Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
85L ,135L i 85 1.8 bądź 70-200L f2.8 is
Autor Wiadomość
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Wto 06 Kwi, 2010   

z drugiej strony chyba to szkło kupuje się po to, żeby móc robić na f1.2, gdy się ma zachciankę, a każdy z nas wie, że zachcianki kosztują ;)

Reklama

dr11 
Optyczny

Pomogę, albo i nie ;) Ze starej 5D, nie zmniejszane, lekko kadrowane, f/1.2: http://img706.imageshack....04/img3372i.jpg

Sunders 

dr11, potrafisz "procentowo oszacować" jak często przymykasz a jak często używasz na 1,2 :???: :smile:

dr11 
Optyczny

Sunders, nie będzie to obiektywny wynik, bo nie powiem, lubię bardzo małą GO, ale myślę, że do f/2 mieszczę się w przedziale 8/10 zdjęć tym szkłem.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Sunders napisał/a:
To jedno z najlepszych szkieł canona, tylko od ok.2,8 prawie nie różni się od 85/1,8
mavierk napisał/a:
na 2.8 to będzie podobne do 70-200/2.8 na 85mm...

Bynajmniej według kilku różnych testów, powyższe stwierdzenia nie mają uzasadnienia.
Pomiędzy 85/1.2L, a 85/1.8 czy 70-200/2.8L jest jednak lekka przepaść w rozdzielczości bez względu na to, jaki zakres przysłon porównamy.

Photozone na EOS 350D: 85/1.2L, 85/1.8, 70-200/2.8L
Optyczne na EOS 20D: 85/1.2L, 85/1.8, 70-200/2.8L

Sunders 

B o g d a n napisał/a:
Bynajmniej według kilku różnych testów, powyższe stwierdzenia nie mają uzasadnienia.

B o g d a n, przesadzasz. Różnica w MTF na 2,8 w testach photozone na 50d między 85/1,2 a 85/1,8 to na pewno nie przepaść, a od 4 to praktycznie to samo. Dobrze się przyjrzyj tym słupkom :smile:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Sunders napisał/a:
...w testach photozone na 50d...

Po pierwsze, as... posiada 350D z 8Mpix, a nie 50D z 15Mpix i takie testy przytaczałem, adekwatne do tematu wątku,
Po drugie, testujący z Photozone sami stwierdzili, że trafiła im się w 2009 roku jakaś rewelacyjna sztuka, bez porównania z tą z 2005,
Po trzecie wreszcie w teście na EOS 350D przy f/2.8 obiektyw 85/1.8 dał 1923 LWPH, a 85/1.2L dał 2102 LWPH,
Po czwarte, powyższe potwierdził test Arka, gdzie wyszło odpowiednio ok. 34 lpmm oraz 44 lpmm,

a dla mnie to, jak pisałem, lekka przepaść pomiędzy nimi i trzeba pochylić czoło przed nową konstrukcja Canona.

Dlatego trudno mi się zgodzić ze stwierdzeniem, że 85/1.2L "od ok.2,8 prawie nie różni się od 85/1,8"

Tranquilizer 
Bywalec

Słupki słupkami, a jednak cena 85L jest 4x wyższa niż 85f/1.8 :mrgreen:

Wg mnie to szkło jest dla tych którzy:
a) mają nadmiar gotówki i ich stać żeby mieć taką zabawkę, albo
b) żyją z fotografii i po paru imprezach szkło się zwraca.

Bez wątpienia eLka warta jest swojej ceny. Ale jeśli z 85f/1.8 uzyska się nie gorszy efekt, niż z tej eLki, to można poprzestać na niej, a za różnicę w cenie machnąć się chociażby na lepszą puszkę.

W eLce zakochałem się, ale kupować będę wersję 1.8.

