Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czytałem Eule tego pakietu po polsku i angielsku. NIE MA TAM ANI SŁOWA O TYM ZE NIE MOZNA UZYWAC SOFTU POZA GRANICAMI ZAKUPU.
W tym pudełku kupionym w Stanach masz EULA po polsku? To ważna informacja, że nie ma tam nic o ograniczeniach, ale Adobe ma chyba jednak burdel, bo: http://forums.adobe.com/thread/332209 (facet pisze tak, że jego EULA zabrania używania wersji USA poza tym krajem).
The company has privately warned people who have considered buying boxed copies of the software from abroad and bringing them to the UK that licences are region-specific, and a US copy of an Adobe product could not be activated in the UK.
Edit2:
No dobra, poświęciłem czas i przeczytałem aktualne EULA do pakietu CS4, ze strony http://www.adobe.com/products/eulas/ czyli konkretnie ten plik: http://www.adobe.com/prod...080623_1026.pdf i po przeczytaniu rozdziału English (United States) też nie widzę nigdzie informacji, że produktu zakupionego w USA nie można użytkować poza jego granicami. Używane są sformułowania typu jeśli licencja na użytkowanie została nabyta podczas gdy przebywasz na terenie… to… co pozwala domniemywać, że licencja działa poza Stanami. Zwykle wyróżniane są USA, Europa i Japonia/Azja.
Ale być może haczyk tkwi w tym:
If you obtained the Software and any required serial number(s) from Adobe or one of its authorized licencees and as long as you comply with the terms of this agreement, Adobe grants you…
(podkreślenie moje) bo autoryzowany sprzedawca z USA być może nie może sprzedać osobie spoza USA. Być może jak fizycznie w sklepie weźmiesz pudełko z półki to nikt cię nie zatrzyma i sprawdzi, ale zakup przez internet spoza USA być może łamie już warunki sprzedaży? Sam nie wiem. Śliski temat, ale jak patrzę na aktualne ceny produktów Adobe w Polsce to odechciewa mi się wszelkich zakupów. To jest paranoja.
autoryzowany sprzedawca z USA być może nie może sprzedać osobie spoza USA.
Tak jest. Spróbuj coś zamówić z takich rzeczy w amerykańskim Amazonie. Okaże się że nie możesz sfinalizować transakcji (bo kraj dostawy jest spoza USA/Kanady/Meksyku etc). Ale w niemieckim Amazonie - już tak. Oczywiście cena będzie już "europejska".
Jak chciałem kupić z NikSoftware Viveze to też się nabrałem na promocję. Bo newsletter idzie tylko z ameryki, ale w europie to już nie działają promocje i rabaty. No i musiałem wybrać europejski sklep NikSoftware.
Na stronie Adobe jest identycznie. Jak się kliknie w "Buy now" przerzuci na stronę polską....
No ale co innego zdjąć pudełko z półki, a co innego kupić w Amazonie.
Panowie, nie ma co panikować.
Soft jest jak najbardziej legalny.
Podsumujmy:
1. Aby produkt był legalny musze mieć fakture + potwierdzenie cła i vatu (nie przemycony).
2. Wszystko było zgodne z eulą.
3. Eula nie zakazuje nabywania produku od nieautoryzowanego sprzedawcy.
Nawet jeśli pomoc techniczna nie będzie działać to nie jest to dla mnie problem. Liczy się jedynie że produkt jest LEGALNY, mogę go używać KOMERCYJNIE, i zapłaciłem o całe 2-3 tyś złotych taniej.
A propo warunków sprzedaży. Oni nie mogą tego sprzedawać POZA granicami USA ale przecież on był w USA w momencie sprzedawania tego mnie... Tu chodzi o to gdzie mieści się sklep/sprzedawca a nie skąd jest klient. Gdyby było inaczej to załóżmy sytuacje:
Jesteś w stanach, kupiłeś sobie Web premium ale po jakimś czasie wracasz do Polski, w tym momencie gdyby było jak mówisz to web premium mógłbyś jedynie odsprzedać w usa bo w polsce byłby bezużyteczny. To że autorywani sprzedawcy nie sprzedadzą ci po cenie USA to jest wina porozumienia z Adobe i ich chciwości. Co nie znaczy że kupując tam robisz to nielegalnie bo nikt ci nie zabrania sprowadzenia samemu sobie softu.
I on nie może np sprzedawać tego na allegro oferując wysyłkę z usa. Tu chodzi o rynek gdzie go sprzedajesz. ebay.com jest rynkiem amerykańskim w związku z czym wszystko odbyło się legalnie.
Oni nie mogą tego sprzedawać POZA granicami USA ale przecież on był w USA w momencie sprzedawania tego mnie... Tu chodzi o to gdzie mieści się sklep/sprzedawca a nie skąd jest klient.
Dlaczego zatem nie można niektórych rzeczy kupić w hamerykańskim amazonie? Wg tego co piszesz skrzedaż jest w stanach a tylko paczka idzie do Polski
oracle napisał/a:
Jesteś w stanach, kupiłeś sobie Web premium ale po jakimś czasie wracasz do Polski, w tym momencie gdyby było jak mówisz to web premium mógłbyś jedynie odsprzedać w usa bo w polsce byłby bezużyteczny.
