Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
O czym wy mówicie . Każdy rodzi się od razu fotografem z dwudziestoletnim stażem, z wiedzą jaki sprzęt kupić oraz perfekcyjnym warsztatem,?? zapomniał wół jak cielęciem był
tak, ale jeśli robi dobrze, to czemu nie?
powtórzę jeszcze raz: nie wszyscy młodzi dbają o to, żeby mieć fotografa, bo nie wszyscy lubią zdjęcia, nie wszyscy się znają na foto. a jeśli chcą fotografa, to na pewno nie takiego za 2kzł, tylko za 0,5kzł. i tutaj się poleca tamiego 17-50.
nie chcę drążyć tego tematu aby forum nie zaśmiecać ale napiszę że ,,wiem" i ,, nie od razu Rzym zbudowano". Fundusz mnie ogranicza a zlecenia coraz bliżej. Uwagi wezmę do serca i poszukam jeszcze coś jaśniejszego
eye napisał/a:
mam dwie ceremonie ślubne plus przyjęcia weselne. Osoby wiedzą że nie mam doświadczenia w uwiecznianiu chwil ślubnych ale mi zaufały.
Za te dwa zlecenia nie biorę ani jednego $
W zakładanym budżecie jako "coś jaśniejszego" może zmieścić się tylko tamron 17-50/2,8. Czy da się uniknąć używania lampy-zależy od kościoła, ale raczej będzie trudno.Skoro ma to być "grzecznościowa przysługa" i zarówno zlecający jak i wykoanawca mają świadomość "amatorskiego przedsięwzięcia" , to chyba nie ma o co "bić piany"
Pamiętam ostanie "ślub" i swojego szwagra, fotograf za 1.5k pln jakiś tam nikon+ sigma 18-50 f2.8+ wieeeeeeeeeelka lampa..
Po chwili rozmowy wspomniany tryb m, f5 1/125 a resztę robiłą lampa, iso "fotograf" nawet nie wiedział co to jest..
Zdjęcia zapisane tylko do jpg. Makabra.. Zółty wnętrze światyni itd.
Czy da się uniknąć używania lampy-zależy od kościoła, ale raczej będzie trudno.
mi się na ISO 800 udawało, ale wtedy bałem się włączać 1600 a teraz 1600 to u mnie podstawa więc w jasnym kościele tami da radę bez lampy (ale lepiej trochę dopalić z jakimś dyfuzorem).
jaad75, nie chodzi o to, że "to samo złoo...", ale że są księża, którym przeszkadza
Tadeuszek [Usunięty]
Wysłany: Pon 08 Lis, 2010
Sunders, myślę, że są to Ci księża którym będzie cokolwiek przeszkadzało w Twojej pracy dopóki się nie dogadacie
byłem ostatnio na 2 ślubach i księża nie stwarzali żadnych problemów a do zdjęć się uśmiechali (btw. na jednym z nich była Pani 2w1, w jednej ręce hybryda w drugiej kamerka z jakąś przystawką szerokokątną . Dużą część zdjęć wykonywała bez przyłożenia oka do wizjera )
O czym wy mówicie . Każdy rodzi się od razu fotografem z dwudziestoletnim stażem, z wiedzą jaki sprzęt kupić oraz perfekcyjnym warsztatem,?? zapomniał wół jak cielęciem był
nie kazdy rodzi sie fotografem z dwudziestoletnim stazem i warsztatem. prawie nikt bez praktyki "z marszu" nie umie robic dobrych zdjec.
pelna zgoda.
jest jedno male "ale". trzeba miec troche stazu i warsztatu, zeby profesjonalnie (ja uwazam, ze rowniez w rozumieniu tego slowa jako "zarobkowo") zajmowac sie robieniem zdjec na slubach. innymi slowy: nie masz stazu i opanowanego warsztatu - nie naciagaj ludzi.
tak sobie jednak mysle, ze te nasze teoretyczne, a w moim przypadku rowniez odrobine idealistyczne dywagacje o kant d... potluc bo rynek na koniec i tak zweryfikuje sytuacje i znajdzie sie miejsce i dla "profi" z puchami entry level jadacymi na zielonym kwadraciku i dla fotografow z dwudziestoletnim stazem. niestety...
podsumowujac: jak nie starcza budzetu brac tamiego
Skoro tanim i starym EL z założoną tanią eLką można ratować wesela to taki Tami ze światłem 2,8 będzie się spoko na wesela nadawał. Trochę brzęczy, ale jak ksiądz wiekowy i lekko przygłuchawy to nie powinno mu to przeszkadzać w pracy. A młodzi ze zdjęć powinni być zadowoleni bo obrazek z Tamiego jest przyzwoity, pod warunkiem, że dobrze będzie ostrzył. Po prostu trzeba wybrać odpowiednia dla siebie sztukę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10