Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie twierdzę że wszystko jest doskonałe w Sony ale powtarza się do znudzenia obiegowe opinie w które niektórzy zaczynają wierzyć. Więc niby w czym np. miał by ustępować AF Canonowi D5? Miałem w ręku jedno i drugie i nie zauważyłem jakieś powalającej różnicy.A chociażby 100% krycia wizjera? Przecież to sól i podstawa dobrej lustrzanki. Co innego Nikon D3/D700 ale i inna cena , Sony postanowiło konkurować ceną co wcale nie dziwi, dopiero wkracza w rynek półprofesjonalny a potem Profi.
Co do obiektywów, może nie ma jeszcze pełnej oferty ale to co jest jest naprawdę dobre i już przewyższa ofertę Pentaxa i Olympusa. Czego brakuje zestawowi CZ-16-35/2,8, CZ-24-70/2,8, SAL-70-200/2,8, CZ-85/1,4, CZ-135/1,8, SAL 70-300/4,5-5,6G SSM, SAL 70-400/4,5-5,6 G SSM? Jasne że brakuje mi jeszcze parę szkiełek, ale system ciągle się buduje i na razie korzystam ze sporej spuścizny Minolty.
Jeszcze raz napiszę, jak dla mnie system wystarcza w 95% i jestem nim wstanie zrobić nie gorsze zjęcia niż np. Nikonem D700 czy Canonem D5 II.
Sony postanowiło konkurować ceną co wcale nie dziwi, dopiero wkracza w rynek półprofesjonalny a potem Profi.
Gdyby a900 kosztowało tyle ile d3x to co byś nabył? Sony nie tyle konkuruje ceną co sprzedaje swoje wyroby po cenie adekwatnej.
zentaurus napisał/a:
Czego brakuje zestawowi CZ-16-35/2,8, CZ-24-70/2,8, SAL-70-200/2,8, CZ-85/1,4, CZ-135/1,8, SAL 70-300/4,5-5,6G SSM, SAL 70-400/4,5-5,6 G SSM?
Mówimy o wszechstronności w segmencie profi różnych zainteresowań? No to może być np 400/2.8, 500/4...
zentaurus napisał/a:
Jasne że brakuje mi jeszcze parę szkiełek, ale system ciągle się buduje i na razie korzystam ze sporej spuścizny Minolty.
Dostępnośc uzywanych szkieł 600/4 i 400/4.5 Minolty jest generalnie raczej "taka sobie"...
zentaurus napisał/a:
Jeszcze raz napiszę, jak dla mnie system wystarcza w 95% i jestem nim wstanie zrobić nie gorsze zjęcia niż np. Nikonem D700 czy Canonem D5 II.
A... to już zupełnie inna kwestia. Mi tez ten system wystarcza. Na C się nie przesiądę. Abym się przesiadł na N to bym musiał dojrzeć do wydania co najmniej tych 45 tysięcy na d3 (bez x) i 500/4 (ew. 400/2.8 z konwerterem). No, ale ja aż tak tego hobby nie kocham
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 24 Paź, 2009
RB napisał/a:
Minolty jest generalnie raczej "taka sobie"...
z jednej strony takie sobie, z drugiej jak już ktoś coś takiego ma, to ceni sobie i nie odda Widocznie dopiero wtedy sobie człowiek ceni piękno tego systemu ^^
RB napisał/a:
No, ale ja aż tak tego hobby nie kocham
ciekawe, czy za pare miesięcy czasem nie przypadkiem kupisz sobie tego, o czym pisaleś
Nie jestem maniakiem systemowym i gdybym miał pieniądze i inne potrzeby to bym może kupił Nikona czy Canona. Oczywiście jak komuś brakuje np. 600 mm czy innego szkła to oczywiście musi rozważyć zakup czegoś innego. Ja piszę tylko o swoich odczuciach które mam raczej pozytywne z użytkowania A900 i jego stosunku jakośći i możliwości do ceny. Co do wejścia na rynek profesjonalny Sony, jest to skomplikowany proces który wymaga kilku lat pracy, wsparcia zawodowców przez firmę. Zakładając nawet teoretycznie, nawet wyprodukowanie przez Sony puszki o parametrach lepszych od Marka 1 czy topowego Nikona też nie spowodowało by od razu dużej sprzedaży, tylko mi to lotto, ważne są dla mnie efekty moich zdjęć z A900 a nie to czy na stadionach widać najwięcej C czy N. Jakoś to nie uwiera mojemu "ego" i robię dalej zdjęcia w systemie A.
