Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
od września 2008r. jestem użytkownikiem Pentaxa K20D
Dlaczego Pentax?
-Bawiłem się kilkoma lustrzankami* i muszę powiedzieć że
nie znalazłem aparatu który lepiej leżałby mi w łapie oraz z którym się
bym się lepiej ”dogadywał” od ”pierwszej zabawy” .
To co napisałem wyżej jest moją opinią –polecam ”wymacanie” aparatu osobiście.
-Limitedy…
AF/Pomiar Światła
Na codzień używam obiektywu 18-55 II więc prędkość jest średnia a w ciemności AF ma problemy z trafieniem.
jednak po podpięciu DA* 16-50 – AF zapiernicza aż miło,
w miejscu gdzie go testowałem (ciemny pub) był szybszy niż mój ” KIT” w jasny dzień.
Co do pomiaru światła,
zbyt wiele niestety nie powiem gdyż zazwyczaj używam trybu M i pomiaru punktowego,
jednak gdy używam czegoś innego niż tryb M jest to Av razem z pomiarem centralnym – by zdjęcia wyszły poprawnie naświetlone trzeba jakieś + 0.3EV.
Szybkość
Wydaję mi się że każdy kto spojrzy na specyfikacje jakiegokolwiek pentaxa będzie od razu wiedział że jest to aparat średnio nadający się do fotografii b. dynamicznych ”rzeczy”,
można zrobić około 12 zdjęć w pełnej prędkości 3kl/s – dla mnie wystarczająco…
Jakość zdjęć
Osobiście zdjęcia wykonane K20D b. mi się podobają.
jeżeli któryś z użytkowników chciałby zobaczyć sample robione na interesujących go ustawieniach
proszę napisać na PW.
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 02 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz
[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 20:20 ]
Ok dzięki.
Mam jeszcze kilka pytań.
AF-rozumiem że pomimo tego co wypisuje się działa. Odniesienie mam do D80, i chciałbym aby AF był na podobnym poziomie. Czyli w ciemnym pomieszczeniu typu PUB, pokój z zapaloną lampką i takie rzeczy nie robią wrażenia i złapie on ostrość ? Jak jest z tym trafieniem - ustwić to ustawi predzej czy póżniej ale jak ? Najbardziej boje się właśnie tego że jak zrobi się ciemno to będzie lipa jak w moim kompakcie.
Jak jest z predkoscią działania-D80 działa płynnie i ma chyba zadowalające opóźnienie migawki ?
Jak sprawuje się lampa błyskowa i co za tym idzie doświetlanie AF. W D80 to chyba ta lampka działa ale na 2 metry. Teoretycznie takie strobo z flesza chyba powinno być lepsze ?
Pytanie o powtarzalność wykonania jest bez sensu - więc może czy zauważyłeś jakieś niedociągnięcia wykonania, np stabilizacja działa nieprzewidywalnie albo balans bieli sie zmienia sam...
Bawiłeś się justowaniem obiektywów-rozumiem że nie musiałeś ale czy dla próby coś patrzyłeś, może ktoś tu zajrzy i się wypowie czy to wystarczy np. dla 5x zooma i jak to się w ogóle nastawia ??? Dla konkretniej ogniskowej to rozumiem ale dla zooma który przecież w zależności od firmy może różnie działać (nawet przy takim samym zakresie)?
Podpinałeś może jakieś manuale których dużo ? Czy działanie stabilizacji dla jasnego szkła jest realnie zauważalna? Chodzi o to że robi jedno zdjecie - strzał i czy ta stabilizacja przypisana konkretnej ogniskowej zadziała czy widać to dopiero po zrobieniu 100 zdjeć tablicy testowej i narysowaniu sobie lini trendu ?
Jak się pracuje takimi manualami ? Bo w tym doświadczenia nie mam a takie D90 nawet światła nie zmierzy...
Bateria czy się spisuję ?
I jak wygląda ta ergonomia menu bo klawisze to widać?
