Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
APM MS 6,5x32 ED. Nowe porro na horyzoncie.
Autor Wiadomość
Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Pią 05 Kwi, 2024   

Na Binoview pojawiła się recenzja 8x32IF ale nie pod brandem APM .

Reklama

Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Pon 08 Kwi, 2024   

Jedno zastrzeżenie . Muszle oczne są z cienkiej i czarnej gumy . Łatwe do wywinięcia . Niestety , jeśli słońce praży od góry to te muszle błyskawicznie się nagrzewają co nie jest zbyt komfortowe dla oczodołów . Poza tym to fajna lornetka . Głębia ostrości tak jakby AF był wbudowany . Sprawdziłem jak wygląda rozogniskowana gwiazda . Krążek nie jest idealnie okrągły . Przynajmniej na bardzo jasnych gwiazdach . Te ciemniejsze ostatnio kiepsko widać . Kolorystyka obrazu jest neutralna z lekkim ciepłym odcieniem . Coś jak w GPO .

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

To jak z tym spotkaniem w weekend?

Kot72 
Maniak
Kot72

Jeśli pytanie było skierowane do mnie to w najbliższy weekend mnie nie będzie bo jadę na działkę .

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Wysłany: Wto 09 Kwi, 2024   

OK, utrzymujemy zatem niedzielę. Pogoda ma być OK, więc zamiast GCB proponuję wyjść gdzieś w teren.

ElGregorio 
Nowy

Wysłany: Sro 17 Kwi, 2024   

A z KOMZ 6x24 ktoś porównywał? Ja mam skrzywienie na punkcie starych sprzętów :) Tam centralne ale szerzej :)

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Sro 17 Kwi, 2024   

Mam obawy, że KOMZ polegnie, może poza ostrością samego środka.
APM MS 6x30, którego mam, jest lepszy optycznie (jasność, ostrość,kontrast i kolorystyka) od KOMZA, tyle, że ma mniejsze pole, APM 9,3* vs 11* KOMZ.

boboladder 
Nowy

Wysłany: Wto 29 Paź, 2024   APM 6,5x32 cf

Dzień dobry
Jakiś czas obserwuję forum (już kilka lat) i przez to wszystko tak się wkręciłem, że uzbierałem mini kolekcję lornetek. Wczoraj właśnie dotarła do mnie APM 6,5x32 z centralnym fokusem. Mam też KOMZ 6x24 do porównania, a także Silvarem 6x30. Znajdzie się Fujinon fmtr sx 7x50 i Nikon Action ex 7x35. Mam też eii 8x30, z którym swoją drogą też były przeboje, zwroty i zamawianie ostatecznie z innego sklepu. Moim zdaniem ten APM jest świetny optycznie. Jedyne co mnie martwi, to mały zakres ogniskowania poza nieskończoność. Mam wadę -1,75d i bez okularów wyostrzanie na nieskończoność wymaga dojścia prawie do samego końca, tak że w zasadzie nie ma jakiegoś zapasu gdyby wzrok jeszcze bardziej się zepsuł. Powoduje to czasem dyskomfort psychiczny czy aby na pewno wyostrzyłem już najlepiej. Ostrość na dalsze plany ustawia się w tej lornetce kręcąc przeciwnie do wskazówek zegara (podobnie jak w Bushnellu Nitro).

boboladder 
Nowy

Wysłany: Wto 29 Paź, 2024   

ElGregorio napisał/a:
A z KOMZ 6x24 ktoś porównywał? Ja mam skrzywienie na punkcie starych sprzętów :) Tam centralne ale szerzej :)

KOMZ 6x24 ma bardziej "brązowawy" obraz, jest ciemniejszy, gorszy mechanicznie (mostek okularowy lekko poddaje się pod naciskiem oczodołów), trudniej uchwycić tę idealną "klikającą" ostrość, no i jest spora dystorsja. APM jest jasna, ma bardzo mała dystorsję. Różnica w polu widzenia nie rzuca się mi w oczy. W APM pozorne pole jest fajne. Mimo to uważak, że ten KOMZ jest niezły i czasami transparenty. Obie dają spokojny obraz.

