Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luneta za 1 500 zł
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 06 Cze, 2012   

pietr007 napisał/a:
Oraz dokupię tylko ten reduktor 0.63 co ma dać 2 stopnie pola widzenia. (on daje tylko wieksze pole widzenia czy zmniejsza też powiększenie??)

Skraca ogniskowa tuby. Znaczy zmniejsza powiększenie a wzrost pola (rzeczywistego) to jest tak jakby efekt poboczny.

Jeśli potrzebujesz szerokiego pola i mniejszych powiększeń to kup Regala. Nie ma sensu wsadzac dodatkowego czegoś do c5. To maszynka do dużych powiększeń, do małych jest sporo innego sprzętu.

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sro 06 Cze, 2012   

Fabryczny nie jest zły tylko niepraktyczny. Da bardzo duze powiekszenie i małe pole (50x, 1st), poza tym 52st daje raczej tunelowy efekt. Stad wymiana jest nieunikniona. Mozna zacząć od o dobrego zooma. Reduktor redukuje ogniskową główną do 788mm a więc i powiekszenie z każdym okularem x0,63. Reduktor nie wywołuje zauważalnego spadku jakości obrazu, a nawet pozorny wzrost jakości (bo powiększenie jest znacznie mniejsze) ale jesli obserwacje pod powiększeniem do 40x będziesz prowadził najczęściej, to C5 jest bez sensu.
Do Regala nie ma co brac Ploessla ze względu na pole. Lepiej X-Cell (60st), LVW (65) a nawet typu UWA (80).

pietr007 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Cze, 2012   

dzieki że odpisujecie mi, bo naprawde cenne są dla mnie wasze rady.
Myslałem że ten reduktor daje tylko większe pole widzenia bez zmiany powiekszenia.
Powiedzcie mi wtedy:
1. jaki okular trzeba by dokupić do c5 zamiast fabrycznego ( mam na mysli ten dobry zoom o którym piszesz kivirovi) i wtedy bez tego reduktora go masz tak?
2. te okulary do regala oglądam w fotozakupach. Powiększenie jakie przez nie będę miał, to gdzie to znaleźć? powiększenie to to samo co ogniskowa okularu? np 18mm to 18 razy?

RB 

pietr007 napisał/a:

2. te okulary do regala oglądam w fotozakupach. Powiększenie jakie przez nie będę miał, to gdzie to znaleźć? powiększenie to to samo co ogniskowa okularu? np 18mm to 18 razy?

Powiększenie P lunety to iloraz ogniskowej tuby Ft i ogniskowej okularu Fo: P = Ft/Fo

Ogniskowa tuby c5 to 1250mm, czyli Twoja 18mm da na tej tubie powiększenie mniej więcej 70-cio krotne.

kivirovi 
Optyczny

Zwróć uwagę, ze ogniskowa Regala to 540mm a C5 to 1250mm, czyli ponad 2x więcej. To oznacza, ze z kazdym okularem zawsze bedzie 2x wieksze powiekszenie i 2x mniejsze rzeczywiste pole widzenia. Po redukcji C5 daje wciąż 788mm, czyli o połowę więcej niż Regal. Dlatego C5 łatwo osiąga duże powiększenia a z wielkim trudem małe.

Do obu tych lunet pasuję te same okulary astronomiczne 1,25" sprzedawane przez wielu różnych producentów. Najtańsze kosztują 100zł, najdroższe ok. 2000zł.
Mysle, ze ci sie przydadzą te informacje:
http://www.astrokrak.pl/content/12-teleskop
http://www.astrokrak.pl/content/13-okulary
Artykuł teleskopy wskazuje na wady i zalety obu typów budowy. C5 to schmidt-Cassegrain, C90 to Maksutow, a Regal to rrefraktor światłosilny. Myślę, że po lekturze artykułu okulary zrozumiesz jak działa reduktor, od czego zalezy pole widzenia itp.

