Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 10 Lis, 2009
Canon 1Ds mk.1 czy Nikon D2X/D2Xs
Autor Wiadomość
spluker 
Nowy

Wysłany: Sob 14 Lis, 2009   

Cytat:
Gwoli ścisłości, jeśli dobrze rozumiem, chodzi o tę sigmę

niestety tak. byl to pierwszy obiektyw jaki kupilem szczerze mowiac i jakos mi sie ostal w mojej torbie ze wzgledu na brak funduszy. no ale przecierpialem i juz sie tym nie martwie. ale szczerze mowiac jak za ta cene sprawil sie naprawde cudnie! :D

moze wrzuce w ten temat jakies foty nim zrobione :D

Cytat:
Ale 17mm na FF to co innego niz 18mm na DX. Jakim cudem Ci wychodzi, ze L jest fatalne? Porownujesz do 17-35/2.8 na D3?

wiem ze to 17mm jest szersze na FF niz 18mm na DX (jesli o to ci chodzi). ale chodzi mi o jakosc zdjec jakie z tego wychodza. widzialem zdjecia zrobione przez 17-35 f2.8 na moim 40d i na 1ds mk3 (na targach sobie wsadzilem w demonstracyjne body swoja karte i pocykalem fotki :P ) i widzialem zdjecia zrobione plastikowym kitoszczakiem 18-105 VR z nikonem d90 i poprostu od tamtej pory na L-ki patrze troche z ironicznym usmiechem...

Cytat:
Piszesz o braku swiatla do przymkniecia do f/16

Nieno zwykle zdarza mi sie tak ze musze przymykac do f/11 f/16 czy cos takiego bo robie bardzo czesto zdjecia z lampami off shoe (a moje body sie synchronizuje tylko do 1/200) i zwykle poprostu musze sie domykac. a napisalem ze czasami brakuje swiatla dlatego, ze ktostam mnie zapytal po co mi ostre szklo skoro i tak jak je domkne do f/16 to bedzie tak mydlic jak moja dupna sigma. no i sie zgadzam z tym praktycznie calkowicie ale zapytalem co w takim razie z momentami w ktorych nie bede mogl miec wymowki z taka przyslona bo np. zrobie foty na f/5.6 ....

Cytat:
Jesli liczysz, ze 1ds/d2x przescignie 40d pod wzgledem AF gdy nadal bedziesz uzywal budzetowych szkiel to mozesz sie przeliczyc

Dlatego oryginalny plan to bylo lepsze body (najlepiej FF - 5d/1ds) i za 40d i te smieciuchy co mam kupic jedno solidne szklo (myslalem o 16-35). Z tym, ze potem dostalem Nikona w lapki, przejzalem ich oferte i sie poprostu zaczalem gleboko zastanawiac czy warto placic tyle za 16-35 skoro podobne efekty daja nawet tanie kitowki pod DX od Nikona. I dlatego zalozylem ten temat i dlatego ciagle sie dopytuje bo narazie to moja decyzja zalezy od tego ktora noga wstane. Wczoraj bylem przekonany o Nikonie, dzisiaj mysle bardziej jednak o 5d.

Cytat:
Na koniec - rady wszystkich kolegow sa dobre. Jak koniecznie chcesz kupowac to ich posluchaj, ale ja na Twoim miejscu bym zalozyl drugi temat, gdzie bys mogl poprosic o ocene swoich zdjec, zadac pytanie o zdjecia jakie chcesz robic i jakie Ci sie podobaja. Wtedy dowiesz sie czego Ci naprawde potrzeba.

Moge je powrzucac tutaj ale szczerze mowiac spodziewam sie komentarzy typu: 'aaaaaaaa... takie zdjecia to i alfą 100 z kitem zrobisz'. Jak wiadomo nie w tym rzecz.

Cytat:
otrzebujesz dużej rozdzielczości i szerokiego kąta?
Gdybym ja miał takie wymagania, zrobiłbym tak:

Nie potrzebuje sredniego formatu na film, a szczegolnie Pentaxa 645. Format 6x4.5 to dla mnie taki format ni z gruchy ni z pitruchy. Zdecydowanie bardziej odpowiada mi 6x7 albo 6x6. Mam dostep praktycznie na codzien do Hasselblada 500 c/m i Mamiya (mamiyi?) RZ67. Niestety nie mam czasu na wywolywanie stosu materialu po kazdej sesji, a potem skanowanie wszystkiego. Tak moge sobie robic do swoich potrzeb 'artystycznych' ( :D ), a znowu do tego w zupelnosci mi wystarcza moja niezawodna Yashica FX-3 i Pentacon Six TL :D

To ja moze wrzuce jakies zdjecia ze swojego portfolio tak dla rozjasnienia (pierwsze lepsze):

zdjecie nr.1 i nr.4 zrobione wlasnie sigmą 18-50 DC, a zdjecie nr.2 i nr.3 zrobione EF 50 f/1.8

[ Dodano: Czw 17 Gru, 2009 15:30 ]
Hej!

Sory za odgrzewanie tematu ale, ze nadal nie zdecydowalem sie do konca na zadna opcje, a "dzien wyplaty" coraz blizej to chcialem sie troche przypomniec. Wydaje mi sie, ze zapomnialem juz o ewentualnym nabyciu Nikona i moj problem rozbija sie pomiedzy:

Canonem 1ds mk.1

i

Canonem 5d mk.1

Aparat w 80% przypadkow bedzie smigal w studio.

Mam tez pare pytan odnosnie 1ds mk1. Mianowicie: Czy smiga on na wszystkich nowszych kartach CF (mam kingstona 8gb - pojdzie?). Jak wyglada obrobka rawów z 1ds? Czy TIF-y z 1ds obrabia sie tak samo jak CR2 ? I ogolnie moglby ktos mi zestawic za i przeciw tych dwoch puszek w bardziej zrozumialy sposob niz suche dane techniczne? Ogolnie jesli chodzi o moje przekonania w tej kwestii na dzisiejszy dzien to nasowa mi sie na mysl 1ds ale rozsadek podpowiada 5d....

co wybrac ?! :shock:

Reklama

icegrub 
Uczestnik

Wysłany: Czw 03 Lut, 2011   chętnie bym wrócił

Po zakupie 5dmkI i byłem bardzo zadowolony i wydawało mi się, że zakup 1dsmkI będzie lepszym rozwiązaniem. Oczywiście sprzedałem 5d i kupiłem 1ds i mam już go ponad rok i jestem zadowolony, ale chętnie bym wrócił do obrazka z 5d. Możliwe że nie różni się znacznie od jedynki ale 5d wygrywa swoją jakością obrazka i widoczną przewagę światła w cieniach może nie widać tego na niżej pokazanym obrazku, ale zauważyłem to po dłuższym użytkowaniu obydwu aparatach. Zaletą także jest używalne ISO 1600, lepsza bateria od 1ds, oczywiście wyświetlacz, lepsze i prostsze w obsłudze menu itd.

Jeśli miałbym kupić dziś aparat kupił bym 1dsmk II lub tańsze 5dmk I, ale na pewno nie 1ds!!!

Obrazek z 5d przedstawiający 1ds. f5 1/160 iso 320

Obrazek z 1ds przedstawiający 5d. f 4.5 1/125 iso 320

Odpowiedz do tematu