Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ludzie ktorzy przychodza tutaj i pytaja o pomoc sa troche zdesperowani, bezradni
OK. Nie mam nic przeciwko. I odpowiadam na pytania (tak mi się wydaje).
Przytoczę tylko pierwsze zdania jeszcze raz..
obserwator51 napisał/a:
Instrukcja obsługi służy jedynie do zapoznania się z zakupionym sprzętem i do niczego więcej. Amator, taki jak ja, nie zrozumie górnolotnych terminów zawartych w podręczniku. Do tego przydałaby się porządna książka, która tłumaczy, co i jak oraz do czego służy dane ustawienie. Problem w tym, że książek o fotografii jest mnóstwo, ale żeby wybrać tą najbardziej pomocną, trzeba być zaawansowanym fotografem i rozumieć fotograficzne terminy.
Czytajc dzial "obiektywy" i "lustrznki" mozna odniesc wrazenie ze to forum zyje
Lepiej zaglądnąć do działu "wspólne plenery" tam dopiero widać prawdziwe radosne życie forumowiczów. ( ale lepiej przyjść na takie spotkanie. )
Ja ostatnio nie czerpie radość z odpisywania na forum- zawsze znajdzie się ktoś kto to zrobi lepiej. Tylko czytam, ew. komuś się podpiszę pod zdjęciem.
Wole robić zdjęcia, choć i to nie do końca ostatnio mi się udaje...
Co do tematu...
obserwator51
Najważniejsze dla Ciebie w instrukcji powinny być słowa, które mówią o tym czego nie należy robić z aparatem.
- unikać zamoczenia, zapiaszczenia.
- chronić aparat przed upadkami, zwłaszcza delikatny obiektyw.
- używanie zalecanych akumulatorków/baterii.
- regularne dbanie o czystość soczewek- najlepiej ściereczka do okularów i chuch, może być alkoholowy.
- przetrzymywanie aparatu w pokrowcu/torbie, gdy nie jest użytkowany.
Na początek warto się skupić na technikaliach dotyczących samej obsługi aparatu, dopiero później przejmować się efektami ( czyt- zdjęciami)
- jak wyłączyć zoom cyfrowy ( pierwszy podstawowy krok każdego użytkownika aparatu cyfrowego )
- jak włączyć tryby manualne ( A- dobieramy przysłonę, automatyka robi resztę; S- dobieramy czas ekspozycji ( naświetlenia); M- całkowicie panujemy nad czasem i przysłoną.
- Odnalezienie menu/przycisku, odpowiedzialnego za ustawianie czułości matrycy ( ISO )- element nie zbędny by przejąć całkowitą kontrolę nad ekspozycją ( i szumami )
- odnalezienie przycisku do zmiany EV ( wartość ekspozycji, + dodatnia powoduje mocniejsze naświetlenie klatki, - ujemna mniejsze naświetlenie. )
- odnalezienie i ustawienie odpowiedniego tryby pomiaru światła- pozwoli nam to w dużym stopniu zapanować nad naświetleniem w trybach półautomatycznych. Wybór pomiaru światła- Matrycowy, centralnie ważony, punktowy.
To na początek.
Jeśli potrzebujesz wyjaśnienia konkretnego zagadnienia wal śmiało na forum, albo nawet na PW.
Wiem, ale troche pokory z kazdej strony nigdy nie jest za wiele
Ludzie ktorzy przychodza tutaj i pytaja o pomoc sa troche zdesperowani, bezradni
i trzeba ich troche rozgrzeszyc bo czasami nie wiedza co mowia
To co napisałeś to święta racja - jestem dokładnie tego samego zdania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9