Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dla mnie to ciekawa interpretacja wyników lub źle skonstruowana ankieta. Konstruktorzy to stosunkowo młodzi ludzie i, jak się wydaje próbują obalić mit że aparat jest dla profesjonalisty. I ma być duży, ciężki, dobrze trzymany itd...
Dokładnie, za 20 lat lustrzankę będzie miał każdy. Taka lustrzanka będzie miała 200 megapikseli, tryby PASM + 100 tematycznych i będzie małą, ważącą kilkadziesiąt gramów, kolczastą kulką, której używać będziemy trzymając ją na specjalnym wisiorku żeby się nie pokaleczyć. Będzie też dostępna w 500 wersjach kolorystycznych. Filmiki 3D staną się standardem. Z kolei nazwy systemów stabilizacji i silników AF nie będą się mieścić w pojedynczej linijce zeszytu, chyba że miniaturyzacja naprawdę mocno pójdzie do przodu
hijax_pl napisał/a:
kufel, o ile dobrze pamiętam w jednym z wywiadów jeden z konstruktorów przyznał że wg jakichś badań większość osób fotografuje patrząc na wyświetlacz LCD i trzymając aparat oburącz.
Brakuje jeszcze "oczywistym jest" i "powszechnie wiadomo"
Leć hijax do macalni i zobacz sam. Jak opowiadałem różnym ludziom o tym gripie to nie dowierzali, ale odkąd sami sprawdzili to też nawołują do przekonania się na własne oczy... ręce
Monastor, mi wystarczyły porównanie wyglądu na zdjęciach korpusów. Nie macałem jeszcze - ale pójdę co by kontakt organoleptyczny załapać Skoro wszyscy to wszyscy. Babcia też
Takahashi: SLRs have evolved over the years to meet the tough demands of professionals in reporting and journalism, among other fields. This has influenced many of the unwritten rules of design. Look at the grip, for example. Its size and shape makes the camera easy to handle even with large, heavy lenses mounted. Important dials and buttons are within reach, when you’re looking through the viewfinder, and conveniently shaped.
Cytat:
Sumii: [...] Beginners tend to watch the LCD monitor as they operate camera controls. It’s easier to keep holding the camera in both hands and use only your thumb to turn the dial, without using your fingers. [...] That’s why the grip on these models has a new shape, as small as possible while still feeling comfortably secure in your hand. Your first impression, if you only hold the camera from the side as you would regular SLRs, is that the grip might be slightly inadequate. But try holding the camera in position for shooting, with your finger resting on the shutter button. I’m sure it will feel reassuringly secure in your hands, with your fingers resting upright firmly against the camera
Już A330 jest lepsze, nie wspominając o tym, że poczciwa A200 - która wzorem ergonomii nie jest - przy A230 jakoś sama potrafi się w ręce dopasować.
No chyba że od razu godzimy się na kompaktowy chwyt.
To by znaczyło, że Sony przestało się uważać za firmę na dorobku w działce foto i przechodzi z fazy łowów w fazę ssania.
Ale to zdecydowanie za daleko idąca konstatacja, tym bardziej że u jej podstawy leży coś tak błahego jak grip a230, którego kształt może być równie dobrze czystym przypadkiem.
No więc przeszedłem się do MediaMarkt celem pomacania i powiem tak - nie mam zbyt wielkich dłoni, ale 380 musiałbym trzymac opuszkami - po prostu grip jest zbyt płytki. Jest też niski - mieszczą na nim mi się tylko dwa palce, bo wskazujący leży gdzieś pomiedzy spustem a rolką przednią (akurat to jest wg mnie troszkę lepiej wymodelowane niz w Canonie), a mały podpiera de facto aparat.. Bardzo podobny grip ma Olek E-620 (chyba nawet ciut płytszy), mały ma też Nikon D3000.
Większe aparaty jak Canon 500D, Nikon D5000 mają już "normalne" gripy.
A taki Casio EX-F1 - to już odjazd - super się go trzyma
I taka mnnie myśl naszła... Jak dla mnie to jakaś nowa moda w modelach entry-level i Sony nie jest na tym polu osamotnione. Ale napewno jest liderem zmian.
Swoją drogą: ciekawe jak np Alfe 380 będzie trzymała kobieta z tipsami
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 23 Wrz, 2009
MC napisał/a:
Mi sie wydaje, ze ten grip to jednorazowy wybryk.
jaki wybryk? To wspaniale sprzedający się grip, a przecież o sprzedaż idzie?
Pierwszy raz wziąłem dziś 380 do ręki.
Ja przepraszam bardzo, ale to jakiś żart. Co za baran to zaprojektował?
No cóż, chcieli zaprojektować stosunkowo mały aparat, ale grip nie do końca im wyszedł. Jednakże grip jest wadą tylko w przypadku noszenia aparatu jedną ręką gdyż przy robieniu zdjęć i tak trzymamy aparat od spodu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10