Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Introverder, jak już dojedzie do Ciebie ten 410 Junior, to podłącz 50D+Sigma 150 do komputera i przy pomocy EOS Utility zrób zdjęcie testowe, regulując ostrość guziczkami na ekranie, a nie pierścieniem na obudowie obiektywu. Dzięki temu, nie dotykając statywu itd., uzyskasz najlepsze możliwe ustawienie ostrości. To ci da ostateczną odpowiedź na temat jakości na f/2,8 i może okaże się, że masz nienajlepszy egzemplarz, albo okaże się, że jednak błędy ostrzenia na f/2,8 (z Twojej winy lub nie) są na tyle duże, że nie widać tej ostrości na realnych zdjęciach.
Dziś mija pół miesiącu od kiedy wysłałem szkło Sigmy 150 Macro na kalibrację do C 50D i dzisiaj, kiedy zadzwoniłem spytać "Co jest?" powiedziano mi, że może pod koniec przyszłego tygodnia będzie (może..). Rozmawiałem z działem serwisowym (sklep pośredniczy w tej operacji i informuje o syt., a nie załatwiam tego bezp. bo nie mogę, gdyż serwis Sigmy mieści się w Gdyni, a ja jestem z W-wy..), więc to nie wina jego, ale serwisu Sigmy, który nie wiem, kiedy mi tą prostą by się wydawać mogło usterkę naprawi.. Powoli tracę cierpliwość, bo oczekiwanie (zakładając jeszcze, że potrwa to "tylko" ok. 21-23 dni..) jest "trochę" niepoważne.. Nie muszę dodawać, że 2 tygodnie (a dojdzie jeszcze z pewnością min. tydzień..) pozostaję z tego powodu bez aparatu :/.
Chyba nigdy nie kupię już nic Sigmy, bo jeśli tak działa serwis tej firmy w Polsce, to ja nie chcę mieć więcej do czynienia z tą firmą!..
Co prawda teraz jak sobie pomyślę, to może samemu byłoby to lepiej załatwić, może sam się skontaktuję z serwisem SIgmy, bo to nienormalnie długo wszystko trwa :/, tyle, że nie wiem czy to coś da..
--------
update:
P.S. Powiedziano mi, że w zależności od kolejki różnie to może trwać. Także uzbrajam się w cierpliwość, bo każdy serwis sobie zostawia furtkę, że coś tam może potrwać dłużej. Tak mi wyjaśniono..
Rozmawiałem z działem serwisowym (sklep pośredniczy w tej operacji i informuje o syt., a nie załatwiam tego bezp. bo nie mogę, gdyż serwis Sigmy mieści się w Gdyni, a ja jestem z W-wy..)
A to dziwne, ja miałem szkło z Aledrogo, niestety bez gwarancji, ale mogłem zapakować zestaw w paczkę i wysłać kurierem do Gdyni.
Introverder napisał/a:
że 2 tygodnie (a dojdzie jeszcze z pewnością min. tydzień..) pozostaję z tego powodu bez aparatu
U mnie trwało to 10 dni, łącznie z wysyłkami w obie strony.
Jeśli dobrze pamiętam, serwis się mnie pytał o nr seryjny, bo są modele z niereformowalną płytą główną i trzeba wtedy sprowadzać nową z Dżaponii, żeby można było dokonać kalibracji. Na szczęście w moim przypadku nie trzeba było.
A to dziwne, ja miałem szkło z Aledrogo, niestety bez gwarancji, ale mogłem zapakować zestaw w paczkę i wysłać kurierem do Gdyni
Też o tym teraz pomyślałem.. Cóż, zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Osobiście po prostu nie chciało i nie chce mi się "użerać" z serwisem w takiej syt. ..
dr11 napisał:
Cytat:
Jeśli dobrze pamiętam, serwis się mnie pytał o nr seryjny, bo są modele z niereformowalną płytą główną i trzeba wtedy sprowadzać nową z Dżaponii, żeby można było dokonać kalibracji. Na szczęście w moim przypadku nie trzeba było.
