. Oglądamy efekt na wyświetlaczu w powiększeniu w miejscach przedstawionych na drugim zdjęciu
Nie ma złotego środka
F8 - 1/20s - ISO1250 robione Heliosem
pablospanishguy [Usunięty]
Wysłany: Sro 25 Mar, 2009
Ja robilem z reki z roznymi czasami - od 1/30 do 1/125 i dla ogniskowych od odpowiednika 35mm do 210mm. Stabilizacja obrazu w kompakcie ustawiona na "tylko pionowa". Przyklad dla 210mm i 1/125: http://www.obiektywni.pl/...afia-362587.php . Przy 1/100 juz auta nie byly idealnie ostre (jak to Lupo wyzej). Powtarzam: nie ma idealnych ustawien. Wszystko zalezy od sytuacji a takze od reki operatora.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14