Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
_Tomek_, na Bionoview ru. masz szczegółową recenzję tej lornetki . Autor potwierdza dobrą pracę w kierunku Słońca oraz na latarniach . Masz tam nawet fotki rozmontowanej lornetki . Szukaj pod Shogetsu Kansei APO+ 6,5X32 IF . To jest ta sama lornetka co APM .
Godzina 15:00 , obserwacja częściowo zacienionego obszaru pod ostrym słońcem , silne odblaski od dołu , od dachów zaparkowanych samochodów . Jest pewna utrata kontrastu i nieliczne , bardzo małe kolorowe bliki . Na tej scence poległo większość dachówek które wygenerowały zamglenie w dolnej części kadru ( geco ) , P7 - spory blik u dołu . Te warunki są dość ekstremalne ....
Jeszcze sprawdziłem EII . Tak jak w APM , niewielka utrata kontrastu i półksiężycowy odblask na samym dole kadru ok 1/8 . Ogólnie lepiej niż dachy . Sprawdziłem jeszcze CZJ 8X30 . Tu poległo wszystko , niezależnie od typu powłok . Ciekawi mnie czy istnieje szerokokątna lornetka w cenie do 3K która pokarze taką scenkę bez atrakcji co powyżej
Szukaj pod Shogetsu Kansei APO+ 6,5X32 IF . To jest ta sama lornetka co APM .
Dzięki, przejrzałem. Nie jestem pewien czy mogę wyniki przełożyć 1:1 nad APM. Zwłaszcza jeśli chodzi o odblaski. Mogły być drobne zmiany powłok, jakaś przegroda, zdarzają się takie ciche modyfikacje.
Kot72 napisał/a:
Te warunki są dość ekstremalne ....
Ekstremalne, ale w naturze nie takie znowu rzadkie. Niskie Słońce przeświecające między gałęziami w lesie, czy odbicia słoneczne w wodzie...
Kot72 napisał/a:
Jeszcze sprawdziłem EII
Właśnie myślałem o tym, że szkoda że nie poprosiłem o porównanie z EII. To jeszcze gdybyś był tak uprzejmy, poproszę latarnie, gwiazdy i Księżyc.
Kot72 napisał/a:
CZJ 8X30 . Tu poległo wszystko , niezależnie od typu powłok.
Tak jak i mój Oberkochen 8x30 (ten 8.5* co się wciska w oczy). Tutaj byle źródło światła, a mamy potężny spadek kontrastu, zamglenia, flary... Księżyc w pełni świeci całym polem widzenia, a gwiazdy dają snopy światła jak reflektory.
_Tomek_, sprawdziłem w swoim i kolor powłok jest lekko inny tylko na pryzmatach . U niego były zielone a u mnie są niebiesko zielone . Wpływ na odblaski pewnie żaden . Może gdyby tuleje obiektywów były solidnie wykarbowane ... Tu są malowane plus szary klej na pryzmatach . Na Księżycu sprawdzałem gdy była pełnia i nie było flar czy odblasków , gwiazdy normalne , zwarte .
Na latarniach . Ostre światła w centrum ( latarnie , światła samochodów ) nie powodują żadnych artefaktów , światło blisko poza kadrem powoduje niewielkie bliki po przeciwnej stronie kadru a czasem delikatną utratę kontrastu . Bardzo podobnie jest w EII ale są mniejsze spadki kontrastu .
Ten sam skan terenu powtórzyłem z dachami : Geco 8x32 , 8x42 , SVbony 8x42 , P7 8x30 . Na światłach w centrum nie dzieje się nic . P7 spajki na latarniach , chwilowy spadek kontrastu poza źródłem światła , blików brak . Geco 8x32 brak spajków , utrata chwilowa utrata kontrastu na poziomie P7 . Lepiej ( mniejsze spadki kontrastu ) obie lornetki 8x42 . Blików brak .
Jeszcze jedno spostrzeżenie w warunkach wieczorowo nocnych . APM ma wyraźnie ostrzejsze krawędzie od EII . W ciągu dnia , użyteczna ostrość w APM jest praktycznie w całym kadrze .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10