Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 13 Lip, 2009
Canon EXTENSION TUBE EF 25 II
Autor Wiadomość
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009   

komor napisał/a:
A mając setkę makro jest sens kupić jakieś pierścienie Kenko? Dostanę pewnie większe powiększenie, ale czy GO nie stanie się tak masakrycznie mała, że nie ma to sensu? No i jaka minimalna odległość ostrzenia. Ktoś próbował?
wyniki z sto piątek czy sześćdziesiątek macro z 17-20mm pierścieniami pośrednimi zawsze uważałem za godne uwagi :) No i głębia nie jest za mała - często nawet 1mm wystarcza, tylko trzeba ją dobrze ułożyć.. :)

Monastor, pewnie wystarczy dorzucić dandeliona na mieszek, żeby tylko potwierdzenie ostrości było, bo AF w takich skrajnych warunkach i tak się nie nada :)

Reklama

Monastor 
Optyczny

mavierk, bardziej chodzi o przysłonę i jej domknięcie. U Cwanona trzeba elektronicznie :P

komor 
Moderator

Monastor, zdjęcie mrówek masakryczne. Obawiam się jednak, że umiejętności i czas ogromny, biorąc pod uwagę szybkość poruszania się mrówek. Nie wiem jak mocno trzeba je schłodzić i czym (azotem? :D ) żeby odpowiednio zwolniły. Jak pamiętam swoje próby to to nawet błysk lampy nie zawsze je do końca zamraża, a po domknięciu przysłony to dopiero…

Generalnie interesuje mnie co się dzieje z GO po podpięciu pierścieni – czy zmniejsza się automatycznie? Bo setka makro ustawiona na 1:1 i tak jest jest już trudna jak pewnie się zgodzisz – na f/8 dopiero zaczyna się zabawa, a kończy już się światło :)

Monastor 
Optyczny

komor, zgodzę się. Gdyby temat był łatwy to każdy by rzucał takimi zdjęciami :)

Co do lampy. Aż dziwne się to wydaje. Na jakiej mocy błyskasz i na ile doświetlasz lampą, a na ile zastanym? Z drugiej strony mrówki są całkiem szybkie, a na takim zdjęciu nawet najmniejszy ruch wydaje się spory.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Monastor napisał/a:
mavierk, bardziej chodzi o przysłonę i jej domknięcie. U Cwanona trzeba elektronicznie :P
no tak... cwanon :mrgreen:

komor napisał/a:
Generalnie interesuje mnie co się dzieje z GO po podpięciu pierścieni – czy zmniejsza się automatycznie?
niestety głębia ostrości zależy wtedy od skali odwzorowania, im większa skala, tym mniejsza głębia :)

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 14 Lip, 2009   

Monastor napisał/a:
o do lampy. Aż dziwne się to wydaje. Na jakiej mocy błyskasz i na ile doświetlasz lampą, a na ile zastanym? Z drugiej strony mrówki są całkiem szybkie, a na takim zdjęciu nawet najmniejszy ruch wydaje się spory.

Próbowałem kiedyś, jak jeszcze nie znałem zależności rządzących lampą błyskową, wtedy chyba używałem 380 EX ze stopki na body. Ponieważ ta lampa pracuje tylko w TTL to nie wiem jaka była moc, ale na zdjęciach dużych mrówek w lesie ciężko było utrafić na takie nierozmyte. Udział światła zastanego nie był raczej duży.

Wczoraj znowu byłem na łące (wreszcie) ale używałem tylko zastanego (zachód słońca + blenda) i na czasach 1/200…1/250 małe mrówki opiekujące się mszycami :) wyszły OK, jeśli chodzi o rozmycie.

Ale pamiętam jeszcze inną starszą sytuację, kiedy też coś wychodziło nie tak. Generalnie zależy chyba od mrówek (gatunek) i ich stanu aktywności, jak sądzę.

Odpowiedz do tematu