Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pomiar światła ciągłego nie, pomiar błyskowego zauważalnie lepiej działa w Nikonach. Śledzący AF, też na korzyść D7000, co oczywiste, choćby biorąc pod uwagę liczbę punktów.
Znalazlem wlasnie przed chwila siwe wlosy na prawej skroni - nie bylo ich tam przed tem
D7000 ma az 39 pkt. pomiaru ostrosci w tym 11 krzyzowych, K-5 ma 11pkt pomiaru ostrosci, 9 krzyzowych, EOS 5 D mkII ma ich tylko 9 i tez robi zdjecia. Juz bylem nastawiony na Nikona i 5 razy zmienialem zdanie, Chrzanie to, teraz nastawilem sie na K-5 i nie chce juz kombinowac. Przy fotkach do ktorych sie przykladam, moge przeciez (chyba) dostroic manualnie Focus - albo czegos znow nie rozumiem.
A moglem przeciez zakupic EOS 550 i zyc szczesliwy w niewiedzy, nigdy nie zagladajac na to forum :/ Czy w Pentax K-5-ce, brak tych 39 pól pomiaru ostrosci az tak boli? No i tem pomiar swiatla blyskowego. .. Uda mi sie tym wykonac fotke portretowa? Rozumiem, ze Nikon radzi sobie lepiej w naglych sytuacjach..?
Śledzący AF ma się nijak do zdjęć portretowych (przynajmniej w 99.9% zastosowań). Prędzej istotnym czynnkiem jest CLS i pomiar błysku, pod warunkiem, że będziesz robił portrety z błyskiem TTL.
I tyle właśnie wynika z piep#$%nia o wyższości świąt przez szanownych kolegów. Każdym z tych aparatów wykonasz udaną fotkę portretową, o ile się odpowiednio przyłożysz i nauczysz. Jeśli zamierzasz zostać reporterem sportowym to tryb śledzący z D7000 niewątpliwie będzie dla Ciebie istotny, w pozostałych przypadkach – znacznie mniej. Zarówno K-5, jak i D7000 i 550D też ustawisz ostrość automatycznie, nie musisz ustawiać ręcznie.
rzy fotkach do ktorych sie przykladam, moge przeciez (chyba) dostroic manualnie Focus - albo czegos znow nie rozumiem.
Dzielicie zapałkę na czworo, wyszukując niuansowe różnice istotne dla osób z doświadczeniem i bardziej skonkretyzowanymi potrzebami. A to nie pomaga pytającemu.
Przepraszam za tyle pytan. Narazie jestem niedoswiadczony ale kiedy ogarne temat, nie chcialbym za jakis czas zmieniac systemu. Zwracam duza uwage na fotografie portretowa ale i "polowania" w plenerze. Ze wzgledu na wykonywana prace, mam okazje podróżować po swiecie i nie raz tez nadarzy sie okazja uchwycenia czegos niepowtarzalnego w danym czasie, co jest tylko w tym danym momencie i tu przydaloby sie cos szybkostrzelnego. Niewatpliwie celny i szybki AF to duzy plus w Nikonie, mysle jednak, ze nawet jezeli odbiloby mi w kierunku reporterki, to i Pentax i Canon poradzi sobie przy mniejszej ilosci pkt. pomiaru z ostroscia, (jezeli mysle blednie, prosze wyprowadzic mnie z tego bledu ).
[ Dodano: Sob 28 Kwi, 2012 16:22 ]
jaad75 napisał/a:
Skoro zadaje pytania o takie niuanse...
Kwestie zasadnicze już omówiliśmy, jak mi się wydaje...
Nie wiem czy 39 pkt vs 11 pomiaru ostrosci to taki niuans Przyjmujac ze w zupelnosci wystarcza te 11 i 9 krzyżowych, to -tak
[ Dodano: Sob 28 Kwi, 2012 16:27 ]
komor napisał/a:
...Jeśli zamierzasz zostać reporterem sportowym to tryb śledzący z D7000 niewątpliwie będzie dla Ciebie istotny, w pozostałych przypadkach – znacznie mniej...
...i tak samo ma sie to do przyrody, np. startujaca z tafli jeziora kaczka, mam nadzieje ze 11 i 9 krzyzowych tez sobie z tym poradzi, tu tez przydalby sie tryb sledzacy.
Z kaczkami startującymi z jeziora Canony też sobie jakoś radzą od lat, szczególnie, że sporo tu zależy też od obiektywu i jakości jego AF, nie tylko od ilości punktów AF w aparacie.
Czyli niekoniecznie ale przydalby sie tryb sledzacy podczas startu kaczki
Poruszylismy tez tutaj temat obiektywów. Chodzi o przeliczenia, ogladajac oferty roznych sklepow, czesto spotykam sie z nota, ze np. obiektyw o ogniskowej 50mm w przeliczeniu z formatu pelnoklatkowego na APS-C (w przypadku Pentax-a x1.5), daje nam ogniskowa o wartosci 75mm, w zwiazku z czym swietnie nadaje sie do fotografi portretowej. Rozmawialismy juz na ten temat, czyli romawiajac o ogniskowej 85 mm, powinienem przemnożyc ja przez 1.5 i uzyskam w ten sposob rzeczywista ogniskowa? Piszac, ze przy fotografi portretowej sprawdzaja sie obiektywy o ogniskowej 85mm, na mysli mamy ogniskawa 127 (w przypadku Canona x1.6, 137)? Czy te przeliczenia odnosza sie tylko do niektorych obiektywow w zaleznosci od modelu, czy do wszystkich.
Ulisses, te przeliczniki stosuje sie dla danej matrycy dla wszystkich obiektywow. generalnie ogniskowa obiektywu to jego cecha i nie jest zalezna od wielkosci matrycy jednakze w ten sposob umownie mozemy sobie przeliczac, ze dana ogniskowa bedzie odpowiednikiem tej a tej dla matrycy pelnoklatkowej. wszystko sprowadza sie do katow widzenia danego obiektywu na danej matrycy
Nie wiem czy 39 pkt vs 11 pomiaru ostrosci to taki niuans Przyjmujac ze w zupelnosci wystarcza te 11 i 9 krzyżowych, to -tak
To niuans, istotny w trybie śledzącym, a w innych co najwyżej wspomagający. Zazwyczaj punkty się grupuje tak, by używać mniejszej ich ilości - przerzucanie między kilkudziesięcioma punktami byłoby irytujące.
Ulisses napisał/a:
Czyli niekoniecznie ale przydalby sie tryb śledzacy podczas startu kaczki
Tryb śledzący mają od dawna także Pentaksy i Canony (a także starsze Nikony z mniejszą liczbą punktow), tyle, że z małą iloscią punktów zawsze będzie to działało mniej sprawnie, niż z dużą, (co nie znaczy, że nie będzie działało w ogóle).
...i tak samo ma sie to do przyrody, np. startujaca z tafli jeziora kaczka, mam nadzieje ze 11 i 9 krzyzowych tez sobie z tym poradzi, tu tez przydalby sie tryb sledzacy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9