A i bardzo ważne jak działa czyszczenie matrycy i to uszczelnienie cały, ryzykowałeś może jakąś mżawkę czy pierwszy mróz-nie paruje ??? Obiektyw ten 16-50 dobry jest bo chyba nie otrzymał pochlebnych opinii-tylko podobne do Tokiny...no ma on ultradźwięki ale kosztuje też swoje...
Jak znajdziesz chwile będę wdzieczny bo ciagle się zdecydować nie mogę.
AAAA podpinałeś może jakąś lampe zewnętrzną... można tym robic coś na miare Nikona - sterować z body tamta nawet z odległości i zgrywać tą wbudowaną z tą na zewnątrz i body?
I co z tymi Hot pixelamiiii ? bo ja rozumiem że jest maskowanie ale czy ich nie przybywa ??? bo ponoć pojawiają się w różnych miejscach więc co ? Pojawiają się i znikają ?
no i właśnie o to chodzi konkretne pytania do konkretnego uzytkownika pozdrawiam chlopaki, od siebie dodam, że jakby budżet pozwolił na puszkę z wyższej półki, to byłem nastawiony wlaśnie na K20
Czyli w ciemnym pomieszczeniu typu PUB, pokój z zapaloną lampką i takie rzeczy nie robią wrażenia i złapie on ostrość ?
z kitem jest wątpiwa szansa żeby trafił (chyba że użyjesz spawarki - ostrzy wtedy ok. 2-2,5 sek.), przy śrubokrętach i kiepskim oświetleniu D80/D90 spiszą się odrobinę lepiej, natomiast gdy podepniesz do K20 szkło z SDM wygrywa Pentax
Pawel-wroc napisał/a:
Jak jest z predkoscią działania-D80 działa płynnie i ma chyba zadowalające opóźnienie migawki ?
jedyne co do szału może doprowadzić to czekanie na podgląd po 4sek. serii
a co do opóźnienia - nie zauważyłem żadnego czyli chyba jest ok
Pawel-wroc napisał/a:
Pytanie o powtarzalność wykonania jest bez sensu - więc może czy zauważyłeś jakieś niedociągnięcia wykonania, np stabilizacja działa nieprzewidywalnie albo balans bieli sie zmienia sam...
jedyne co zauważyłem to "trzepanie matrycą" PO wykonaniu serii.
co do b. bieli to używam albo Presetów albo manuala i nic mi się jeszcze nie przestawiło.
co do stabilizacji jestem w stanie udowodnić że jej skuteczność jest na poziomie 3EV
Pawel-wroc napisał/a:
może ktoś tu zajrzy i się wypowie czy to wystarczy np. dla 5x zooma i jak to się w ogóle nastawia ???
może wystarczyć nawet i dla 1000x zooma - wszystko zależy czy FF/BF jest taki sam dla wszystkich ogniskowych (w większości przypadków tak jest).
Pawel-wroc napisał/a:
Podpinałeś może jakieś manuale których dużo ?
jedyny manual jaki podpinałem to Pentax 100mm f/4 macro,
zbyt wiele się nie udało gdyż na 100mm, czasy rzędu 1/5 max 1/20 i przy powiększeniu 1:1 nawet stabilizacja nie pomoże jedyne co byłem w stanie stwierdzić to fakt że są poprawnie naświetlone
w przypadku pentaxa praca z manualami jest lepsza niż w jakimkolwiek innym systemie:
masz potwierdzenie ostrości i pomiar światła.
Pawel-wroc napisał/a:
I jak wygląda ta ergonomia menu bo klawisze to widać?
pytasz się człowieka który znajduje pentaxa systemem stworzonym dla niego ,
najlepiej jak sprawdzisz to osobiście.
Pawel-wroc napisał/a:
A i bardzo ważne jak działa czyszczenie matrycy???
czyszczenie matrycy mam wyłączone - mam tylko jeden obiektyw więc nie czuję się zagrożony
Pawel-wroc napisał/a:
uszczelnienie cały, ryzykowałeś może jakąś mżawkę czy pierwszy mróz-nie paruje ???
mżawkę
wkładałem go pod kran (nie "umyłem" go dokładnie ze względu na nieuszczelniony obiektyw - tylko tylnią sciankę i przyciski) i działa .
