Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Wto 01 Wrz, 2009
C 40D, czy 500D ?
Autor Wiadomość
alsimair 
Rozmowny

Wysłany: Nie 30 Sie, 2009   

Adi.oO., jak możesz to bierz najnowszy sprzęt - prawie zawsze jest lepszy od starszego. Niby lepszy wyświetlacz i poprawione sterowanie to nie są jakieś kolosalne różnice, ale diabeł tkwi w szczegółach i na pewno taki 'lepsiejszy' aparat będzie Ci dostarczał więcej frajdy w użytkowaniu.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wizjerioner napisał/a:
Ja kupiłem 450D i żałuję, że nie dopłaciłem do 40D. Z aparatu jestem zadowolony, ale 40D ma wiele przewag nad 450D, zarówno w użytkowaniu, jak i w samym wykonaniu.
W sumie bardziej liczy się szkło niż pudło, więc lepiej zainwestować w obiektyw, a zawsze 450D czy nawet 400D można zmienić w przyszłości na coś lepszego. Osobiście w chwilii obecnej z wszystkich wspominanych najdalej mi do 500D(cena).

a ja momentami żałowałem, ale teraz już nie. Zawsze można kupić następcę 50D, czy nawet 7D.

Jakość zdjęć z 450D i 40D można porównać przeglądając w dwóch oknach zdjęcia z testu np. na optycznych - jest raz na korzyść 450D, raz 40D. Poza tym ... jakość zdjęć w głównej mierze determinuje obiektyw ... a nie sama puszka.
450D ma wystarczająco dużo funkcji, których dużo jest dostępnych bezpośrednio pod przyciskami, co dla amatora jest zupełnie wystarczające, a nawet jest tego za dużo :grin:
40D jest fajnie duży, ma kilka funkcji więcej i jest bardziej ergonomiczny. Ot co.
Dlatego ... nie żałowałbym, aż tak bardzo. :grin:

lotofag 
Optyczny

alsimair napisał/a:
jak możesz to bierz najnowszy sprzęt - prawie zawsze jest lepszy od starszego. Niby lepszy wyświetlacz i poprawione sterowanie to nie są jakieś kolosalne różnice, ale diabeł tkwi w szczegółach i na pewno taki 'lepsiejszy' aparat będzie Ci dostarczał więcej frajdy w użytkowaniu.

Pytanie czy w ogóle zauważy te różnice, tym bardziej że jeśli chodzi o podstawowe cechy użytkowe to między 400D, 450D i 500D są jak sam piszesz szczegóły. Nawet nowa matryca 500D może w praktyce przejść niezauważona ;) Wielu osobom się wydaje, że nowe lustrzanki same z siebie "robią" jakieś niesamowitej jakości zdjęcia, a w praktyce nie odróżniłyby ich od fotek np. z kompaktu :mrgreen: A ostatnio w fotografii cyfrowej jakichś rewolucyjnych zmian nie było, żeby w każdym przypadku można było powiedzieć bez zastanowienia "bierz najnowszy korpus, dzieli go przepaść od poprzedniego modelu"... Zwłaszcza w przypadku Canona ;)
muzyk napisał/a:

450D ma wystarczająco dużo funkcji, których dużo jest dostępnych bezpośrednio pod przyciskami, co dla amatora jest zupełnie wystarczające, a nawet jest tego za dużo

Wystarczająco dużo to byłoby jakby miał drugie kółko, a jak na razie to jedna z głównych cech dywersyfikujących produkty u wszystkich producentów ;)

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

lotofag, zgadzam się z wszystkim, ale przy założeniu, że ktoś nie robi 99% zdjęć w trybie automatycznym. :???:

Adi.oO. 
Nowy

Używając tego mojego 1000FN przeważnie używałem manuala.
hmm. różnica między 450D a 500D to 500 zł, czy nie lepiej zostawić tę różnice na szkła? Puszkę i tak kiedyś zmienię..

Alsimair, odnośnie tego co piszesz to niewątpię..

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

W moim przekonaniu lepiej :neutral:

muzyk 

lotofag napisał/a:

Wystarczająco dużo to byłoby jakby miał drugie kółko

Mimo, że nie ma drugiego kółka, daje się przestawić przesłonę, bądź czas w trybie M - bez odrywania oka od wizjera.
Adi.oO. napisał/a:

hmm. różnica między 450D a 500D to 500 zł, czy nie lepiej zostawić tę różnice na szkła? Puszkę i tak kiedyś zmienię..

Ja swojego 450 z kitem kupowałem rok temu na początku sierpnia za 528 euro i mimo dylematów nad 40D ... przeważył rozsądek co do kosztów.
Jeśli różnica jest 500 zł pomiędzy 450 a 500D to kup 500D - bo jest lepszy (tylko nie ma co się sugerować filmowaniem), a jeśli rzeczywiście kasa na styk, to kup 450 a i tak będziesz zadowolony.

Adi.oO. 
Nowy

Wysłany: Pon 31 Sie, 2009   

Też mi się tak wydaje, wolę dołożyć te 500 na obiektyw, teraz muszę jeszcze tego poszukać ;)

oracle 
Maniak

Wysłany: Pon 31 Sie, 2009   

To może poszukać 400D skoro i tak będziesz zmieniał body? Tylko nie wiem czy nówkę znajdziesz ale powinny jeszcze gdzieś być. Wtedy zostanie dużo więcej na obiektyw i będziesz mógł kupić coś pokroju Tamrona 17-50/ Sigmy 18-50/ Sigmy 17-70 /Canona 17-85 (W zalezności od upodobań do światła, jakości wykonania i etc.)

muzyk 

Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009   

oracle napisał/a:
To może poszukać 400D ... powinny jeszcze gdzieś być.

W Saturnie w Hamburgu - jako kit bodajże z dwoma obiektywami.
http://shop.ipshamburg.de...rent=&rentlist=
tutaj jest używany 400D za 340 euro.

Adi.oO. 
Nowy

Będę zmieniał, ale na pewno nie w przeciągu dwóch lat.. Szykują się kolejne wydatki..

oracle 
Maniak

Nawet jeśli to będą 3 lata to ja nadal optuje za np używanym ale w bardzo dobrym stanie 400D. Canon robi puszki które jeśli nie szwankują na początku to raczej mała szansa żeby się zepsuły same z siebie. Miałem 3 letniego 300D i chodził jak nówka bez problemów a miał pewnie zrobione z 80 tyś fotek.

Sobiech 
Początkujący

A ja dziś wróciłem z 40D do domu. Z każdą sekundą z nim w rękach jestem coraz bardziej przekonany że dobrze wybrałem :)

Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam!

goltar 
Optyczny

Gratuluje wyboru i zamykam temat.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi