Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Statyw i głowica heavy-duty
Autor Wiadomość
skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Sro 23 Gru, 2009   

Arek napisał/a:
trzeba mieć zawsze klucz żeby dokręcić dociski.

:smile: Klucz może nie zawsze mam przy sobie, ale większego SwissToola zawsze ;) W sumie nigdy jeszcze nie dokręcałem ani jednaj śrubki. W 055 są całkiem konkretne sprężyny i to one chyba tak dobrze wszystko trzymają na miejscu. Nakrętki maja też teflonowy kołnierz, który raczej też dobrze się spisuje :wink:

Klipsy mają jeszcze ten plus, że nie są wrażliwe na piach, błoto itd. Kilka razy to przerabiałem i nie było problemów. Goście z 'pokrętłami' przechodzili bagienko ze statywem nad głową, żeby im nic nie blokowało potem pokręteł, a w sumie nawet nie duży kawałek czegoś może zablokować to właśnie pokrętło. Nie wiem jak jest w statywach gitzo, bo koledzy mieli 'niższą półkę', ale skoro gitzo wypuszcza specjalną serię na 'piach i błoto', to znaczy, że nie wszystkie sobie z tym poradzą ;) Mój rozłożony statyw kiedyś robił za podporę właśnie na bagnach w tundrze (nie ma gdzie wyciąć kija) i spisał się znakomicie. Zaraz potem mogłem go spokojnie składać i rozkładać, bo nic nie zablokuje klipsa, a pokrętło owszem ;)
Wiem, że piszę o zastosowaniach statywu 'niestatywowych', ale skoro już dźwigam 5 kg, to niech się do czegoś przydaje ;) Swoją drogą, statyw na wyprawie ma naprawdę masę zastosowań, które 'normalnemu' człowiekowi nawet nie przyjdą do głowy... ;)

Reklama

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

hijax_pl napisał/a:
maziek, a ciężką masz tą lunetę?
Kilo siedemdziesiąt bez okulara.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

maziek, To polecam Ci frotkę 055XPROB. O jego zaletach już nie będę pisał gdyż moje wykorzystanie jego jest "lajtowe" przy tym co z nim wyprawia Ruslan ;)

Sam na statyw nakręcam głowicę 410 do tego mieszek Nikon PB-6 do mieszka aparat i 1,5kg stary obiektyw. I stoi wszystko stabilnie ;)

Arek 
Redaktor

Ruslan napisał/a:
W 055 są całkiem konkretne sprężyny i to one chyba tak dobrze wszystko trzymają na miejscu.

A ja właśnie piszę o 055... Trzeba tam co pewien czas wyregulować docisk tych sprężyn, bo potem nogi same się składają.

Mam porównanie 055, do dobrych statywów dwóch innych firm. I jakoś frotki wcale już nie chcę i jej nie polecam.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

hijax_pl napisał/a:
maziek, To polecam Ci frotkę 055XPROB. O jego zaletach już nie będę pisał gdyż moje wykorzystanie jego jest "lajtowe" przy tym co z nim wyprawia Ruslan ;)

Pod aparat tak, pod wszystko razem tak, ale pod lunetę XPROB będzie bezsensu. Po co te cuda z łamaną kolumną przy lunecie? Do lunet lepiej 055NAT...

skasowany
[Usunięty]

Arek napisał/a:
A ja właśnie piszę o 055... Trzeba tam co pewien czas wyregulować docisk tych sprężyn, bo potem nogi same się składają.

055 mam od prawie półtora roku i dosyć intensywnie go używam i tak jak pisałem nigdy nic nie dokręcałem. Ale to pewnie taka sytuacja jak z głowicą 808RC. U dr11 zawsze wszystko z nią grało, u mnie nie :wink:

Arek napisał/a:
Mam porównanie 055, do dobrych statywów dwóch innych firm. I jakoś frotki wcale już nie chcę i jej nie polecam.

Wcale Ci się nie dziwię. Gdybym teraz kupował statyw do użytkowania w mieście, na plenerkach WMF ;) i innych spacerach nad Bugiem to też bym nie kupił drugi raz 055, a coś lżejszego i stabilniejszego jednocześnie.
Jednak biorąc pod uwagę inne moje wycieczki, 055 jest git, bo jest ostatnią rzeczą o którą się martwię, że nie da rady, albo się połamie, albo nawet ukradną, bo to tylko 500 zł i kawał aluminium który sporo może na siebie przyjąć ;)

RB, piotrmkg ma między innymi taki statyw i miałem okazję nim się 'pobawić' i rzeczywiście jest świetny! Kiedyś robili lepsze rzeczy... Tylko czy można go jeszcze kupić?
Z drugiej strony w 055XPROB dobrze skręcona i schowana kolumna nie przeszkadza, a może się okazać, że kiedyś się przyda ;)

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Czuję się tak, jak kiedyś odwiedziłem wujka w takiej "wieży" na stacji PKP i akurat była jakaś awaria...

