Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
gdy porównuję na wyświetlaczu aparatu obraz z pamięci (a więc fotografię) z obrazem LV bezpośrednio z obiektywu, to fotografia jest gorsza.
- Patrzysz, nastawiasz przez LV i obraz jest dobry. Robisz zdjęcie i zdjęcie jest gorsze, niż ten sam obraz, na tych samych ustawieniach, przed naciśnięciem spustu migawki Zdjęcie oczywiście oglądane na wyświetlaczu aparatu.
obydwa obrazy mam na wyświetlaczu aparatu: ten z projekcji obiektywu i ten zarejestrowany przez ten obiektyw w tych samych nastawieniach
Obydwa na raz? Raczej nie.... Rozumiem, że robisz zdjęcie i przełączasz w LV, później podgląd zdjęcia zrobionego i znów LV i tak w kółko? Jeśli tak, to nie oglądasz zrobionego zdjęcia tylko jego miniaturkę o bardzo małej rozdzielczości.
zug [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Cze, 2010
zbyszek polit napisał/a:
jest takie trudne dla Polaków do zrozumienia?
edmun napisał/a:
nie ukrywam że się pogubiłem i w końcu nie wiem o co chodzi
Ilona napisał/a:
Zrozumiałam?
ja też nie wiem o co chodzi
46 odpowiedzi i dalej nie wiadomo o co chodzi
krisv740 [Usunięty]
zug, bo tragedią obecnych czasów jest brak chęci obiektywnego spojrzenia na sprzęt i zrozumienia , że czym innym jest widok w LV czy na matówce , a co innego odtworzone zdjęcie na wyświetlaczu aparatu.
czy tak ciężko zrozumieć tak prostą kwestię?!
niektórym jednak tak!
i stąd się biorą tak durne tematy!
dodatkowo , gdyby pytający łaskawie zapoznał się z testem i opiniami w wątku o 50d i 5dmkII wiedziałby od innych użytkowników, że obraz na wyświetlaczu (zdjęcie) ukazywane jest ostrzejsze niż w rzeczywistości na monitorze .
sytuacja odwrotna niż w poprzednich wersjach canonów.
i tak i siak ciężko na 3" monitorku właściwie ocenić jakość/ostrość wykonanego zdjęcia.
koniec kropka.
i niech jakiś litościwy mod zamknie ten bajzel - bo "słuchać hadko" !
kozidron [Usunięty]
zbyszek polit napisał/a:
Czy to, co napisałem, jest takie trudne dla Polaków do zrozumienia?
Szanowny Panie Zbyszku, my Polacy i nie tylko bo ja aż takim zagorzałym Polakiem nie jestem, chcielibyśmy zobaczyć jakieś sample (po Polsku zdjęcia, obrazki, fotografie mam na mysli formę cyfrową, najlepiej z exiffem) ale tylko po to, żeby zrozumieć problemy z jakimi się borykasz.....bo jak mozna pomóc bez podstawowych informacji.
skoro mam obydwa obrazy na jednym wyświetlaczu, to zapewne porównać mogę. To tylko logika.
Widać szwankuje... Tak jak koledzy pisali, obraz wyświetlony po zrobieniu zdjęcia to miniaturka zaszyta w oryginale... Jest ona gorszej jakości niż obraz przekazywany "na żywo" z LV
zbyszek polit napisał/a:
Muszę dojść do tego, choćby dlatego, że za wiele wydałem pieniędzy na obiektywy, by teraz ich parametry paskudził aparat.
Może jednak nie rozumiem. Końcowe zdjęcie zgrane na komputer jest DOBREJ jakości czy ZŁEJ?
Bo jak jakość jest dobra, to o co cho?
Czasem żałuję że wyświetlacz nie służy wyłącznie do pokazania histogramu, nie byłoby wtedy tego rodzaju ważkich dylematów
ilona- właśnie tak jest. Obydwa obrazy porównuje na wyświetlaczu.
[ Dodano: Sob 19 Cze, 2010 05:10 ] krisv740 - skoro wiesz dlaczego obraz z pamięci jest gorszej jakości niż obserwowany bezpośrednio, to dlaczego nie napiszesz? Komputer Ci przeszkadza? Jeśli nie chcesz pomóc to nie przeszkadzaj.
A skoro to bajzel, to po co weń wchodzisz?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Sob 19 Cze, 2010
zbyszek polit, masz problemy z czytaniem i rozumieniem?!
wyjaśniłem ci przyczynę!
a twoja wielka kultura wypowiedzi powoduje , ze jet tu bajzel.
twoja wielka kultura zrozumienia powoduje, ze zadajesz takie pytania
twoja wielka kultura techniczna powoduje , ze nie rozumiesz braku problemu...
po co wchodzę? - bo mam ochotę na to by na tym forum nie było takiego bezsensownego trollowania!
i co najśmieszniejsze mam do tego prawo.
a ty zastanów się dodatkowo nad tym jak "wielki problem" poruszyłeś i nad swoim stosunkiem do innych osób na tym forum!
bo to naprawdę zmusza do zastanowienia!
zbyszek polit, po co pytasz skoro absolutnie nie czytasz odpowiedzi? Na co czekasz? Aż ktoś powie, że masz uszkodzony aparat? Ile postów różni ludzi napisali aby tylko zrozumieć o co chodzi... Szkoda, że nie potrafisz przelać swoich myśli.
