Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale d5200 z 18-105 to moim zdaniem dla ciebie też zupełnie dobra propozyjca.
akira napisał/a:
Tylko, że każdy "zestaw marzenie" Nikona to prawdziwa kobyła przy bezlusterkowcu
dokładnie.miałem przez chwile w sklepie w rekach d5100 i to naprawdę kawał aparatu(jak dla mnie)dziś przeglądałem olx i znalazłem nie daleko mnie nikona d3200 z 18-105 za połowę kwoty którą chcę wydać.i tak się mocno zastanawiam czy do nauki sobie nie sprawić takiego zestawu a za jakiś czas jak już coś będę umiał kupić coś konkretniejszego.
W tej kategorii z 18-105 weź Nikona d3300, który kosztuje od 2250 zł. Jest to znacznie nowocześniejszy entry-level niż d3200 , dający dzięki usunięciu filtru AA, znacznie lepsze zdolności rozdzielcze. Poza tym wykonany jest z nowego bardziej wytrzymałego plastyku, opracowanego pod kątem zastosowań kosmicznych, i dzięki temu jeszcze lżejszy. Oczywiście przeczytaj test na optyczne.pl.
w zasadzie wizjerem, nawet na pryzmacie, obrazu nie zarejestrujesz...
W zasadzie to podstawowe narzędzie do kompozycji.
Im większy i bardziej czytelny tym korzystniej, a różnicę zobaczysz w obrazie. Co prawda nie chodzi o analizę detalu 1:1 ale są jeszcze tacy dla których prezentacja w pełnym wymiarze na dzisiejszych monitorach wystarcza
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 24 Gru, 2014
akira, piszesz o tym aparacie do którego potem dokupuje się plastikowe i dość ciemne 35mm f/2.4 -bo nic jaśniejszego poniżej 2600zł firma nie oferuje?
Myślę, że budżetowe połączenie z 35/2.4 (który ktoś tu podrzucał nowy za 570 zł) tj. bdb pomysł. Zawsze możesz zapiąć heliosa za 30 zł albo 18-35/1.8 we wspomnianym budżecie i za każdym razem to będzie lepszy duet niż z nikosiem EL
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 24 Gru, 2014
Szczególnie z Heliosem
Tą Sigmę mam -ostrość ekstra. -bokenum słabe. -nieporeczna. (ale z ręki nie filmuję, więc...)
W tej kategorii z 18-105 weź Nikona d3300, który kosztuje od 2250 zł
dokładając 40zł mam d5200 z 18-105,tego d3200 mogę kupić za ok 1200zł i tu pojawia się pytanie czy jako kompletny amator zauważę różnicę (poza fajnym ruchomym wyświetlaczem)dopłacając do d3200 drugie tyle??
swoją drogą z okazji świąt życzę wszystkim spełnienia marzeń
W tej kategorii z 18-105 weź Nikona d3300, który kosztuje od 2250 zł
dokładając 40zł mam d5200 z 18-105,tego d3200 mogę kupić za ok 1200zł i tu pojawia się pytanie czy jako kompletny amator zauważę różnicę (poza fajnym ruchomym wyświetlaczem)dopłacając do d3200 drugie tyle??
swoją drogą z okazji świąt życzę wszystkim spełnienia marzeń
Ty możesz oczywiście zrobić jak chcesz, ale ja to wolałbym D3300 nie tylko bardziej niż D3200 ale również bardziej niż D5200. Od wszystkich trzech wolałbym oczywiście D5300, może w ostateczności D7100, ale D5300 utrzymuje dość wysoką cenę.
Ale na przykład ktoś kto woli dopłacić, by mieć K5IIs zamiast K5II powinien jakby mnie trochę rozumieć.
Sorry, tak. I jest to jedna z ważniejszych kwestii rzadko brana pod uwagę przy wyborze aparatu. Dziwne, że jeszcze do tego nie doszedłeś
Nie, ja juz to dawno dawno przeszedłem
Na zrobionym zdjęciu tego jaki ma wizjer Twój aparat nie zobaczysz. No chyba żeś jeszcze wciąż na tym etapie że do kadrowania trza mieć full komfort bo inaczej ani ani... i bez tego jakiej takiej foty nie zrobisz.
A ze to rzecz wpływająca na komfort i brana pod uwagę (i to wcale nie tak rzadko jak kolega pisze...) to juz zupełnie inna sprawa. I nawet prawdą jest, że zrobienie niektórych zdjeć bez sensownego wizjera jest cn. trudne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10