A to jest zupełnie inna sytuacja. Kupiłeś w USA i dostarczono paczkę do Ciebie będącego w USA. Wyprowadzasz się i wtedy działa prawo "mienia przesiedleńczego"
3. Eula nie zakazuje nabywania produku od nieautoryzowanego sprzedawcy.
If you obtained the Software and any required serial number(s) from Adobe or one of its authorized licencees and as long as you comply with the terms of this agreement, Adobe grants you…
oracle napisał/a:
Oni nie mogą tego sprzedawać POZA granicami USA ale przecież on był w USA w momencie sprzedawania tego mnie...
Naciągana mocno teza. Im nie wolno sprzedawać tego osobom spoza USA. Inaczej: nie wolno im eksportować.
jaad75 napisał/a:
Całkiem możliwe, że to nie Adobe jest tu problemem, a Unia Europejska właśnie...
Na pewno nie. Przeczytaj ten artykuł w Guardianie, który zalinkowałem na górze.
czyli 90% sprzedawców na allegro sprzedaje buble bo nie są autoryzowanymi dealerami. Z tego co widziałem to w polsce są chyba tylko 1-2 autoryzowane sklepy. To się po prostu odnosi do tego, że musisz mieć produkt z legalnego źródła, nie kradzony. Musisz mieć dowód zakupu.
Cytat:
Naciągana mocno teza. Im nie wolno sprzedawać tego osobom spoza USA. Inaczej: nie wolno im eksportować.
No właśnie to nie jest naciągana teza. Im nie wolno sprzedawać tego na innym rynku niż amerykańskim a nie osobom spoza granic USA. Pomyśl sobie, jest projektant, który po kilka miesięcy spędza czas na innych kontynentach, to powinien kupić wszystkie wersje bo nie będzie mógł używać wersji kupionej w usa poza granicami usa? Było o tym wielokrotnie, kupienie na tym ebayu prawnie jest równoznaczne z pojechaniem do USA, kupieniem tego pakietu i przyjechaniem do polski.
Cytat:
Dlaczego zatem nie można niektórych rzeczy kupić w hamerykańskim amazonie? Wg tego co piszesz skrzedaż jest w stanach a tylko paczka idzie do Polski
Bo ci mówiłem, że jeśli ktoś współpracuje z Adobe to ci nie sprzeda taniej.
czyli 90% sprzedawców na allegro sprzedaje buble bo nie są autoryzowanymi dealerami. Z tego co widziałem to w polsce są chyba tylko 1-2 autoryzowane sklepy. To się po prostu odnosi do tego, że musisz mieć produkt z legalnego źródła, nie kradzony. Musisz mieć dowód zakupu.
Autoryzowany przez producenta sklep to zupełnie coś innego niż towar nie kradziony, bo to drugie jest pojęciem z kodeksu karnego. Autoryzowanych dystrybutorów Adobe w Polsce jest ze dwóch, ale sprzedawców wielu – to są ci, którzy zaopatrują się u autoryzowanego dystrybutora. Nie wiem o czym dyskutujemy bo to są normalne mechanizmy funkcjonujące od lat w wielu dziedzinach, nie tylko w oprogramowaniu.
oracle napisał/a:
Cytat:
No właśnie to nie jest naciągana teza. Im nie wolno sprzedawać tego na innym rynku niż amerykańskim a nie osobom spoza granic USA.
Ale sprzedaż wysyłkowa za granicę to jest sprzedaż na innym rynku, proszę Cię… Dlatego właśnie Amazon nie może pewnych towarów wysyłać poza kraj macierzysty.
oracle napisał/a:
Pomyśl sobie, jest projektant, który po kilka miesięcy spędza czas na innych kontynentach, to powinien kupić wszystkie wersje bo nie będzie mógł używać wersji kupionej w usa poza granicami usa?
A co to ma do rzeczy gdzie projektant przebywa? Liczy się gdzie mieszka na stałe i prowadzi działalność, tam powinien kupić produkt, jeśli chce być w zgodzie z licencją.
oracle napisał/a:
Cytat:
Bo ci mówiłem, że jeśli ktoś współpracuje z Adobe to ci nie sprzeda taniej.
oracle, gdyby w zgodzie z prawem i licencją było to co mówisz to.. wszyscy w Polsce by tak kupowali. I BSS Polska podniosło by dawno larum że producenci oprogramowania tracą kasę. Ale tak nie jest..
Kupić nikt Ci nie zabroni. To przecież najzwyklejszy w świecie import - to ci potwierdził urząd skarbowy. W przeciwieństwie do kupowania czegoś na terenie UE - to się nazywa importem bezpośrednim. To co jednak jest ważniejsze to możliwość korzystania z tak pozyskanych dóbr na terenie kraju. W Twoim przypadku to zapisy licencji.
Cytat:
Im nie wolno sprzedawać tego na innym rynku niż amerykańskim a nie osobom spoza granic USA.
Niestety mylisz pojęcia. Importowałeś. Sprzedawca eksportował. Także z definicji sprzedał poza rynek amerykański.
jaad75, tak czy siak ebay to tylko metoda uzgodnienia transakcji. W samej jednak transakcji ebay już formalnie nie uczestniczy. Nie kupuje się od ebaya, ale od innego podmiotu z którym przy pomocy ebay zawarło się umowę kupna/sprzedaży.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9