Dlaczego Canon już od paru dni milczy? Jak myślisz? Ja myślę, że uznali Twój problem za tak beznadziejnie absurdalny, że przesyłają sobie go teraz mailem między sobą w celach czysto rozrywkowych. A jak już otrzymasz odpowiedz, będzie tak samo absurdalna jak Twój problem.
hijax_pl - nie prawda KU-KLUX-KLAN. Nikt mi logicznie i jednoznacznie nie odpowiedział co jest przyczyną różnicy ostrości. Jedynie dr11 starał się dociec sedna. Natomiast Twoje pytania właśnie dowodziły, że nie kumasz o co mi chodzi.
To, że ludzie Canona naśmiewają się ze mnie, to jedynie Twoja literaturka. Napisałeś na ile Cie stać w swoim stylu jasnego przelewania myśli na papier. Następnym razem spróbuj wierszem, może rychlej zrozumiem dlaczego są różnice ostrości na wyświetlaczu.
Prosze o wyhamowanie, obrażanie innych użytkowników forum będzie karane ostrzeżeniem!
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sob 19 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Panowie spokojniej, zbyszek polit może mieć rację w tym co pisze.
Dla mnie sprawa jest prosta:
1. Oglądając zdjęcie na żywo (w LV) aparat skaluje na wyświetlacz aparatu obraz nie skompresowane (tak jakby TIF-a). O ile ta teza jest prawdziwa.
2. Oglądając zdjęcie po jego wykonaniu w trybie JPEG aparat skaluje na wyświetlacz już zdjęcie skompresowane do JPEG. Logiczne wydaje się że ostrość takiego zdjęcia może być gorsza niż obrazu wyświetlanego na żywo.
3. Oglądając zdjęcie po jego wykonaniu w trybie RAW aparat skaluje na wyświetlacz też zdjęcie skompresowane do JPEG (do potrzeb podglądu w RAW-ie zaszyty jest też JPEG). Więc tu ostrość takiego zdjęcia także może być gorsza niż obrazu wyświetlanego na żywo.
Druga możliwość to że wyświetlając zdjęcie na wyświetlaczu w trybie LV aparat używa innego algorytmu wyostrzenia, niż później oglądając na wyświetlaczu (aparatu) już wykonane zdjęcie.
Tak czy inaczej nie ma to wpływu na ostateczną jakość wykonanego zdjęcia a tylko na ostrość widzianą na wyświetlaczu.
Jeszcze jedno, proponuje podłączyć kablem USB aparat z komputerem i wyświetlić obraz LV na monitorze komputera. Można zobaczyć, czy takie zjawisko występuje też w takim przypadku. Można ewentualnie wtedy innym aparatem zrobić zdjęcie monitora raz wyświetlającego obraz na żywo LV, a następne w trybie odtwarzania wykonanego zdjęcia.
goltar - Witam serdecznie! Pragnę dodać, że wyświetlaliśmy fotografię na monitorze i okazuje się, że jakość tego obrazu również jest gorsza niż na wyświetlaczu aparatu (zrobiliśmy na monitorze powiększenie odpowiadające liniowo temu na displeju - jeśli np. literka miała na wyświetlaczu 12mm to na monitorze również). Pytam zatem: Skoro na wyświetlaczu może być ostre, to dlaczego na monitorze, na papierze nie może? Chyba i takiego nabieram przekonania, że albo obrazek na wyświetlaczu jest sztucznie wyostrzany, albo mechanizm rejestrowania w pamięci obrazu po prostu go psuje. W to drugie nie chce mi się wierzyć.
Dziękuję za pracowite wyjaśnienie
(zrobiliśmy na monitorze powiększenie odpowiadające liniowo temu na displeju - jeśli np. literka miała na wyświetlaczu 12mm to na monitorze również).
Jezeli juz chodzi o metodologie to literka powinna miec tyle samo pixeli co na wyswietlaczu.
Potem porownujesz wielkosc pixeli i proporcjonalnie zwiekszasz odleglosc ogladania na monitorze.
Zaryzykuje twierdzenie ze jak wyswietlisz na TV i obejrzysz z daleka bedzie tez dobrze, a nawet lepiej.
usjwo - powtarzam: obraz jest gorszej jakości. Nawet na wydruku laserowym widać różnice...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Cze, 2010
zbyszek polit napisał/a:
usjwo - powtarzam: obraz jest gorszej jakości. Nawet na wydruku laserowym widać różnice...
zbyszek polit,a my możemy sobie pobajdurzyć na ten temat, ewentualnie pospamować bo żadnych sampli nam nie pokazałeś...to jak pomagać ślepemu samemu mając opaskę na oczach prościej Ci tego nie wyjaśnię.
Problem jaki opisałeś może być co najwyżej dodatkiem do przykładowych sampli a tak, to wątek ten jedynie zbliża się treścią merytoryczną do tematu o "panelach podłogowych" lub padają pytania w kategorii : "revolta to ty? "
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 22 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12