Dobre zoomy to Baader Hyperion, Vixen Lantanowy, Pentax, TeleVue.

pietr007 
Nowy

Ekstra. Zaczynam łąpać ten temat.W droższym rozwiązaniu kupuję rogala i do niego okular. Wychodzi około 3 tys zł
teraz widze dwa rozwiązania:
1.rozwiązanie droższe - Rogal + okular. Zakładam że z tym fabrycznym zoomem przy jego najmniejszych nastawach czyli ok x20-30 nie bedę miał większych zastrzeżeń co do jakości. Gorzej pewnie jest przy nastawach największych czyli 50-67. Przynajmniej tak mam z małą Kovą co mamy w pracy. Zatem powinienem kupić okular stałoogniskowy dający mi dobry obraz także w tym zakresie powiększeń. Wiedzę że są takie do wyboru. Zakładam że jeśli kupię okular to albo przetestowany przez was wcześniej z tą lunetą, albo odrazu z lunetą w komplecie z prośbą o sprawdzenie czy sie jakoś to nie gryzie( tak jak pisałeś o winietowaniu hyperiona ktoregoś). Daje to w sumie do 3 tys. zł.
2. rowiązanie drugie. Za tą samą cenę można mieć dalekosiężnego stacjonarnego celestrona c5 1800zł. i lekkiego mobilnego jakiegoś yukona 100 za 1200. który pewnie powiększenia od 20 do 50 obsługuje bez problemu.
Jeszcze raz dzieki za wyjaśnienia. Wmiare choć wiem czego chcę a czego mogę oczekiwać..

kivirovi 
Optyczny

Regal nadaje sie do uzytku po wyjeciu z pudełka i to nawet latami mozesz nie potrzebowac nic wiecej. Zoom ten nie jest taki zły. Z zakupami wiec radziłbym poczekac i ochłonąć parę miesięcy. C5 wymaga sporych zakupów, zeby rozszerzyc zakres powiększen, co oznacza w sumie, ze koszt jest zblizony.
Yukona sobie daruj, nie wnosi nic nowego. Lepiej i taniej można kupic sporą lornetke.

RB 

pietr007 napisał/a:

2. rowiązanie drugie. Za tą samą cenę można mieć dalekosiężnego stacjonarnego celestrona c5 1800zł. i lekkiego mobilnego jakiegoś yukona 100 za 1200. który pewnie powiększenia od 20 do 50 obsługuje bez problemu.

Jeśli potrzebujesz czegoś z powiększeniami rzędu x30 to zapomnij o c5 i czymś jeszcze za Twój budżet. Masz za mało pieniędzy na dwie dość dobre lunety. Yukon to nie jest żadne rozwiązanie , poza tymi momentami, ze musimy mieć mała lunetkę a jesteśmy bardzo bardzo niechętni do wydania pieniędzy.

pietr007 
Nowy

Wysłany: Pon 11 Cze, 2012   

Dziś przyjeżdza do mnie celestron c5. Umówiłem się ze sklepem fotozakupy ze potestuję go pare dni a jak mi nie bedzie odpowiadał to wezme od nich os innego ( rogala). Jak tylko go przetestuje na naszych jeziorach to dam znać.
Mam teraz od kumpla na test opticrona HR 80 GA ED. Lekki fajny. cena niestety 4 tys. ale obraz dobry. przy powiekszeniu 60 oczywiście sie sciemniło ale wciąż użytecznie. Oznaczałem ptaki na wodzie na przeciwległym brzegu jeziora. Nie wiem ile set metrów było( 700-1000) ale wciąż było dość ostro. Kolory troche znikły ale brzegi kształtów użytecznie wyraźne i ostre także dało się po kształcie oznaczyć co nieco. W każdym bądź razie luneta była użyteczna na większe odległości niż się spodziewałem. U nas jeziora są akurat bardzo duże. naprawde fajny sprzęt. i wydawał mi sie lekki w poruwnaniu do statywu manfrotto za 1200 ale statyw chyba musi swoje ważyć bo mimo dobrej klasy statywu jesli dotykałem lunety na powiększeniu 60 to obraz denerwująco drżał.
Miałem też pare dni Kowę 65 też za ok 4 tys. i nie polecam no chyba że ktoś wybitynie potrzebuje małego w rozmiarach sprzętu. od 50 było naprawde za ciemno jak dla mnie.

[ Dodano: Pon 11 Cze, 2012 10:19 ]
Jeśli c5 się nie sprawdzi wezmę regala 100 F- ED pewnie. Cena 2800 w fotozakupach. w Astrokraku 2990 jakoś. Zatanawiam się tylko czy wtedy dla Regala jest jakaś konkurencja którą byście bardziej polecali. .? Są opticrony GS 815 GA ED kątowe w cenie 2800 lżejsze o połowe.. ale nic o nich niewiem. tym bardziej jak mają się do regala. Za to chyba okulary do nich są droższe o wiele jeśli chce sie wymieniać kiedyś. I nie wiem dlaczego taka róznica cenowa pomiędzy tym opticronem co testowałem-80HR GA ED a tym za 2800 GS GA ED.

