Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Klucz może nie zawsze mam przy sobie, ale większego SwissToola zawsze W sumie nigdy jeszcze nie dokręcałem ani jednaj śrubki. W 055 są całkiem konkretne sprężyny i to one chyba tak dobrze wszystko trzymają na miejscu. Nakrętki maja też teflonowy kołnierz, który raczej też dobrze się spisuje
Klipsy mają jeszcze ten plus, że nie są wrażliwe na piach, błoto itd. Kilka razy to przerabiałem i nie było problemów. Goście z 'pokrętłami' przechodzili bagienko ze statywem nad głową, żeby im nic nie blokowało potem pokręteł, a w sumie nawet nie duży kawałek czegoś może zablokować to właśnie pokrętło. Nie wiem jak jest w statywach gitzo, bo koledzy mieli 'niższą półkę', ale skoro gitzo wypuszcza specjalną serię na 'piach i błoto', to znaczy, że nie wszystkie sobie z tym poradzą Mój rozłożony statyw kiedyś robił za podporę właśnie na bagnach w tundrze (nie ma gdzie wyciąć kija) i spisał się znakomicie. Zaraz potem mogłem go spokojnie składać i rozkładać, bo nic nie zablokuje klipsa, a pokrętło owszem
Wiem, że piszę o zastosowaniach statywu 'niestatywowych', ale skoro już dźwigam 5 kg, to niech się do czegoś przydaje Swoją drogą, statyw na wyprawie ma naprawdę masę zastosowań, które 'normalnemu' człowiekowi nawet nie przyjdą do głowy...
maziek, To polecam Ci frotkę 055XPROB. O jego zaletach już nie będę pisał gdyż moje wykorzystanie jego jest "lajtowe" przy tym co z nim wyprawia Ruslan
Sam na statyw nakręcam głowicę 410 do tego mieszek Nikon PB-6 do mieszka aparat i 1,5kg stary obiektyw. I stoi wszystko stabilnie
maziek, To polecam Ci frotkę 055XPROB. O jego zaletach już nie będę pisał gdyż moje wykorzystanie jego jest "lajtowe" przy tym co z nim wyprawia Ruslan
Pod aparat tak, pod wszystko razem tak, ale pod lunetę XPROB będzie bezsensu. Po co te cuda z łamaną kolumną przy lunecie? Do lunet lepiej 055NAT...
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Sro 23 Gru, 2009
Arek napisał/a:
A ja właśnie piszę o 055... Trzeba tam co pewien czas wyregulować docisk tych sprężyn, bo potem nogi same się składają.
055 mam od prawie półtora roku i dosyć intensywnie go używam i tak jak pisałem nigdy nic nie dokręcałem. Ale to pewnie taka sytuacja jak z głowicą 808RC. U dr11 zawsze wszystko z nią grało, u mnie nie
Arek napisał/a:
Mam porównanie 055, do dobrych statywów dwóch innych firm. I jakoś frotki wcale już nie chcę i jej nie polecam.
Wcale Ci się nie dziwię. Gdybym teraz kupował statyw do użytkowania w mieście, na plenerkach WMF i innych spacerach nad Bugiem to też bym nie kupił drugi raz 055, a coś lżejszego i stabilniejszego jednocześnie.
Jednak biorąc pod uwagę inne moje wycieczki, 055 jest git, bo jest ostatnią rzeczą o którą się martwię, że nie da rady, albo się połamie, albo nawet ukradną, bo to tylko 500 zł i kawał aluminium który sporo może na siebie przyjąć
RB, piotrmkg ma między innymi taki statyw i miałem okazję nim się 'pobawić' i rzeczywiście jest świetny! Kiedyś robili lepsze rzeczy... Tylko czy można go jeszcze kupić?
Z drugiej strony w 055XPROB dobrze skręcona i schowana kolumna nie przeszkadza, a może się okazać, że kiedyś się przyda
Czuję się tak, jak kiedyś odwiedziłem wujka w takiej "wieży" na stacji PKP i akurat była jakaś awaria...
"Eu 404 - gdzie jest Eu 404?!"
" poszła na DEPO."
"Dawaj DU 415"
"jest na E5"
"k...."
P.S. - na życzenie zainteresowanych, imiona lokomotyw zostały zmienione .
P.S. Rusłan - to jak z AKM i M16 .
krisv740 [Usunięty]
maziek, jak się spotkamy, to możesz "pomacać" mój statyw - tani a mocny.
marek ma gitzo a stwierdził, że jest mocny. 90kg na nacisku i stoi bez problemu....
Mnie się mój 055 PROB często właśnie luzuje i niogi same się chowają, to cecha frotek. Sposób blokowania nóg w Gitzo, powtórzony przez żółtków w Benro jest rewelacyjny. Zresztą frotki coś ostatnio schodzą z jakością
Co do klipsów we frotach:
Gitzo niestety nie miałem dłuższej przyjemności (a przyjemność jest...) ale w moim 055 noszonym na ramieniu z luneta i klipsowanym w tym czasie nagminnie jakoś nic nie musialem dokręcić... pewnie maja kłopoty z powtarzalnościa (ku mojemu tym razem szczęsciu, bo mam chiba ten składany w środę )
A ja mam klipsy, bo wydawało mi się, że są wygodniejsze, ale wiem już, że wolałbym pokretła, właśnie ze wzgledu na szybkość rozkładania - zawsze to tylko jedno przekręcenie na nogę, zamiast trzech ruchów przy zwalnianiu klipsów... Tyle, że ja po bagnach ze statywem nie chodzę...
Co powiecie o tej głowicy? http://www.amazon.com/Sli...cm_cr_pr_sims_t Ostatnio się nią bawiłem i jest dużo wygodniejsza od joysticka manfrotto http://www.fotoceny.pl/to...tto_322RC2.html , tyle, że jest sporo wyższa i nie wiem, czy to nie miałoby negatywnego wpływu na stabilność zestawu?
Swoją drogą, ta którą zamówił sobie Wujek Pstrykacz jest extra; tylko ta cena...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9