Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jaad75, uff... ulżyło mi ja nie mam żadnych lamp, wiec nie bede czekać. pewnie kiedyś zakupie lepsze, na razie te wystarczą dzięki za konstruktywne uwagi
Wysłany: Pią 17 Kwi, 2009 oświetlenie dla początkującego
Witam otóż postanowiłem stworzyć studio domowe, chyba stało się to popularne gdyż na allegro pełno jest podobnych ofert, że za niewielką cenę można kupić cudo. Znalazłem coś takiego
Nie wiem czy jest to warte tych pieniędzy. Jest też mały problem, ponieważ nie rozumiem w jaki sposób mogę błyskać tymi dwiema lampami niby jest tam napisane jednak nie kapuję. Jeśli można to proszę o dokładne wytłumaczenie tak na chłopski rozum. A jak ten zestaw jest nic nie wart to proszę nakierować mnie na proste tory Mam canona 400d oraz speedlite 430ex.
Jest też mały problem, ponieważ nie rozumiem w jaki sposób mogę błyskać tymi dwiema lampami niby jest tam napisane jednak nie kapuję. Jeśli można to proszę o dokładne wytłumaczenie tak na chłopski rozum.
Masz wężyk, podpinany do gniazda PC-Sync i zapewne również fotocelę reagujacą na światło lampy na aparacie...
grzesiuesiu1 napisał/a:
A jak ten zestaw jest nic nie wart to proszę nakierować mnie na proste tory Mam canona 400d oraz speedlite 430ex.
Kup coś, co posiada jakikolwiek zakres regulacji, statywy, które mają szanse utrzymać coś więcej niż żarówkę błyskową (zawsze przydadzą się na przyszłość) i parasolki odbijajaco rozpraszające. Na początek, możesz kupić tylko statyw i uchwyt pod lampę na stopkę, kostki synchro i kabel (lub radio), a do tego 1 parasolkę. Jak poużywasz trochę 430-stki poza aparatem, to będziesz wiedział czego Ci trzeba.
jaad75 To w sumie był mój pierwszy pomysł tylko natknąłem się na to i pomyślałem, że to może być coś fajnego lecz miałem wątpliwości dlatego wolałem się upewnić. Dziękuję za pomoc. Teraz wiem czego już chce
Witam. Odnowię trochę temat.
Chciałbym zrobić sobie małe studio (studyjko) w domu. Próbować fotografować dzieci i może portrety np. żony.
Posiadam:
- canon 40d,
-580ex II,
-starą lampę Carena CA-21 (opis z jakiejś aukcji w linku poniżej)
http://www.allegro.archiv...175-168821.html
Zamierzam kupić:
-fotocelę do lampy carena ca-21
http://www.allegro.pl/ite...pc_fripers.html
-zestaw:
http://www.allegro.pl/ite...hwyt_bonus.html
lub
http://www.allegro.pl/ite...wyt_uniw_b.html
Potrzebuję jeszcze przewód synchro do połączenia lampy z fotocelą ( nie wiem jaki i gdzie kupić? )
Proszę o radę czy to będzie działac?Czy lampa da radę a może jest za słaba?
Może kupić dwie parasolki ( na aukcjach to 100cm i 83cm ) i 580 wyzwolić za pomocą kabla a drugą wyzwoli fotocela?
Chyba namąciłęm
serwer19.JPG
Plik ściągnięto 5174 raz(y) 30,02 KB
serwer18.JPG
Plik ściągnięto 5173 raz(y) 31,21 KB
Ostatnio zmieniony przez rybkowski73 Sro 21 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Działać to będzie o ile nie będziesz korzystał z trybu TTL na lampie 580EX. Chodzi o to że ta fotocela reaguje na pierwszy błysk, a to będzie błysk pomiarowy. Czyli praca w trybie manualnym...
Dzięki.Parasolki 100 i 83 cm są możliwe czy kupić inne wymiary?
Chodzi o stopki: jak zakleję taśmą to da się wsunąć lampę?
A może są gdzieś plastikowe? Szukam , ale nie mogę znaleźć.
Ja mam dwupowłokowe parasolki 90cm i jak na warunki domowe są zupełnie wystarczające.
Co do izolowania stopki - to tylko zabezpieczenie jest. Jak wsuniesz w to fotocele powinno byc OK i bez zalepiania. Nowsze lampy raczej są zabezpieczone i działają OK - sam do takiego nieizolowanego uchwytu mocuję Nikona SB600. Chodzi o starsze modele lamp, szczegółnie te wysokonapięciowe. Tu zwarcie może potencjalnie zwalić elektornikę lampy.
To jak wsunę na metalowe stopki moją 580exII to nie trzeba zabezpieczać? W podstawie 580-ki jest kilka styków metalowych.
Lampa carena ca-21 ma plastikową podstawkę i tylko na środku u dołu jeden i z boku jeden metalowy styk - tej lampy nie trzeba zabezpieczać? Czy jak zakleję to nie będzie działać?
W starej lampie masz tylko styk wyzwalania palnika (środkowy). Żeby błysnęła wystarczy go zewrzeć z tym drugim. Niektóre lampy nie mają optotriakow i wyrzucają z siebie nie 5V ale 150V. Jeśli są jakieś styki komunikacyjne na stopce - może to spowodować niechciane zwacie.
Jak kupisz fotocelę to wpinasz ją w statyw, a na nią zakładasz lampę. No chyba że lampa nie ma styków w stopce - wtedy stosujesz kabelek PC
Te uchwyty z aukcji są akurat inne niż moje, ale w moich odległość metalowej części jest taka, że nie zwiera nic ze stykami lamp. Wystarczy wsunąć swoją lampę (na wszelki wypadek wyłączoną) i dobrze się przyjrzeć czy odległość między metalem a stykami jest ze 2 mm - powinno starczyć.
komor, mam taki uchwyt statywowy (w wielu sklepach funckjonuje nazwa uchwyt uniwersalny B do lampy i parasola) i na nikonowskiej lamie dotyka szyna styków. Dlatego właśnie rpoponuję na wszelki wypadek taśme izolacyjną
rybkowski73, Swoją drogą możesz poszukać uchwytu C - ten ma stopkę standartową
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 14