Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeżeli wziąć pod uwagę cenę obydwu szkieł, to porównania jednak nie ma.
Różnica, nawet obecnie, jest mniejsza niż $300 - kiedyś była poniżej $200, ale Nikkor lepiej trzyma cenę... Uważam, że to jak najbardziej porównywalne obiektywy...
jaad75, pod względem zastosowań i optycznie na pewno, jednak za cenę tego Nikkora można mieć już całkiem przyzwoity korpus z obiektywem który też wstydu nie przyniesie. Nie mniej Canon jest gdzieś o 1/3 tańszy. To pewnie nie ma znaczenia jeśli nadal operuje się dolarowym systemem monetarnym i w przypadku obiektywnie tanich obiektywów (np. pokroju Sigmy 70-300), jednak np. dla mnie ta 1/3 różnicy to mocna systemowa lampa błyskowa. Mam, albo nie mam.
ahh, szkło jak marzenie, niestety jak narazie dla mnie nieosiągalne... w przyszłym roku zainwestuję w 70-200 f4 L, mam nadzieję, że nie zawiedzie
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 30 Wrz, 2010
as... napisał/a:
Bez przesady Canon ma kilka dobrych szkieł: 24L (kiedy nikon wypuścił swój odpowiednik?) 85L 135L 400L 100-400L 70-200 f4 is i 70-200 II f2.8 is itd.
Nawet na cropa są perełki typu 17-55(do którego sam musiałem się przywyczaić i byłem bardzo niezadowolony z niego).. Ale jest to najlepszy std. zoom na cropa.
Prawie jakby ostrość szkła decydowała o jego zajebistości
24/1.4L jest identyczna jak N24/1.4 - kiedy wyszły oba już bez różnicy, bo aktualnie są oba.
85/1.4 jest super ostre w całym kadrze, takie coś nie udało się jeszcze żadnemu szkle.
Ale co to za różnica, skoro dzieciaki z 85/1.8 czy 24/2.8 robią super zdjęcia, podczas gdy wiele osób mających szkła z f1.4 pokazują potem setki perfekcyjnie ostrych, rozmytych wspaniale i gówno wartych zdjęć Ja tam nadal podniecam się Planarem 85/1.4T* pod C/Y
A co do szkła - cieszę się, że produkuje sie szkła, które można spokojnie założyć na matrycę ponad 20mpix bez obaw, że to bez sensu
Polski rynek jest czasem bardzo dziwny jesli chodzi o ceny i do obiektywnych porownan nie zawsze sie nadaje.
Dla 90% użytkowników tego forum polski rynek to ich rynek i porównanie cen u nas jest w pełni uzasadnione, bo nie wszyscy lubią lub mogą ściągać sprzęt z zagranicy. Aktualnie u nas różnica jest jak 3540 zł kontra 4990 zł (średnia z trzech dużych sklepów), czyli 40% różnicy.
Miałem ten obiektyw w ręku jak tylko pojawił się w sklepach - kolega zakupił mając jeszcze starszą wersję. Stabilizacja faktycznie już na oko robiła wrażenie ale takiego wyniku jak w teście nie spodziewałem się. Szkło genialne zarówno pod cropa jak i ff. Zdecywowanie lepsze optycznie na 200 mm i 2,8 od starszej wersji. Pozostaje zbierać mozolnie kasę
Dla 90% użytkowników tego forum polski rynek to ich rynek i porównanie cen u nas jest w pełni uzasadnione, bo nie wszyscy lubią lub mogą ściągać sprzęt z zagranicy.
Ceny obiektywow jakie ustalalaja producenci nie biora, albo w bardzo ograniczonym zakresie biora pod uwage realia takie jak polskie - a wiec np. narzekanie, ze cos jest drogie, albo ze lokalny dystrybutor cos sobie wymyslil, nie do konca wg mnie ma sens.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Paź, 2010
veenee napisał/a:
Ceny obiektywow jakie ustalalaja producenci nie biora, albo w bardzo ograniczonym zakresie biora pod uwage realia takie jak polskie - a wiec np. narzekanie, ze cos jest drogie, albo ze lokalny dystrybutor cos sobie wymyslil, nie do konca wg mnie ma sens.
niewiele rzeczy w tym kraju ma sens, wystarczy przejść sie do zus-u, zreszta jak kupujesz za granicą to musisz /powinieneś/ zapłacić cło a często się zdarza, ze twój zakup nie jest objęty gwarancją w kraju.
Tu zgodzę się z komor'em, że porównanie cen u nas w kraju jest w pełni uzasadnione.
jaad75 napisał/a:
To tylko kolejny dowód na to, że żyjemy w nienormalnym kraju... Na szczęście nikt już nie jest zmuszony kupować sprzęt w Polsce...
no pewnie że nie jest ale ja na ten przykład chce mieć gwarancję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,59 sekundy. Zapytań do SQL: 13