Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
MM też jak sobie coś kupuje z Canona to też wybiera spośród kilku sztuk.
Nie do końca. Wybieram innym, wybieram do testów a sobie.... 16-35 mam od Goltara, 135L też po kimś (fakt, sprawdziłem w domu czy wszystko jest ok), 100-400L pierwszy z półki (bo był wtedy jedyny), podobnie miałem z 24-70 i 24-105, 85/1.8 wybierałem z dwóch czy trzech szkieł na podstawie kilku strzelonych na szybko zdjęć, 50/1.4 przyszło pocztą z cyfrowych (no dobra, admin tamtejszej galerii foto miał mi wybrać ), 70-200 wzięty właściwie bez sprawdzania. Oczywiście mam ten komfort, że jak porobię zdjęcia i coś mi nie będzie pasowało to bez problemu wymienię taki egzemplarz na inny. Mowa o kilku pierwszych dniach. To nic nadzwyczajnego, w fotoaparacikach chyba każdy stały klient może tak zrobić. Stresu jak widać nie mam przy zakupach, ale i to co do tej pory brałem nie dawało mi do tego powodów. Niczego nigdy nie musiałem oddawać bo wszystko grało. Z moich doświadczeń wynika, że to raczej fotograficzni nuworysze przeżywają każdy milimetr domniemanego FF/BF i rwą sobie włosy z głowy. Mnie to o tyle bawi, iż najczęściej jak ten ich sprzęt biorę do łapki to wszystko przeważnie działa OK. Zapatrzeni w te swoje testowe karteczki robią podstawowe błędy i potem wyniki ich testów można sobie o kant czegoś tam potłuc
. Z moich doświadczeń wynika, że to raczej fotograficzni nuworysze przeżywają każdy milimetr domniemanego FF/BF i rwą sobie włosy z głowy. Mnie to o tyle bawi, iż najczęściej jak ten ich sprzęt biorę do łapki to wszystko przeważnie działa OK. Zapatrzeni w te swoje testowe karteczki robią podstawowe błędy i potem wyniki ich testów można sobie o kant czegoś tam potłuc
Z moich skromnych doświadczeń z ludźmi, którzy przysyłają mi na priva sample do sprawdzenia, wynika, że podstawowy błąd to testowanie jasnych szkieł (mała głębia!) bez statywu. Tutaj naprawdę każdy milimetr przechyłu fotografa to jest po prostu widoczny FF lub BF. Po drugie gówniane żarowe światło przy którym testują jakość pracy AF. Wiadomo, człowiek wrócił ze sklepu wieczorem, lub po pracy odebrał paczkę i chce od razu zobaczyć co i jak. Ale to nie jest dobra metoda.
Ostatnio doceniłem, że czasami przydaje się szeroki kąt do portretów Pytanie mam czy Canony 35/2.0 i 28/2.8 do czegoś się nadadzą. Funduszy niewiele a przydałby się szeroki jasny słoik.
Sejthan, o Canonie 28/2,8 ostatnio było na forum… Canon 35/2 jest opisany w teście na Optycznych i ZTCP doświadczenia ludzi z forum pokrywają się z testem.
d.prowadzisz [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Lis, 2009
35/1.4L lub na otarcie łez 28/1.8USM, na 50D jak znalazł.
Dokładnie tak. Jeśli ktoś nie fotografuje dla pieniędzy
Czyt. "Jeżeli ktoś nie ma pieniędzy.."
Myślę, że przy odpowiednich środkach dobry obiektyw zawsze warto mieć. Nawet do 400D.
Amator, który ma odpowiednie środki i któremu wystarcza EOS 400D, oczywiście kupi EF 35mm f/1.4L za 5500 zł. aby fotografować rodzinę na kanapie przy f/1,4.
Czy przypadkiem jeden z naszych kolegów nie rozważał zakupu 50/1.0L do 350D?
Nie widzę w tym nic złego...
28/1.8 brzmi interesująco. 28/2.8 już nie, skoro w zasadzie to samo można mieć kupując T17-50.
d.prowadzisz [Usunięty]
Wysłany: Sro 04 Lis, 2009
B o g d a n napisał/a:
Amator, który ma odpowiednie środki i któremu wystarcza EOS 400D, oczywiście kupi EF 35mm f/1.4L za 5500 zł. aby fotografować rodzinę na kanapie przy f/1,4.
Co za granicami naszego kraju jest bardzo częste.
Przychodzi spawacz do sklepu:
- dzień dobry, chciałbym dobry, krótki obiektyw do Canona
- proszę, oto najlepszy w tym zakresie - 35/1.4L, cena 1300$
- OK, biorę! To połowa mojej pensji.
Nikt się też tym nie onanizuje po forach i nie fotografuje tablic testowych, to domena krajów biednych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10