Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W 5d powala mnie "bokeh" jaki się na nim uzyskuje, nawet f4 jest powalające oraz podłączając swoją szklarnię, mam zadowowe szkiełko do "landszaftufff" + jak zmienie 70-200L na 135L to będę miał idealne szkło to ciaśniejszych portrecików.
Chociaż 70-200L na 5d staje się fajną portretówą z niesamowitym bokehem..
as..., potwierdzam Twoje spostrzeżenie. Twoje szkła wpięte do 5D, aby uzyskać taki sam efekt fotograficzny (rozmycie tła) będziesz mógł przymknąć nawet powyżej f/6. Powiem inaczej - aby na 350D (APS-C) uzyskać efekt taki jak z 5D + szkło z f/4, obiektyw na APS-C należałoby otworzyć do f/2,2.
Ktoś, kto ma np. 40D i jasne szkło f/2,8 nie jest w stanie tego uzyskać.
Ty z "ciemnym" f/4 uzyskujesz lepszy efekt.
I to jest magia FF.
Czuje sie usprawiedliwiony do malkotenctwa przez zalozyciela tematu.
1. "trzy przyciski". Wszyscy wieszali psy na M8 za zmiany iso a w mark ii jest to zrobione jeszcze gorzej. Niezagospodarowane kolko przy AF i MODE. No i na przyklad MODE wybieramy w ciemno patrzac w wizjer
2. Brak przycisku osobnego AF-ON
3. AF-stop tylko na szkle
4. Brak trybow C1, C2, C3
5. Wspomniany brak joy'a i wszystko co sie z tym wiaze.
To sa te, ktore doprowadzaly mnie do pasji jak musialem pracowac tymi korpusami. Pamietam, ze brakowalo mi dwoch czy trzech CF, ale to takich, ze fajnie by bylo miec.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 09 Lis, 2009
AM,
to ja mam zupełnie odmienne spostrzeżenia.... :
ad1. w/g mnie przyciski , to dużo lepsze rozwiązanie niż kółko w xxD /7d także/
kółko zagospodarować można na wiele sposobów poprzez personal function...
chyba, że nie rozumiem o co ci chodzi...
ad2.przycisk af on pojawił się w 40d i dopiero w 7d ma jakis sens, bo po podłączeniu gripa jest... d..pa! - brak w użyciu pionowym. mając 30d/50d i tak zagospodarowałem "*" do tego , bo inaczej nie ma możliwości użycia af.... - w 1d jak ustawisz , tak masz i jest ok!
ad.3 - nie wypowiadam się - nie mam takich szkieł
ad4.poprzez funkcje peronal możesz uzyskać dużo więcej....!
ad5. to jest mój "prztyczek" w kierunku mkII
a poważnie .... to kiedy powstał /projekt/ mkII , a kiedy zaczęły powstawać 30d/5d ?!
w chwili obecnej masz mkII i mkIV - to zupełnie inna filozofia obsługi /mkII/ ale trzba oddać sprawiedliwość, ze jak na tamte warunki , jest naprawdę nieźle...! e
W 5d powala mnie "bokeh" jaki się na nim uzyskuje, nawet f4 jest powalające oraz podłączając swoją szklarnię, mam zadowowe szkiełko do "landszaftufff" + jak zmienie 70-200L na 135L to będę miał idealne szkło to ciaśniejszych portrecików.
Chociaż 70-200L na 5d staje się fajną portretówą z niesamowitym bokehem..
as..., potwierdzam Twoje spostrzeżenie. Twoje szkła wpięte do 5D, aby uzyskać taki sam efekt fotograficzny (rozmycie tła) będziesz mógł przymknąć nawet powyżej f/6. Powiem inaczej - aby na 350D (APS-C) uzyskać efekt taki jak z 5D + szkło z f/4, obiektyw na APS-C należałoby otworzyć do f/2,2.
Ktoś, kto ma np. 40D i jasne szkło f/2,8 nie jest w stanie tego uzyskać.
Ty z "ciemnym" f/4 uzyskujesz lepszy efekt.
I to jest magia FF.
coś w tym jest, w niedalekiej przysłości pójdę sobie w ff
i w końcu moje "ciemne" szkła f4 dostaną nowego życia
Odpuszcam temat 1d marka II.
Dzięki wszystkim za pomocną dłoń.
I w końcu rozumiem że aby "podniecać" się krzyżowymi punktami af do tego trzeba mieć ultra jasną szklarnię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10