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Wto 21 Paź, 2025   

Kot72, dzięki za odpowiedź:
https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=585749#585749

Doczytałem jeszcze tutaj i mam pytanie, które adresuję do wszystkim posiadaczy tytułowej lornetki. Ponieważ ma ona bardzo zbliżone parametry do SRBC 6x32, więc musi dać mi coś innego, nowego. Wiadomo już (np. porównanie Holgera), że ma mniejsze i mniej ostre na brzegu pole widzenia (rzeczywiste i postrzegane). Dostaję za to efekt trójwymiarowości.

Najsłabszą stroną Bannera jest praca pod światło i ciekawie mnie czy tytułowy APM wypada tu lepiej. Konkretnie chodzi mi o trzy kwestie:
1) Spadek kontrastu pod światło
2) Pracę w kierunku niskiego Słońca - na ile intensywne są flary
3) Obrazowanie mocnych latarni, jasnych gwiazd - czy są spajki

Może będzie okazja spotkać się, ale i tak jedno spotkanie nie wyjaśni wszystkiego (różne warunki).

Kot72 
Maniak
Kot72

_Tomek_, spajków nigdy nie będzie bo to właściwość pryzmatów SP . Tu mamy porro .
Zrobiłem teraz symulację obserwacji w kierunku Słońca . Jest godzina 10:30 , Słońce już zdrowo daje . Bezpośrednio poniżej ( pod Słońcem ) mam czubek słupa linii energetycznej . Wysokość S. od końca to jakieś 30 stopni . Brak utraty kontrastu czy flary . Gdy jednak przesunąłem lornetkę wyżej , tak że fragment S. pojawił się w górnej części kadru to w dolnej części pojawiły się trzy filetowe okrągłe bliki . To już była ekstremalna sytuacja . Prawie mnie oślepiło .

_Tomek_ 
Optyczny

Dzięki, ale niepotrzebnie aż tak się poświęciłeś... :roll: Z oczami wszystko gra? Patrząc pod słońce zapamiętuję jego położenie względem elementów krajobrazu i trzymam się na te 2-3 pola widzenia z dala... Banner i tak wyprodukuje flary zalewające 1/3 pola.

Spajki, ok, porro nie ma. Ale czy latarnie nie produkują innych artefaktów świetlnych?

Kot72 
Maniak
Kot72

_Tomek_, Spoko , trochę mnie olśniło :razz: Niskie Słońce świeci dużo słabiej ale od zachodu mam wysokie bloki więc po 16:30 już po ptakach . Co do latarni to sprawdzę wieczorem ale nie pamiętam aby był z tym jakiś większy problem . Ta lornetka waży 708g więc super lekka nie jest ale to pewnie wiesz .

_Tomek_ 
Optyczny

To zerknij jeszcze na latarnie. Lekka nie jest, ale 100 g lżejsza od SRBC, tak że... ;)

Tak na wszelki wypadek, gdyby dzieci tu zajrzały - nawet niskiego Słońca (takiego zachodzącego za horyzont, które gołym okiem normalnie się ogląda) nie umieszczamy w polu widzenia lornetki.

Wojtas_B 
Optyczny

Kot72 napisał/a:
_Tomek_, spajków nigdy nie będzie bo to właściwość pryzmatów SP . Tu mamy porro .
Zrobiłem teraz symulację obserwacji w kierunku Słońca . Jest godzina 10:30 , Słońce już zdrowo daje . Bezpośrednio poniżej ( pod Słońcem ) mam czubek słupa linii energetycznej . Wysokość S. od końca to jakieś 30 stopni . Brak utraty kontrastu czy flary . Gdy jednak przesunąłem lornetkę wyżej , tak że fragment S. pojawił się w górnej części kadru to w dolnej części pojawiły się trzy filetowe okrągłe bliki . To już była ekstremalna sytuacja . Prawie mnie oślepiło .

Była kiedyś historia, że typ znalazł w lesie niewybuch, przyniósł go to chałupy i używał jako kowadło przez długi czas... aż wreszcie p...nął.

Odpowiedz do tematu