Pawel-wroc napisał/a:
Obiektyw ten 16-50 dobry jest bo chyba nie otrzymał pochlebnych opinii-tylko podobne do Tokiny...no ma on ultradźwięki ale kosztuje też swoje...
sztuka którą ja się bawiłem była całkowicie OK choć jej właściciel mówił mi
że musiał wymieniać, jest to dobre choć nie idealnie szkło.
co do ceny, warto zastanowić się nad zakupem na e-bayu z hong-kongu,
mam stamtąd swoją k20 i nie było problemu - a oszczędziłbyś sporo...
Pawel-wroc napisał/a:
AAAA podpinałeś może jakąś lampe zewnętrzną... można tym robic coś na miare Nikona - sterować z body tamta nawet z odległości i zgrywać tą wbudowaną z tą na zewnątrz i body?
niestety, CLS ma tylko Nikon
Pawel-wroc napisał/a:
I co z tymi Hot pixelamiiii ? bo ja rozumiem że jest maskowanie ale czy ich nie przybywa ??? bo ponoć pojawiają się w różnych miejscach więc co ? Pojawiają się i znikają ?
nie mam pojęcia,
swojego K20D kupiłem w ciemno z hong-kongu i odziwo
ŻADNEGO hota u siebie nie znalazłem
Dziękuje bardzo - na taką odpowiedź musiał bym czekać i się pewnie bym nie doczekał bo 100 osób by zaczęło zachwalać swoje ogonki.
Zdaje sobie sprawę z tego iż twoja opinia jest lekko subiektywna, ale ja już od dawna interesuje się lustrzankami i hmmm troszkę wiem teoretycznie to nawet sporo tylko hmmm nie wiem jak jest w praktyce a nie istnieje sklep w którym dali by mi na raz 3 body z obiektywem i karta , i jeszcze jakimś innym np tamronkiem do testowania...
Szczerze to widzę że jest gorzej niż myślałem.... pentax tak jak mniemałem zupełnie by mi wystarczył , oczywiście z pewnymi kompromisami (lampa i CLS) ale cóż coś za coś... wydaje się jednak że Nikon D90 jest najmniej kompromisowym rozwiązaniem choć te manuale bolą strasznie...a czekanie po serii 4 sekundowej na podgląd to nic w porównaniu do szybkości fz-50 np. zdjecie 8 sekundowej eksp. zapisuje sie .... 8 secund no...chodziło mi czy nie zamula ale widzę że nie i jak strzele to złapie usmiech zdjęcia staram się robić na M , najczęściej na A,punktowo tak żeby ćwiczyć. Wiem że jak wezmę do ręki lustrzankę to się nie zgubie i chyba wiem czego chcę - problem w tym że mam w zasięgu 3 aparty które to mają.
Pozdrawiam i dziękuje bardzo jak coś mi przyjdzie do głowy to zapytam. Idę się przespać z tym wszystkim.
[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 02:10 ]
Hotów oczywiście nie było na sofcie podstawowym ?
[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 02:11 ]
Wychodzi na to że albo w Chinach mają lepszy sort albo coś się poprawiło...może ktoś inny się wypowie-chyba nie jesteś jedynym użytkownikiem tego aparatu na tym forum
Zdaje sobie sprawę z tego iż twoja opinia jest lekko subiektywna
cóż,
starałem się być obiektywny ale b. lubie swoje zabawki
Pawel-wroc napisał/a:
zdjecie 8 sekundowej eksp. zapisuje sie .... 8 secund
to nie ma nic wspólnego z szybkością,
tu chodzi o dark frama - to jest ostatni czas gdy darki nie są robione przez aparat,
gdzy czas naświetlania jest dłuższy niż 8 sekund k20 będzie robiła to samo co twój
fz-50
Pawel-wroc napisał/a:
jedynym użytkownikiem tego aparatu na tym forum
z tego co wiem jest jeszcze palindrom i fafniak
[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 19:10 ]
Pawel-wroc napisał/a:
Hotów oczywiście nie było na sofcie podstawowym ?