Systemu nie buduje się na miesiąc czy dwa i nie będę tylko dlatego się wyprzedawał czy go zmieniał bo w danej chwili C czy N ma 11 kl/sek czy 104 punkty AFi czy może nowe puszki zaczną kręcić filmy 3D albo będzie wbudowana nawigacja satelitarna.
@Zentaurus
Gdybys byl profesjonalista, to spiewka bylaby inna. Profesjonalista potrzebuje wszystko i porzadne "na wczoraj', zeby dzisiaj pracowac i dlatego, ze system buduje sie na lata. Pstrykaczowi wystarcza zapewnienia, ze lada rok bedzie, bo "system buduje sie przez lata". To tak odnosnie pewnych niescislosci w twoim rozumowaniu.
Dla mnie firma sony nie istnieje. I nie chodzi mi bynajmniej o niechec do systemu alfa. Ja tej firmy nie powazam za caloksztalt, a glownie za stosunek do klienta w wielu innych dziedzinach.
Wkurza mnie np. regionalizacja filmow (a tych kupuje duzo). Wkurzaja ceny z sufitu za cos, co u konkurencji kosztuje nawet 50% mniej i czesto bywa lepsze.
Ale mamy wolnosc wyboru i kazdy kupuje, jak mu pasuje.
Ja w ramach jednoosobowego protestu ich produkty omijam.
Wybacz mi PM, ale Twoja opinia jest emocjonalna i mało wiarygodna. Jak nie ma się do czego przyczepić, to się na ogół ogólnie krytykuje . Ja przynajmniej napisałem konkretnie i o swoich osobistych spostrzeżeniach. Nie będę też oceniać Twojego profesjonalizmu, nie o to na tych łamach chodzi...
z jednej strony takie sobie, z drugiej jak już ktoś coś takiego ma, to ceni sobie i nie odda
To z tej samej strony - bo wlasnie między innymi dlatego, że tego ludzie nie sprzedaja to nie ma ich na rynku używek
mavierk napisał/a:
ciekawe, czy za pare miesięcy czasem nie przypadkiem kupisz sobie tego, o czym pisaleś
Niestety nie bo akurat za taka kwotę żona sobie kupiła mały zgrabny samochodzik I mam kilka hobbies, i kilka skarbonek (nie tylko z przyjemnosciami związanych).
zentaurus, Ty masz racje. Piszesz prawdę. Ale to jest wątek o sprzęcie top profi i akurat w tym dziale to S obiektywnie rzecz biorąc właściwie nie ma sprzętu. I to nie dlatego ze MM w młodości doświadczył traumy z powodu zepsutego wlakmana tylko dlatego, że go nie ma i juz...
P_M - tobie też walkmany się pusli na potęgę?
RB napisał/a:
Niestety nie bo akurat za taka kwotę żona sobie kupiła mały zgrabny samochodzik
najgorsze jest to, że każdy tak mówi, a potem pisze, że okazja była
Co do obiektywów, może nie ma jeszcze pełnej oferty ale to co jest jest naprawdę dobre i już przewyższa ofertę Pentaxa i Olympusa
pentaxa owszem bo nie ma profi sprzetu ale olympus raczej ma sie czym pochwalić w tej materii i to bardziej niż sony
[ Dodano: Sob 24 Paź, 2009 13:10 ]
zentaurus podciągnąłeś "profi" pod obiektywy sony. Olek ma swietną optyke do krajobrazu, makro i tele. Ale przecież to nie FF wiec z profi nie może mieć nic wspólnego
najgorsze jest to, że każdy tak mówi, a potem pisze, że okazja była
Żadnej okazji nie było, były potrzeby motoryzacyjne a nie było potrzeb fotograficznych. Obiektywnie rzecz ujmując na to co by mnie skłoniło do Nikona jestem po prostu za biedny.
Bo to tak to wyglada. Szkielko kosztuje 6 kPLN, zeby bylo sprawiedliwie w rodzinie to zona tez powinna wydac 6 kPLN na cos (wiemy na co ), no dzieci tez naleza do rodziny, czyli nastepne 4 kPLN (mniej bo w wieku szkolnym jest znizka ). Czyli jak Ciebie kosztuje cos 6 kPLN, to nas z 18 kPLN, ot proza zycia
Jakoś mi się przypomina:
Uradowana zona wraca do domu.
- Wyobraź sobie,ze dzisiaj przejechałam trzy razy na czerwonym swietle i ani razu nie zaplacilam mandatu
- No i?
- Za zaoszczędzone pieniadze kupilam sobie torebke.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10