Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak wychodzę od obiektywów Nikona, to miałbym 18-105 no i później dokupił 50mm 1.8
d3000 nie ma chyba silnika af to nic Ci po tym 50/1.8 chyba że chcesz manualnie ostrość ustawiać... jak sie myle to poprawcie. lepszym rozwiązaniem byłby używany d80
ja bym wziął tego Samsunga, miałem go w rękach, robiłem fotki i bardzo przyzwoity sprzęt, z Canonem 40D spokojnie porównywalny w komforcie użytkowania i jakości fot z kitem, plus ma świetny wizjer
Rozumiem, że nie działa AF, ale stabilizacja w body już tak?
tak stabilizacja działa, pomiar światła również. Jeśli podepniesz szkło z gwintem m42 poprzez przejściówkę to będziesz miał tak jak byś wyłączył af i pracujesz z priorytetem przysłony tzn ustawiasz pierścieniem na obiektywie przysłonę a korpus dobiera czas. Z pentaxowymi szkłami nie potrzeba przejściówek. Seria M bez af, przysłonę ustawiasz pierścieniem na obiektywie a światło mierzysz zielonym przyciskiem(nie jestem do końca pewien czy w k20 zielonym czy przyciskiem blokady ekspozycji). Szkła z serii A mają wszystko oprócz af. Warto zaopatrzyć sie w matówkę do ręcznego ostrzenia, można kupić, można zrobić z matówki od zenita.
z Canonem 40D spokojnie porównywalny w komforcie użytkowania i jakości fot z kitem, plus ma świetny wizjer
A czemu miałby nie być porównywalny, nawet i z 50D? 40D to takie cudo? Jeden będzie lepszy w jednym a drugi w drugim, summa summarum każdy zainteresowany powinien sobie umieć odpowiedzieć na jakich kwestiach bardziej mu zależy, a nie patrzeć się tylko na markę czy cenę.
Cytat:
a jak jest ze starymi obiektywami Pentaxa? Rozumiem, że nie działa AF, ale stabilizacja w body już tak?
"Stare" obiektywy Pentaksa to też np. seria F, gdzie AF jak najbardziej działa
Serie K i M pozbawione są mechanizmu autofocusa i są generalnie w pełni manualne - nie posiadają żadnej elektroniki, przysłonę także ustawiamy ręcznie pierścieniem, przy pomiarze światła pomaga tzw. "zielony guzik".
Seria A nie ma AF, ale tu możemy już sterować przysłoną z poziomu korpusu.
Serie F, FA, DA to już obiektywy autofocus.
Pomiar światła i potwierdzenie ostrości w przypadku korpusów Pentaksa działa z czymkolwiek, czy to M42, bagnetowy manual czy słoik po majonezie
Stabilizacja generalnie działa ze wszystkimi obiektywami i do optymalnego działania wymaga podania ogniskowej (korpus sam się o to "zapyta" gdy podepniesz obiektyw bez styków), także tu bardziej uprzywilejowane są szkła stałoogniskowe.
Cytat:
nie jestem do końca pewien czy w k20 zielonym czy przyciskiem blokady ekspozycji
Jak najbardziej "zielonym". To o czym piszesz to chyba w Pentaksie K-m, bo tam "zielonego guzika" po prostu nie ma...
d3000 nie ma chyba silnika af to nic Ci po tym 50/1.8 chyba że chcesz manualnie ostrość ustawiać...
Cóż stałka 50 mm z AF pod Nikona D3000 istnieje , ale Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G kosztuje w granicach 1400 zł . Trzeba jednak przyznac że szkiełko jest dosyc zacne (bardzo dobra rozdzielczośc zarówno w centrum obrazu jak i na obrzeżach). Kupiłbym je na bank gdyby nie to, że bardziej mi się przyda 35 mm (większy kąt widzenia). Chociaż kto wie co sie zdarzy w przyszłości
a jak jest ze starymi obiektywami Pentaxa? Rozumiem, że nie działa AF, ale stabilizacja w body już tak?
"Stare" obiektywy Pentaksa to też np. seria F, gdzie AF jak najbardziej działa
Serie K i M pozbawione są mechanizmu autofocusa i są generalnie w pełni manualne - nie posiadają żadnej elektroniki, przysłonę także ustawiamy ręcznie pierścieniem, przy pomiarze światła pomaga tzw. "zielony guzik".
Seria A nie ma AF, ale tu możemy już sterować przysłoną z poziomu korpusu.
Serie F, FA, DA to już obiektywy autofocus.
Pomiar światła i potwierdzenie ostrości w przypadku korpusów Pentaksa działa z czymkolwiek, czy to M42, bagnetowy manual czy słoik po majonezie
Stabilizacja generalnie działa ze wszystkimi obiektywami i do optymalnego działania wymaga podania ogniskowej (korpus sam się o to "zapyta" gdy podepniesz obiektyw bez styków), także tu bardziej uprzywilejowane są szkła stałoogniskowe.
Cytat:
nie jestem do końca pewien czy w k20 zielonym czy przyciskiem blokady ekspozycji
Jak najbardziej "zielonym". To o czym piszesz to chyba w Pentaksie K-m, bo tam "zielonego guzika" po prostu nie ma...
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia, to dobre wiadomości
Mekton napisał/a:
Cytat:
d3000 nie ma chyba silnika af to nic Ci po tym 50/1.8 chyba że chcesz manualnie ostrość ustawiać...
Cóż stałka 50 mm z AF pod Nikona D3000 istnieje , ale Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G kosztuje w granicach 1400 zł . Trzeba jednak przyznac że szkiełko jest dosyc zacne (bardzo dobra rozdzielczośc zarówno w centrum obrazu jak i na obrzeżach). Kupiłbym je na bank gdyby nie to, że bardziej mi się przyda 35 mm (większy kąt widzenia). Chociaż kto wie co sie zdarzy w przyszłości
MC, rozumiem, że różnica z pozostałymi tanimi relatywnie stałkami Nikona, to ogniskowa i ewentualny AF? No ok, jeszcze światło. Ale zastowania (jeśli chodzi o amatorskie działania) to rozumiem, że nie powinno być dla mnie większych różnic? Czy wykazuję się w tej chwili ignorancją?
Nie wiem za bardzo jakie inne stalki masz na mysli. D3000 nie ma silnika w body, wiec musi on byc w obiektywie, aby dzialal AF. Z nowymi szklami to generalnie nie jest problem, gorzej ze starszymi. A ta trzydziestkapiatka to bardzo sympatyczne szklo i bardzo bym takiego chcial w moim systemie.
Nie wiem za bardzo jakie inne stalki masz na mysli. D3000 nie ma silnika w body, wiec musi on byc w obiektywie, aby dzialal AF. Z nowymi szklami to generalnie nie jest problem, gorzej ze starszymi. A ta trzydziestkapiatka to bardzo sympatyczne szklo i bardzo bym takiego chcial w moim systemie.
No wiem, i chyba pozostaje z AF tylko ta 35-tka...
A miałem na mysli jeszcze to, to i to.
Rozpiętość cenowa relatywnie spora.
Jeszcze jedno pytanie, czym się różnią obiektywy nikona z oznaczeniem AF i AF-S?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10