Nie strasz mnie :P; ), bo jeśli tak to jeszcze sobie poczekam być może.. :/ Nie wiem nawet czy mój obiektyw był już wstepnie oglądany czy nie, ale się dowiem, mam nadzieję ..
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 15 Lip, 2010
dr11 napisał/a:
bo są modele z niereformowalną płytą główną i trzeba wtedy sprowadzać nową z Dżaponii
Egzohul tak miał z swoją Sigmą 100-300/4 - półtora miesiąca szkiełko było na wygnaniu
Nie no cyrki :/... Myślałem, że kalibracja to zwykła formalność a tu tak nie jest.. Ale dobra, tak to może musi iść, jest kolejka, więc sprawa posuwa się wolno. Plus jeszcze może rewelacje, że obiektyw jest nieprogramowalny (bez specjalnej płytki, która nie wiedzieć czemu nie jest w serwisie, tylko musi być sprowadzana z Dżaponii..), o czym dopiero teraz z forów się dowiedziałem :/..
---
Być może z serwisem Sigmy nie jest tak źle, a dodatkowo podoba mi się sposób potraktowania sprawy przez sklep www.cyfrowe.pl, oto treść odpowiedzi na moje zapytanie na temat syt. z obiektywem i terminem dostarczenia obiektywu z powrotem.. :
Cytat:
Witam serdecznie,
Uzyskałem informacje iż obiektyw wraz z korpusem został w dniu wczorajszym
odesłany do naszego punktu w Gdańsku.
Nie było konieczności wymieniania obiektywu na inny egzemplarz został
skalibrowany pod pana korpus.
Dziś otrzymamy fizycznie Pana sprzęt i przetestujemy go jeżeli wszystko
będzie w porządku odeślemy go do punktu w Warszawie gdzie w poniedziałek lub
wtorek będzie mógł go Pan odebrać.
Co się tyczy godzin pracy serwisów to w Sigmie pracują od 8-16 a u nas w
Cyfrowe.pl 9-17.
Pozdrawiam
Szczuka Gracjan
Cyfrowe.pl
Także mam nadzieję, że wszystko jest na dobrej drodze i w przyszłym tygodniu doczekam się i aparatu i już sprawnie działającego obiektywu po kalibracji .. Trochę się denerwowałem, bo przez ten czas głód robienia nowych zdjęć zdecydowanie narósł, ale myślę, że warto będzie, bo jeśli AF będzie teraz działał ok, to nie będę się więcej musiał męczyć i denerwować ;)..
Co masz na myśli? Przecież ktoś musi to rozkręcić, coś tam zrobić, skręcić. To może zająć czas, szczególnie, że prawdopodobnie kalibracja to najczęstsza czynność wykonywana w serwisie Sigmy…
Co do niereformowalnej płyty głównej to raczej nie musisz się bać, bo szkło kupiłeś przecież niedawno, a dr11 pewnie spory czas temu. No chyba że któryś sklep miał dłuuugo na stanie…
A tak w ogóle to czemu piszesz o tym w tym temacie? Nie widzę związku.
Ciągnąłem temat, bo sprawa tyczy się działania AF we wspomnianej Sigmie. Jak będę miał informację, to napiszę jak ten AF po kalibracji działa, żeby nie wprowadzać w błąd, że dobrze skalibrowany obiektyw źle mimo wszystko ostrzy.. Przypuszczam, że wszystko winno być teraz ok. Jak będę wiedział, to zamieszczę ew. informację na temat syt. ..
-------
Update: po dokładnym przeanalizowaniu zdjęć, wnioski mam 2:
1) AF tego obiektywu to porażka na całej linii i mimo kalibracji jego skuteczność oceniam na mniej niż "50-50". Po prostu ostrzy jak chce, wobec czego:
2) na f/2.8 zdjęcia często wydają się b. mydlaste (kłopot dla AF przy takiej płytkiej GO..), jak zaś dobrze akurat trafi z AF (co na f/2.8 rzadko mu się zdarza..), wtedy ostrość jest taka powiedzmy "ujdzie w tłoku" ..
