Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 17 Lut, 2008
Mętlik w głowie Canon 400D vs Nikon D40x?
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 11 Lip, 2007   

Statyw jest pewny, ale chyba i jakis filtr dolozyl?

Reklama

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Specjalny filtr to masz tutaj

Tamto zdjęcie było zrobione gołym szkłem. Jak to się robi? Bardzo prosto, zresztą jest napisane :wink:

pilgrim
Uczestnik

Gwiezdne wojny dosłownie :) Fajny efekt. Ale najważniejsze że ładnie to wychodzi tym nikonem. :wink:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Akurat to drugie zdjęcie jest robione Canonem 20D plus 24-105L :wink:

pilgrim
Uczestnik

Mino to :) też ładne :wink:

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Wysłany: Sob 14 Lip, 2007   

pilgrim napisał/a:
Nikona D80 też oglądałem. Piękna maszynka i odrazu tak jakoś do rąk sie przykleja, że aż żal ją z nich wypuszczać :D . Ale niestety cena studzi mój zapał i nie wiem czy byłby to dobry aparat jak na moje umiejętności.
Dzięki za podpowiedź co do szkiełek dla canona. Pozdrawiam

Nie przeceniabym D80. Też miałem pierwszy zachwyt. Potem zostaje tylko naga prawda. Na plaży wszystko wychodzi dobrze, problem powstaje, gdy brakuje światła. Oglądałem zdjęcia z meczu w hali sportowej. Szybka akcja, sztuczne światło, wysoka czułość i KLAPA niestety :( To mi wystarczyło. Użyteczna czułość to niewiele ponad ISO400, ale jeśli ktoś nie używa to i owszem.

Pozdrawiam

mavierk 
never knows best

Wysłany: Nie 15 Lip, 2007   

Aaa, już bez przesady, ja tam mam ponoć jescze bardziej szumiącego d70s i iso 800 bardzo mi się podoba ^^

jarek1961
Uczestnik

Wysłany: Wto 17 Lip, 2007   

a ja Ci powiem tak, weż do ręki jeden i drugi, wybierz ten który Ci bardziej leży, koniec, te wszystkie twierdzeniaa o wyższości matryc to... zapomnij, po zakupie nie bedziesz pamiętał jaką masz matrycę, za to bardzo będziesz się cieszył że aparat "leży" Ci w ręku,... fotki i tak wyjdą takie same, jakością się nie różnią, możesz tutaj zobaczzyć jak Twój post przekształca się w post dla "onanistów sprzętowych" a Ty masz robić fotki...

pilgrim
Uczestnik

Wysłany: Sro 18 Lip, 2007   

Już zdecydowałem. Padło na nikona D80. Wg mnie nie ma doskonałych rzeczy. Każdy sprzęt ma jakieś wady dzięki czemu się różnia między sobą, przez co mamy wybór. Jestem świadom jego wad, ale tak jak napisałeś, w łapie trzymałem jeden i drugi, z mniejszym i większym obiektywem. Chociaż dłużej miałem do czynienia z 400d, który posiada kumpel i im dłużej go trzymałem tym mniej mi podchodził. Patrząc na rodzaj fotek które do tej pory robiłem swoim s70 były to głównie miejsca z dobrym światłem i nie sądzę żeby to miało się nagle znacząco zmienić. Tak czy owak jak finanse pozwolą oprócz kita 18-70 i sigmy 70-300 intensywnie myślę o jasnej stałce 50mm do pstrykania mojego brzdąca.
BTW nie wiem czy zadając pytanie na tym forum to taki dobry pomysł :) . Ja myślałem o 400D i d40x a skończyłem na d80. Dobrze że odrazu nie przymierzałem się do 80 bo bym skończył z d200 albo z 5D canona. :) :) :)

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

jarek1961 napisał/a:
a ja Ci powiem tak, weż do ręki jeden i drugi, wybierz ten który Ci bardziej leży, koniec, te wszystkie twierdzeniaa o wyższości matryc to... zapomnij, po zakupie nie bedziesz pamiętał jaką masz matrycę, za to bardzo będziesz się cieszył że aparat "leży" Ci w ręku,... fotki i tak wyjdą takie same, jakością się nie różnią, możesz tutaj zobaczzyć jak Twój post przekształca się w post dla "onanistów sprzętowych" a Ty masz robić fotki...

