Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co na śluby:Canon 5D II + 24-105L IS czy Nikon D300s + 24-70
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 28 Gru, 2009   

ALBIN napisał/a:

A swoją drogą to dlaczego tak się obawiasz nowych osób chcących fotografować np w kościele. Boisz się że nie wygrasz z nimi konkurencji? Skoro jesteś dobry w tym to przecież nie masz się czego bać. Czy jest inaczej?

Ja się takich osób boję z innych powodów. Z takich mianowicie, że są to dla mnie kierowcy którzy nie mając prawa jazdy chcą się ścigać na ulicy bo w swoim mniemaniu "dadzą sobie radę" i generalnie są zajebiści. Pięknie zawracają na ręcznym, tylko nie wiedzą gdzie się włącza silnik i światła nie wspomnę o zmianie biegów. Bo taki nowicjusz psuje rynek. Mnie akurat nie chodzi o cenę, tylko o efekt końcowy i opinie o fotografach. Bo taki nowicjusz nie ma pojęcia o odpowiedzialności tego co robi. Ma za to buzię pełną frazesów i zapycha nią klienta a potem efekt końcowy jest często tragiczny i młoda para zostaje ze szmatławymi zdjęciami które są "artystyczne". Zresztą przestańmy pitolić o artyźmie w fotografii ślubnej bo czegoś takiego tam się nie znajdzie. Można mówić o bardzo niebanalnym stylu, niepowtarzalnie ciekawym kadrowaniu, kilku super ujęciach i to wszystko. Jak ktoś w tych setkach reporterskich zdjęć widzi artyzm to ma własne ego wielkie jak Himalaje i zdecydowany przerost ambicji polączony z manią wielkości. Tyle praktyki.

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009   

MM i wszystko popsułeś :wink:

sigmiarz 
Optyczny

może Albinowi chodziło o takie pojęcie artyzmu:
wyobraź sobie że zatrudniłeś pana który kładzie Ci płytki w łazience,
wracasz wieczorem, widzisz że płytki równo ułożone, fugi wygładzone,
chwalisz pana od płytek "no, artystyczna robota Panie Władku"

:D

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

ALBIN napisał/a:
Ostatnio oglądałem też http://marekkrolik.com/
... Niektóre zrobiły na mnie wrażenie.

Dobrze, że tylko niektóre. Ja bym takiemu fotografowi nie zapłacił ani złotówki za zdjęcia. Pozycje ludzi na tych zdjęciach zaprzeczają prawu grawitacji. Ściany się na nich kładą itp. Wszystko wygląda jak przez "judasza" w drzwiach.
ALBIN nie wzoruj się na takich "artystach".

piotr_u. 
Rozmowny

ALBIN, posłuchaj B o g d a n a i innych, bo narazie pewnie nie będziesz w stanie robić nawet takich zdjęć...

MC 

Ja tylko wspolczuje klientom. Tyle w temacie.

Sunders 

MC napisał/a:
wspolczuje klientom

Jak ALBIN nie będzie miał szczęścia, to będzie można współczuć nie tylko klientom... :twisted:

ALBIN 
Początkujący
tu i teraz

Nie uda wam się przelać na mnie waszych lęków obaw i strachów. One są wasze i niech do was powrócą. Jestem każdym z was który zaczynał.

[ Dodano: Wto 29 Gru, 2009 12:27 ]
Nikon D300s + 17-55 f2.8 to mój faworyt, który mi będzie ulegał.

[ Dodano: Wto 29 Gru, 2009 12:30 ]
:idea:

MC 

ALBIN napisał/a:
Nie uda wam się przelać na mnie waszych lęków obaw i strachów

Cale szczescie, ze jestes tylko jeden i bedziesz mogl w jedna sobote byc fizycznie tylko na jednym slubie. Ufffff.

komor 
Moderator

ALBIN napisał/a:
Nie uda wam się przelać na mnie waszych lęków obaw i strachów. One są wasze i niech do was powrócą.

Zuch chłopak, that’s the spirit! Nie daj się. :)

ALBIN napisał/a:
Jestem każdym z was który zaczynał.

Sęk w tym, że niektórzy z nas nawet nie chcą zaczynać, wiedząc jak trudny, męczący i odpowiedzialny jest to kawałek chleba.

B o g d a n napisał/a:
Ja bym takiemu fotografowi nie zapłacił ani złotówki za zdjęcia. Pozycje ludzi na tych zdjęciach zaprzeczają prawu grawitacji.