3) obiektyw nadaje się do makro, do innych celów zdecydowanie nie. Patrz pkt 1 oraz pkt 2.. Dużo nerwów, człowiek się zastanawia czy trafi, na szczęście w makro ostrzy się gł. ręcznie.
4) Do tego prędkość AF jest wyjątkowo mizerna, a jego celność jeszcze spada w gorszych war. oświetleniowych, kiedy zdaje się pudłować ni z tego, ni z owego. Przebieg całej skali to ok. 2 sekundy, każdy obiekt zdąży się w tym czasie przemieścić..
5) Dzisiaj w ogóle bym się nie zastanawiał i brał Canona 100/2.8L Macro IS USM..
[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 22:41 ]
Kończąc - oglądałem zdjęcia także robione na przysłonach f/3.2, f/3.5 oraz f/4.0 i AF jest po prostu tak słaby, że zdjęcia nawet w normalnych, codziennych, mało wymagających od AF syt. są mało ostre właśnie dlatego.. bo ostrząc ręcznie w macro są naprawdę ostre - nawet na f/2.8..
[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 23:56 ]
Wyjście jest w sumie jedno - wyłączyć AF i traktować Sigmę 150 Macro jako szkło manualne, z ręcznym ostrzeniem..
Introverder, tak samo, jak Ty możesz ponarzekać na swój egzemplarz, tak samo ja mogę powiedzieć praktycznie same dobre rzeczy. Zrobiłem na zlocie sporo pstryków portretowych na 2.8 i w zasadzie po pierwszym przejrzeniu 95% jest technicznie OK. Inna sprawa to kadry i światło Maziek pożyczył ją ode mnie na jakiś czas, ciekaw jestem co powie na zdjęcia i pracę na jego puszce...
Co do prędkości AF, do sportu nie nadaje się, ale to raczej oczywiste, natomiast nie wyobrażam sobię ostrzyć AF z 0,5 metra na nieskończoność, bo to bez sensu. Niewiele jest sytuacji, że obiekt aż tak się przemieszcza. Po to jest wygodny pierścień focusa, żeby go użyć i ustawić w ułamku sekundy płaszczyznę ostrości wystarczająco blisko obiektu. AF w drugim ułamku sekundy zrobi już swoje.
Co do Canona 100L to masz rację, mając na uwadze chorą cenę Sigmy warto trochę dołożyć i kupić setkę. Chyba, że ogniskowa jest priorytetem.
Ale jeśli tak układa się współpraca między mogą Sigmą a C 50D, to z każdą inną sztuką będzie rozumiem podobnie (westchnienie..). Po prostu co Canon to Canon, a co Sigma to Sigma i tyle..
Jeśli na normalnych, w końcu mało wymagających zdjęciach nie ostrzy poprawnie, to jest to porażka...
P.S. Ja nie robię zdjęć motorówek na zatoce ani reportaży z motocrossu na tym szkle :P;), ale jak widać to i tak zbyt wiele dla tego szkiełka..
Ostatnio zmieniony przez Introverder Pon 26 Lip, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Introverder, jak wielokrotnie pisano na tym forum, konkretne egzemplarze obiektywów mogą się różnić jakości. Dotyczy to wszystkich firm, a Sigmy szczególnie.
Co do współpracy to dr11 używa z pełnoklatkowym 5D I, więc na pewno ma mniejszą gęstość matrycy do obsłużenia. Darku, pracowałeś też z tą Sigmą na APS-C?
Komor, stawiam raczej na kwestię problemu z "dopasowaniem" (a nie wadę samego obiektywu - tak mi się wydaje tylko przynajmniej, zwł. że jest on po kalibracji..), bo ostrość zdaje sie być (jak robię zdjęcia makro to widziałem, że i na f/2.8 ostrość jest niezła..), ale że AF "szaleje" (jak używam go do normalnych zdjęć), zatem idzie ona często "w gwizdek" :/..
Ostatnio zmieniony przez Introverder Pon 26 Lip, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9