RB 

pietr007 napisał/a:
Są opticrony GS 815 GA ED kątowe w cenie 2800 lżejsze o połowe.. ale nic o nich niewiem. tym bardziej jak mają się do regala.

Wykonanie na innym poziomie, ale 8 cm to nie 10cm.
BTW - gdzie sa, bo GS-y 8 centymetrowe zniknęły z aktualnej oferty Opticrona. I pamiętaj, że o ile wiem za 2800 masz tylko korpus.
Obecnie zaś oferowany 8 cm Opticron to ES, ze szkłem niskodyspersyjnym korpus za jakieś 2800-3000.

pietr007 napisał/a:
Za to chyba okulary do nich są droższe o wiele jeśli chce sie wymieniać kiedyś.

To jest inna filozofia niż wymienianie okularów 1.25 cala. Tu się po prostu kupuje okular docelowy i jest się happy, tzn. zajmuje się człowiek obserwacją a nie walką jak tu usprawnić sprzęt. Zoomy serii HDF i SDL sa dobre ale wąskie (te defaultowe w regalu zresztą też wąskie, a aby były lepsze to raczej nie za bardzo...). Stałki HDF sa całkiem OK, ale jak to stałki.
Powiększenie 60 krotne w ES 80 ED i okularze SDL jest bardzo dobre, natomiast kąt patrzenia jest 'tunelowy'.
HR 80 ma inną ogniskową, z zoomem SDL max. powiększenie to x72.

pietr007 napisał/a:
I nie wiem dlaczego taka róznica cenowa pomiędzy tym opticronem co testowałem-80HR GA ED a tym za 2800 GS GA ED.

Choćby dlatego, ze HR ma 5 szkiełek w obiektywie a GS AFAIK tylko 3 :-)

kivirovi 
Optyczny

RB napisał/a:

To jest inna filozofia niż wymienianie okularów 1.25 cala. Tu się po prostu kupuje okular docelowy i jest się happy, tzn. zajmuje się człowiek obserwacją a nie walką jak tu usprawnić sprzęt.

Ja tam znam paru uzytkownikow Opticrona, Nikona jak i Swarovskiego, ktorzy wypróbowali wszystkie dostepne okulary (duzo tego wcale nie bylo) i walka sie na tym skonczyła, ze nie bylo z czego wybierac... Swarek jako jedyny ma sensowny zoom, jak to komu wystarczy to tyle dobrego.

Co do lunet, to jak dla mnie powyzej Regala senesowne są lunety z literką X, tzn: Vixen Geoma, Pentax PF (tylko tego widziałem) i Vortex Razor. I gdzies w tym miejscu zaczyna się juz klasa premium...
Gratuluje szybkiej decyzji i czekam na opinie.

pietr007 
Nowy

Vortexy mam trzy lornetki 8 i 10 crossfire w familii i jestem zadowolony, szczególnie z gwarancji z której już korzystałem dwa razy. Raz Świeść upuściła lornetke czyli jej wina a wymienili bez problemu.
C5 juz w aucie, zaraz po pracy testuje. pierwsze wrażenie. Ładny ale dekiel z obiektywu luźny i odpada. mimo to robi wrażenie. Na razora mnie nie stać;]
Szkoda że nie moge porównać tego optikrona GS815 GA ED (są na lornetki pl) ale może tylko na stronie- jak tani regal w astrokraku) z regalem.

[ Dodano: Pon 11 Cze, 2012 14:51 ]
Widzisz tego ze tylko korpus za ta cene w opticronie nie pisza na stronie lornetki.pl

RB 

kivirovi napisał/a:
Co do lunet, to jak dla mnie powyzej Regala senesowne są lunety z literką X, tzn: Vixen Geoma, ....

Tak po prawdzie korpusy Vixen Geoma i Opticron GS to w zasadzie to samo :-)
Tak, że nasz Kolega pytający o Opticrona GS 815 to w zasadzie trafi Twoim zdaniem na sensowną lunetę powyżej Regala. :mrgreen:
A ja między Opticronami ES a GS to chyba bym jednak ES'a polecił. Tyle, że 10 cm Opticron ES to juz jest 5 tysiecy za korpus. Jak ktoś chce miec wielka soczewke to albo kupuje towar klasy Celestrona jakiegokolwiek, albo płacze i płaci.