:lol: Ładnie powiedziane, Bogdan. Ale to wszystko kwestia gustu i tego, czego oczekuje się od zdjęć. Nie wszystkie mi się podobają, np. dystorsje z ultra-szerokiego kąta są dla mnie nieakceptowalne kiedy pojawiają się na czerepach ludzkich, natomiast przy architekturze dodaje to dynamiki. Te przechylenia kadru też mnie nie przekonują, ale wiele ze zdjęć podoba mi się właśnie dlatego, że zrobione są trochę wbrew tradycyjnym zasadom.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jak zaczynałem swoje foto ślubne to zdjęcia robiłem lat kilkanaście, technikę posługiwania się aparatem miałem w małym palcu, wiedziałem jaki sprzęt jest mi potrzebny a jaki mam, sprawdziłem sobie wcześniej "teren" czy dam radę w takich warunkach takim sprzętem, zabrałem starego analoga jako zapas a lampę zewnętrzną oczywiście miałem. Robiłem to za grosze, na prośbę znajomych wiedzących jak robię inne zdjęcia. Uprzedziłem, że za jakość nie odpowiadam bo nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłem.
Teraz często czytając forum widzę, że ktoś absolutnie niemający pojęcia o fotografowaniu zobaczył w tym sposób na "szybki i łatwy" zarobek, zadaje beznadziejne pytania o sprzęt i przeważnie kompletnie nie rozumie co mu się pisze, bierze dofinansowanie (pewnie unijne) i bierze się "do dzieła". Na dodatek jak się okazuje są jeszcze tacy zmanierowani osobnicy myślący iż są "artystami" :lol: Przychodzą ludzie tego pokroju do sklepów foto i jak normalny człowiek się na takiego kogoś popatrzy to ma niezły ubaw. Głowa w chmurach, wszystko wie, mniemanie o sobie zarąbiste a co powie jakieś zdanie to wychodzi z niego fotograficzny burak i amator. Nic tylko westchnąć. Oczywiście nikogo konkretnego nie mam na myśli. To luźne uwagi na podstawie dziesiątków tematów "ślubnych" na kilku forach... :zalamany:

jaad75 
Klub Pierdzieli

B o g d a n napisał/a:
Dobrze, że tylko niektóre. Ja bym takiemu fotografowi nie zapłacił ani złotówki za zdjęcia. Pozycje ludzi na tych zdjęciach zaprzeczają prawu grawitacji. Ściany się na nich kładą itp. Wszystko wygląda jak przez "judasza" w drzwiach.
ALBIN nie wzoruj się na takich "artystach".
Mnie te zdjęcia się podobają (przynajmniej te, które przeglądałem). Bardzo dobrze, że jest coraz więcej niesztampowych fotografów ślubnych i że coraz więcej klientów gotowych za takie prace zapłacić.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

nie zapominajmy o przerysowaniach szerokiego kąta, niekorzystnych dla osób fotografowanych.
;-)

ALBIN 
Początkujący
tu i teraz

MM napisał/a:
Zresztą przestańmy pitolić o artyźmie w fotografii ślubnej bo czegoś takiego tam się nie znajdzie.

Nie wiem dlaczego jesteś tak negatywnie nastawiony do artystów w fotografii, ale ewidentnie nie masz racji. Zobacz:
http://www.bogacka.pl/ind...llery&gal_id=70
Jest taka fotografia, ale Ty się przecież nią brzydzisz. Aż chciałbym zobaczyć twoje fotografie czy rzeczywiście masz nimi coś do powiedzenia. A może boisz się że spłonisz tego twojego buraka. Chcę wierzyć jednak że tak nie jest.

krisv740
[Usunięty]

ALBIN,
spokojnie!
kupuj co chcesz i rób zdjęcia jakie chcesz - to wolny kraj .....

a kolegów z forum nie obrażaj!
nie wiesz co robią i jak robią - więc nie obrażaj nikogo kto jak na razie wie więcej o fotografii niż ty... - może to się odbić "krótką czkawką"

a jak chcesz pooglądać zdjęcie mariusza ( MM ) - to wejdź do galerii samolotów (wątek - poddział nasze zdjęcia) - to da ci pogląd jak on robi zdjęcia i co go interesuje najbardziej...

a ja niestety muszę zgodzić z kolegami - już się boję.... - ale nie konkurencji :mrgreen: - bo nie robię ślubniaków, ale wrażeń klientów przy odbiorze swojego zamówienia.... :lol:

Odpowiedz do tematu