Dobre, dobre, bardzo dobre. Najważniejsze jest jak leży w ręku :D To bardzo dobra rada, ale na wybór szpadla do ogródka, a nie aparatu. Pomijając tu matryce, marki aparatów, kolory i inne własności, to IMHO najważniejsza cecha aparatu cyfrowego to jakość matrycy i dostępność/jakość szkieł. Oczywiście jeśli aparat ma robić za ładny i modny wisior na plaży to inna sprawa.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jaki wisior, jaki wisior.... na plaży to ładnie będzie wyglądał wiszący szpadelek. Musi być wygodny bo sporo tam piaseczku i trzeba się ładnie okopać. ...........Ale tekst pierwsza klasa :lol: :lol: :lol:

jarek1961
Uczestnik

E tam! uważam że rada jest dobra, tak w kwestii uzupełnienia to 400D to troszkę niższa półka, D80 'stoi" znacznie wyżej, pod każdym Oficjalnym odpowiednikiem D80 u canona jest 30D. Te twierdzenia oczywiste w kazdym razie pominąłem w poprzedniej odpowiedzi by nie byc posądzonym o "onanizm sprzętowy" Możliwości D80 ją nieporównywalnie większe od 400D. Przy okazji pomijam drobny szczegół jaki są szkła kitowe. Nikon daje tutaj zdecydowanie lepszą jkość, /bezsprzeczne/, w dodatkowych szkłach podobnie, by kupić u Canona szkła odpowiadające jakością szkłom nikona, trzeba zapłacić, dużo, dużo wiecej, Pozdrawiam! nadal podtrzymuje to o pisałem w pierwszym poście.

Monastor 
Optyczny

Większe ma, owszem... ale czy nieporównywalnie
Tabelki z funkcjami D80 i 400D
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4701&p=1
http://fotopolis.pl/index.php?n=4972&p=1

Jeśli chodzi o ilość funkcji, D80 jest lepszy od 400D, ale nie dzieli ich przepaść. Nikon ma też przewagę jeśli chodzi o solidność body.

Co do kitowych szkieł... Zgoda, jak porównamy kit Nikona 18-70 kosztujący 1000 zł do Canona 17-55 dostępnego za około 200 zł. Nie ma już takiej przepaści, kiedy zestawimy obydwa malutkie obiektywy, Canona i ostatnie dzieło Nikona, które jest sprzedawane z D40, przy czym kosztuje nadal dwukrotnie więcej niż obiektyw Canona. Nie ma co płakać nad tym, że kit jest do kitu tylko kupić body i porządny obiektyw. Niewiele trzeba dopłacić do ceny Nikkora 18-70 żeby mieć coś lepszego, a różnica między cenami D80 i 400D jest już wyraźna.

Za cenę D80 z obiektywem 18-70 F/3.5-4/5 zapłacimy więcej niż za 400D z Tamronem 17-50 F/2.8 lub Sigmą 17-70 F/2.8-4.5

Przesadzasz z tymi 'nieporównywalnie większymi' możliwościami. Są większe, ale porównać na pewno się da.
IMO, większa różnica jest między D40x, a 400D niż między tym drugim, a D80.
W ogóle Nikon dobrze robi, że tak reklamuje D40 bo za te same pieniądze co D40 (nie D40x) z kitem, można mieć 350D z kitem. Przynajmniej jak się rozejrzeć w internecie.

jarek1961
Uczestnik

E kochany nie ja to wymysliłem to są opinie z prasy fachowej, jedyne co łączy te modele to czas gdy weszły one do sprzedaży. Nie ta sama półka, można co prawda się dowartościowywać lecz po co faktów się nie zmieni.

jarek1961
Uczestnik

acha mowa o d80 i 400d, a nie 400d kontra d40

Odpowiedz do tematu