"Eu 404 - gdzie jest Eu 404?!"
" poszła na DEPO."
"Dawaj DU 415"
"jest na E5"
"k...." :)

P.S. - na życzenie zainteresowanych, imiona lokomotyw zostały zmienione ;) .

P.S. Rusłan - to jak z AKM i M16 ;) .

krisv740
[Usunięty]

maziek, jak się spotkamy, to możesz "pomacać" mój statyw - tani a mocny.
marek ma gitzo a stwierdził, że jest mocny. 90kg na nacisku i stoi bez problemu.... ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

RB napisał/a:
Pod aparat tak, pod wszystko razem tak, ale pod lunetę XPROB będzie bezsensu. Po co te cuda z łamaną kolumną przy lunecie? Do lunet lepiej 055NAT...

Ale nie jest nigdzie napisane że trzeba kolumnę rozkręcać/łamać przed użyciem ;)

055NAT to tylko używka gdzieś - najpewniej na ebayu. Ale tak to można kupić stary porządny, drewniany trójnóg PZO - bez wodotrysków ;)

skasowany
[Usunięty]

maziek napisał/a:
Czuję się tak, jak kiedyś odwiedziłem wujka w takiej "wieży" na stacji PKP i akurat była jakaś awaria...

"Eu 404 - gdzie jest Eu 404?!"
" poszła na DEPO."
"Dawaj DU 415"
"jest na E5"
"k...." :)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Mnie się mój 055 PROB często właśnie luzuje i niogi same się chowają, to cecha frotek. Sposób blokowania nóg w Gitzo, powtórzony przez żółtków w Benro jest rewelacyjny. Zresztą frotki coś ostatnio schodzą z jakością :sad:

RB 

hijax_pl napisał/a:

Ale nie jest nigdzie napisane że trzeba kolumnę rozkręcać/łamać przed użyciem ;)

Ale po co za to płacic ;-) i zawsze o jeden element do zepsucia mniej ;-)
Swoja droga ten łamaniec nie przeszkadza - sam mam więc wiem :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
055NAT to tylko używka gdzieś - najpewniej na ebayu. Ale tak to można kupić stary porządny, drewniany trójnóg PZO - bez wodotrysków ;)

O w morde... ja już mocno nie na bieżąco... Teraz to chyba 055XB... czy 055WNB (ale ten od XPROBa droższy...
A jeśli chodzi o drewniaki...
http://www.berlebach.de/?...sprache=english
http://www.fotomarket.com...042-natura.html

ponoć frotka 055 się chowa...

Co do klipsów we frotach:
Gitzo niestety nie miałem dłuższej przyjemności (a przyjemność jest...) ale w moim 055 noszonym na ramieniu z luneta i klipsowanym w tym czasie nagminnie jakoś nic nie musialem dokręcić... pewnie maja kłopoty z powtarzalnościa (ku mojemu tym razem szczęsciu, bo mam chiba ten składany w środę :-) )

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To ja się dopiszę do listy zadowolonych frotko-klipso-używaczy :)

Przez ponad rok ani razu nie dokręcałem nic. O przepraszam - jedyne co dokręciłem to kolce zamiast tych gumowych końcówek ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 24 Gru, 2009   

A ja mam klipsy, bo wydawało mi się, że są wygodniejsze, ale wiem już, że wolałbym pokretła, właśnie ze wzgledu na szybkość rozkładania - zawsze to tylko jedno przekręcenie na nogę, zamiast trzech ruchów przy zwalnianiu klipsów... Tyle, że ja po bagnach ze statywem nie chodzę...

piotr_u. 
Rozmowny

Wysłany: Sro 30 Gru, 2009   

Co powiecie o tej głowicy? http://www.amazon.com/Sli...cm_cr_pr_sims_t Ostatnio się nią bawiłem i jest dużo wygodniejsza od joysticka manfrotto http://www.fotoceny.pl/to...tto_322RC2.html , tyle, że jest sporo wyższa i nie wiem, czy to nie miałoby negatywnego wpływu na stabilność zestawu?
Swoją drogą, ta którą zamówił sobie Wujek Pstrykacz jest extra; tylko ta cena... :shock:

Odpowiedz do tematu