Sunders 

B o g d a n napisał/a:
Po drugie, testujący z Photozone sami stwierdzili, że trafiła im się w 2009 roku jakaś rewelacyjna sztuka, bez porównania z tą z 2005,

85/1,2L II został wprowadzony na rynek w marcu 2006r., a stwierdzenie to dotyczy porównania wersji I z 2005r. z wersją II.
B o g d a n napisał/a:
Po pierwsze, as... posiada 350D z 8Mpix, a nie 50D z 15Mpix i takie testy przytaczałem

Podobnie test photozone na 350d, na który się powołujesz dotyczy wersji I 85/1,2L. Wersję II testowano tylko na 50d.
B o g d a n napisał/a:
dla mnie to, jak pisałem, lekka przepaść pomiędzy nimi

Błędne wnioski bo błędne przesłanki.

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 07 Kwi, 2010   

B o g d a n napisał/a:
Sunders napisał/a:
...w testach photozone na 50d...

Po pierwsze, as... posiada 350D z 8Mpix, a nie 50D z 15Mpix i takie testy przytaczałem, adekwatne do tematu wątku,
Po trzecie wreszcie w teście na EOS 350D przy f/2.8 obiektyw 85/1.8 dał 1923 LWPH, a 85/1.2L dał 2102 LWPH,
Po czwarte, powyższe potwierdził test Arka, gdzie wyszło odpowiednio ok. 34 lpmm oraz 44 lpmm,

a dla mnie to, jak pisałem, lekka przepaść pomiędzy nimi i trzeba pochylić czoło przed nową konstrukcja Canona.

Dlatego trudno mi się zgodzić ze stwierdzeniem, że 85/1.2L "od ok.2,8 prawie nie różni się od 85/1,8"

Dziękuję Bogdan że zauwarzyłeś jaką posiadam puszkę, myśle o 85L bo kiedyś na pewno przejdę na ff.
A tam to szkło pokaże dopiero co potrafi.
Mam nadzieję że w niedalekiej przyszłości, wywalę z torby 70-200L i zamiast niego będę miał 85L i na pewno podziele się swoimi uwagami i zdjęciami z WAMI.
Temat można zamknąć gdyż wiem że chcę 85L, to szkło jest magiczne.

mavierk 
never knows best

B o g d a n napisał/a:
Zdaje sobie sprawę, że 70-200/2.8 będzie równie ostre, jak 85L dopiero, gdy obie przymkniemy do f4, ale co innego miałem na myśli tym stwierdzeniem.

Że niewiele osób kupuje to szkło po to, żeby 100% zdjęć robić na f2.8 :)

Chociaż jakby ktoś mi dał to szkło, jeśli przez pierwszy rok będę mógł focić tylko na f8, to z chęcią łyknę sztukala :)

as... napisał/a:
Temat można zamknąć gdyż wiem że chcę 85L, to szkło jest magiczne.
zatem 4 strony pieeprzenia o niczym, bo już na samym początku wiedziałeś, czego chcesz. Czy zatem ten wątek był do tego, żeby się pochwalić, czy zwrócić na siebie uwagę?

as... 
Entuzjasta

Aby utwierdzić się w przekonaniu i sam się przekonać aby wydać tyle kaski na 85L

Sunders 

as... napisał/a:
Aby utwierdzić się w przekonaniu i sam się przekonać aby wydać tyle kaski na 85L

as..., czy w tym wątku ktoś Cię utwierdzał w takim przekonaniu :???: :smile:
Ty chyba wydasz tą kaskę z przekory :???: :smile:
Ale możesz być pewny, ze wielu będzie Ci zazdroscić-ja chyba będe wśród nich :lol:

as... 
Entuzjasta

TAK np. Bogdan..
zapodal mi nieznane testy na 350d :lol:

I jednak można to takiEgo body podpiąć to magiczne szkło.

fORUM JEST chyba bo to aby utwierdzić się w swym wyborze, czasem może i czalonym.
Ale to będzie szkło na lata, które nigdy nie pójdzie na allegro :cool:

Sunders 

as... napisał/a:
Ale to będzie szkło na lata, które nigdy nie pójdzie na allegro

Chyba, że canon za jakiś czas wypuści mkIII :???: Wtedy będziesz miał zgryz :smile:

Odpowiedz do tematu