nie było,
mam dowód w postaci 30-40 zdjęć przy chcasach 40-70 sek
Pawel-wroc napisał/a:
niestety, CLS ma tylko Nikon
To zależy o co Ci chodzi - wireless P-TTL przy użyciu lampy wbudowanej jako sterownika chodzi bez problemu (zarówno w trybie master, jak i controler), natomiast zdalne sterowanie mocą lamp z poziomu aparatu już nie. Podobnie jak zdalne wyzwalanie lamp w trybie innym, niż P-TTL. Lampy Pentaksa mają tzw. dumb slave'a, więc można je wyzwalać czymkolwiek, ale lampa wbudowana pracuje tylko w P-TTL, więc do wyzwalania lamp w manualu się nie nadaje.
jaad75, chodzi mi o to czy można body sterować (błyskiem czy też radiowo) lampą na odległość. Chodzi mi o tryby automatyczne raczej i np. możliwość korekty z poziomu body. Nie jestem specjalistą ale byłem pod wrażeniem działania CLS'u. Czyli z tego co piszesz w trybie automatyki lampy się zgrają natomiast korekta , czy też ustawienie manualne mocy to tylko manualnie w lampie zewnętrznej i wyzwolenie błysku-synchronizacja na zasadzie fotoceli. System Nikona proponuje tu chyba więcej , tak ? Zaraz poszukam instrukcji do SB-900-kolega miał ale nie zdąrzyłem poczytać.
A jak jest ze wspomaganiem AF z lampy ? W Nikonie jest doświetlanie ale nie błyskiem, tylko hmmm dioda (laserową jak w kompaktach sony DSC 717, 828), wiesz o co chodzi. Ja jest w Pentaxie i czy to realnie poprawia szybkość i sprawność bo na Tamronie w D80 kolegi widać było poprawę, o 70-300 VR nie wspomnę-tam wyraźnie ?
Pozdrawiam
Możesz sterować kompensacją ekspozycji z poziomu body, natomiast nie możesz zdalnie sterować mocą lampy w M, ale o ile pamiętam CLS też tego nie umożliwia. Nie możesz sterować grupami lamp z poziomu body. Nie możesz lampą wbudowaną wyzwolić lampy w M, czy w trybie tyrystorowym (A). Tak, CLS oferuje więcej - to najdoskonalszy system sterowania błyskiem na rynku.
Wspomaganie AF z lampy systemowej działa ok, możesz ustawić lampę w trybie SB i wtedy wyświatla tylko siatkę wspomagania AF (bez błysku). Pentax nie ma natomiast lampki wspomagania AF, takiej jak w Nikonach - bez lampy systemowej, zostaje tylko wspomaganie "spawarą"...
jaad75, Dzięki wielki już co nieco kumam-trochę poszukałem i wiem że dobra lampa daje dużo możliwości kreatywnego spojrzenia na nudna z pozoru scenkę . Nie wszystko kumam - tylko to że w takim razie bez TTL to i tak mogę wszystkich lamp ewentualnie używać. Chyba wezmę jednak Nikona...Już nawet wiem jak bym wykożystał tryb strobo przy długich czasach Choć Pentax i Canon kusi i tak. Ach te wybory - do tego kryzys w kraju i pieniędzy coraz mniej.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
O ile dobrze pamietam ten Pentax ma funkcję wielokrotnej ekspozycji.
Jak to działa?
Mam doświadczenia w tej dziedzinie pochodzące jeszcze z czasu fotografii analogowej i nie wiem czy można je wprost przełożyć na cyfrowy świat.
Czy są jakieś ograniczenia lub szczególne wymagania?
Jak rezentują się efekty?
Czy da się pstryknąć jedną scene kilka razy z drobną korekcją, złożyć wszystko do kupy i wyciągnąć więcej szczegółów w cieniach i światłach?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12