Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw na rajdy.
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 25 Kwi, 2009   

Na A700 AF tez chodzi szybko i pewnie, choc troche bzyczy. Pewnie jak wyjdzie jej nowa wersja, to i bagnet A bedzie uraczony HSMem. Obecna jej cena jest jednak moim zdaniem wygorowana (nie tylko jej z reszta).

Reklama

Kamcio649 
Rozmowny

Wysłany: Nie 24 Maj, 2009   

Witam odkopię temat ponieważ szykuje się u mnie zmiana systemu jak i obiektywu.
Przechodzę na Canona 40D i moje pytanie tutaj sie zaczyna który obiektyw będzie na poczatek lepszy 17 - 85 mm IS USM czy 18-55 IS różnica w cenie nie jest zbyt duża i zastanawiam się który zestaw wybrać.
Oczywiście gdy pojawi się kasa pojawi się nowy obiektyw ale wiem jedno za szybko to nie będzie i dlatego zastanawiam się który obiektyw wziąść.
Wiem też że który obiektyw bym nie wybrał na rajdach z nim za dużo nie zdziałam chyba że się myle i można cyknąć ładną fotkę.

Sunders 

Kamcio649, każdym można cyknąć ładną fotkę :smile: Jako jedyny 17-85 będzie praktyczniejszy ze względu na zakres ogniskowych.

Kamcio649 
Rozmowny

NO wiem że każdym. Ale ktory z nich bedzie lepszy na rajdy 17-85 ze względu na zakres ogniskowych a może 18-55 jest lepszy optycznie????.
A tak nie na temat to wiesz może czy 40D jest w miare szczelną puszką(nie chce zakładać nowego tematu więc pytam tutaj) chodzi mi glównie o drobne pyłki kurz jak to na rajdzie.

Sunders 

"w zakresie 17-30 mm nowy EF-S 17-85 mm nie oferuje nam nic więcej niż "kit". Tani 18-55 mm wypadał jednak bardzo kiepsko dla 55 mm" to cytat z testu optycznych :smile:
Jeśli chodzi o szczelność, to do rajdów powinna wystarczyć. Lepszą u canona ma dopiero 1d :smile:

Kamcio649 
Rozmowny

Narazie dzięki za odpowiedź a co z lepszych szkiełek to co byś polecił. No 1d ale tez nie ta cena.

Sunders 

70-200/4 lub 2,8 L IS USM :smile:

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 25 Maj, 2009   

Ale zaraz zaraz! Przecież autofocus obiektywu 17-85 założonego do 40D poradzi sobie znacznie lepiej niż kitowy 18-55! Na rajdach może być przydatne…

Kamcio649 
Rozmowny

Czyli jednym słowem 17-85 jest lepszym wyborem tak?????

komor 
Moderator

No, od plastikowego kita 18-55 z całą pewnością jest lepszy. Nie jest to full wypas na rajdy, ale na początek to chyba dobry wybór i ogólnie dość uniwersalny. Zresztą zaraz przyjdzie tu pewnie Bogdan i napisze kilka ciepłych słów o tym obiektywie. :)

Sunders 

"W zakresie ogniskowych 17-30 mm Canon EF-S 17-85 mm prawie nie różni się od taniego "kita", by dla 50-85 mm nokautować go w sposób bezapelacyjny... "/test optyczne.pl/ :smile:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komor napisał/a:
Zresztą zaraz przyjdzie tu pewnie Bogdan i napisze kilka ciepłych słów o tym obiektywie.

No popatrz, popatrz, zupełnie przypadkiem tu dzisiaj zajrzałem i co?
I o moim ukochanym szkiełku mowa. Jak miło, że pamiętałes o mnie Komor. :grin:

Kolego Kamcio649, potwierdzam, że warto go kupić na początek w pudełku z body. Kilka fotek, takim właśnie trzaśniętych, znajdziesz w mojej tutejszej galeryjce. :wink:

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 26 Maj, 2009   

Sunders, to nic, że rozdzielczość nie jest może wyższa niż w kicie, ale jak AF trafi to masz zdjęcie, jak nie trafi to na nic wysokie rozdzielczości szkła. Gdybyśmy rozmawiali o krajobrazie albo nawet o domowym reportażu to pewnie polecałbym moją Sigmę i standardowo Tamrona. Ale dla osoby interesującej się rajdami, bez doświadczenia, w takim budżecie, autofocus wydaje się być istotną sprawą.

Sunders 

komor, opacznie mnie zrozumiałeś, bo ten cytat z testu "wyciągnąłem" jako argument za canonem 17-85 IS USM, tym bardziej, że "na rajdach" Kamcio649 będzie częściej wykorzystywał dłuższe ogniskowe niż krótsze :???:
Zastanawiam się jeszcze, czy mając 1800PLN na obiektyw do 40d na rajdy Kamcio649 nie zrobiłby lepiej kupując canona EF 28-135 IS USM-AF ma równie dobry jak nie lepszy od 17-85, dłuższe ogniskowe, a używanie w 17-85 ogniskowych poniżej 30mm może być dla niego "kłopotliwe" :???:

komor 
Moderator

To już musi autor wątku zdecydować. Myślę, że szeroki plan na rajdach też może być fajny, z drugiej strony na 135 mm można już robić fajne zdjęcia w ruchu, panning, itd.

Odpowiedz do tematu