Przy okazji, na sensowną (moim zdaniem) lunetę z okularem zmiennoogniskowym to budżetu naszemu Koledze nie starczy. Cóz, IMO najtańsza opcja to najpewniej będzie nowa meopta s2 z jej nowym zumem.

pietr007 napisał/a:

Widzisz tego ze tylko korpus za ta cene w opticronie nie pisza na stronie lornetki.pl

Widzisz, źle patrzysz. Jakby był z okularem to by bardzo wyraźnie o tym napisali :-)

pietr007 
Nowy

Po pierwszym teście Celestron c5 kontra Opticron HR 80 GA ED z zoomem.
Obydwie lunety zamontowane na manfrotto z głowicą 701 hdv.
Szczerze powiedziawszy myślałem że różnica w głebi obrazu i szybkości celowania i ustawiania celu będzie większa na niekorzyść celestrona c5. Nie jest taka wielka.
W pierwszym tesicie ustaliłem jeden cel w odległości 1 km dwa dachy 300 m i rząd świerków 200 m. Zmierzyłem czas w jakim ustawię ostrość i przejrzę wszystkie te obiekty. Obydwoma teleskopami zrobiłem to w czasie półtorej minuty.Szybkość znajdowania celów więc podobna. Głębia w C5 w porównaniu do optictrona HR 80 GA ED mniejsza ale spodziewałem się badzo dużej różnicy. Jakość obrazu ustawiona na nieruchomy cel zdecydowanie dla celestrona c5. Jaśniej i wyraźniej zdecydowanie.
To czego się nie spodziewałem to wygoda w okularze celestrona. Nie wiem z czego to wynika ale w Opicronie oko co chwila albo za blisko i czarne plamy po środku albo za dalego i czarne okręgi wokól obrazu. To męczy szybciej. tego w c5 jest znaaacznie mniej, jest po prostu wygodnie. C5 jest cięższy o niespełna kilogram ale to nie jest jakoś dużo. statyw jest chyba cięższy. Gorzej jest za to z tym że Optikrona masz na pasku w zabudowanym pokrowcu i wrzucasz go na plecy i idziesz z malą torebką. Celestrona musisz zaś nosić w piankowej torbie, też z paskiem na plecach ale to już torba z której wyciągasz lunetę a nie luneta w pokrowcu. Jeśli dla kogoś jest ważniejszy obraz, napewno c5. Jeśli mobilność raczej zwykłą luneta. Jeśli nie masz tych ok 1-3 tysiaków żeby dorzucić do 1800zł ( bo tyle dałem za c5) i mieć droższą lunetę o choć trochę porównywalnym obrazie do c5 to celestron jest naprawdę super alternatywą moim zdaniem. Jutro zrobię drugi test na Jeziorze charzykowskim, który zamituje mi morze, bo na użyteczności sprzętu nad morzem zależy mi najbardziej. Sprawdzę ile czasu zajmie oboma lunetami wyostrzenie wszystkich ptaków na wodzie.

[ Dodano: Pon 11 Cze, 2012 19:06 ]
Akurat mam tu coś do zrobienia na jeziorach więc jak popracuję jedną i drugą lunetą na zmianę to powinno mi się wyklarować co dla nie jest bardziej. Mam nadzieję że trafi mi sięw ciągu tych paru dni też bezchmurne niebo w nocy zeby sobie popatrzeć zanim się zdecyduję czy go biorę czy wymieniam. Ciekawią mnie te okulary celestrona. To w regalu powinno być też wygodniej mi niż w opticronie.

kivirovi 
Optyczny

Dzieki za opinie. Zestaw wyjsciowy daje 50x i mozna sie zdziwic, ze to az tyle przy takim obrazie...
Wada, o której piszesz w odniesieniu do Opticrona, dotyczy wlasnie okularów. Mały ler w kombinacji z kidney-beens, czyli "fasolkowaniem". Co ciekawe, okular Celestrona (PL25) jest taniochą nieprawdopodobna (150zł) a jest lepszy dlatego, ze stało- i dlugoogniskowy. To jest zaleta C5, bo nawet jakbyś chciał użyć powiekszenia 80x wciaz masz okular o umiarkowanej ogniskowej i cenie a dobrej jakosci. Z Regalem, bedzie tu mniej słodko ale zalety transportowe ma. Okulary pasuja te same 1,25" ale ze wzgledu na wymagania ptasiarskie o nieco innych parametrach.

Zastanów się czy potrzebujesz zooma, na ile Ci zalezy na powiekszeniach ponizej 40x oraz porównaj lunety o zmierzchu. Zwróć uwagę, czy wykonując min. ruchy głowy i gałki ocznej nie przeszkadza ci cień na srodku pochodzacy z obstrukcji lustra wtórnego.
Obserwacja nad morzem to tez duze zagrozenie perfidna, ustawiczna mrzawką.

Odpowiedz do tematu