Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mam zaledwie 14 lat , nie pracuję , a 2 tysiaków nie znajdę w zlewozmywaku rano , muszę se uzbierać . myśle że nie zaszkodzi poszukać jakiegoś modelu do 1700 - 1800 . ok , to twoja propozycja , spoko . ale też trzeba się liczyć z ceną .
To nie lepiej dla Ciebie kupić kompakta? Np. http://www.optyczne.pl/12...ja_aparatu.html aparat pierwsza klasa. Sporo ludzi poleca, w tym i zawodowcy, którzy używają tego modelu na spacery, żeby nie nosić ze sobą torby obiektywów.
Nawet biorąc taki kompakt na wycieczkę nie boisz się o niego tak bardzo jak o lustrzankę. Jeśli miałabyś zamiar brać lusterko na wycieczki w Twoim wieku to bałbym się żeby ktoś Ci go nie ukradł:/ Bo lustrzanki są bardziej łakomym celem potencjalnego złodzieja, tym bardziej że masz tylko 14 lat.
Zastanów się na poważnie nad takim kompaktem. Nawet robiąc zdjęcia makro wychodzą pięknie a w lustrzance do tej zabawy potrzeba dość drogi obiektyw.
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 Jak dla ciebie to idealna byłaby alpha 290
Skoro jesteś młoda i koniecznie chcesz lustrzankę to zdecydowanie bardziej polecam A290 niż A450. Powodów jest kilka: przede wszystkim cena oraz wymiary i ciężar (będzie Tobie wygodniej). Porównanie znajdziesz np. tutaj . A zdjęcia zrobisz nimi podobne. Podejrzewam, że to będzie Twój pierwszy aparat i będziesz na nim chciała nauczyć się robienia zdjęć. Dlatego może na początek wybrać coś tańszego o podobnych parametrach, a jak będziesz już obyta ze sprzętem to pomyśleć o zakupie naprawdę dobrego sprzętu tzn. Nikona
Skoro jesteś młoda i koniecznie chcesz lustrzankę to zdecydowanie bardziej polecam A290 niż A450. Powodów jest kilka: przede wszystkim cena oraz wymiary i ciężar (będzie Tobie wygodniej).
No, to jest kwestia co najmniej dyskusyjna. Zgodzę się tylko, co do ceny. dynia miałeś w ręce A290?
dynia napisał/a:
a jak będziesz już obyta ze sprzętem to pomyśleć o zakupie naprawdę dobrego sprzętu tzn. Nikona
Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 Re: Jak dla ciebie to idealna byłaby alpha 290
dynia napisał/a:
Skoro jesteś młoda i koniecznie chcesz lustrzankę to zdecydowanie bardziej polecam A290 niż A450. Powodów jest kilka: przede wszystkim cena
450 jest droższa o... 300 złotych.
dynia napisał/a:
oraz wymiary i ciężar
i całe 90 gram cięższa
dynia napisał/a:
A zdjęcia zrobisz nimi podobne.
Prktycznie tak. Poza tym jednym wrednym przypadkiem... jak jest ciemno i nie masz lampy. 450 dużo lepiej działa na wyższych czułosciach. I to widać szybko.
Do widoczków i ISO100 zaś matryca 290 jest IMO nie do pobicia. Ale tego nie zauważy i tak...
dynia napisał/a:
Podejrzewam, że to będzie Twój pierwszy aparat i będziesz na nim chciała nauczyć się robienia zdjęć. Dlatego może na początek wybrać coś tańszego o podobnych parametrach, a jak będziesz już obyta ze sprzętem to pomyśleć o zakupie naprawdę dobrego sprzętu tzn. Nikona
Jak będzie obyta ze sprzętem to i z kija wystrzeli - ze wszystkim da sobie radę.
Fakt, z najbadziewniejszym z Nikonów także
Nota bene - w potężnej większości wypadków rezultaty fotografowania za pomocą d300s i a450 z podobnymi obiektywami będą praktycznie nieodróżnialne. Ale zawsze warto miec naprawde dobry sprzęt. To znaczy Nikona
P_M_ napisał/a:
Nikon? Wyzsze modele sa naprawde dobre, ale nie wiem, czy np. d3000 jest lepszy od a450, bo jest to nikon?...
od 450 ? Jaja Waść se robisz? Problematycznym byłoby uzasadnienie lepszości od 290-tki...
RB napisał/a:
Dziewczyna pisała że ma 14 lat i nie ma kasy. Dla takiej osoby 300 zł robi różnicę, dlatego pisałem o A290. Ta lustrzanka nie jest zła, ale wiadomo że zawsze znajdzie się ktoś kto będzie miał jakieś "ale" :p
dynia napisał/a:
RB napisał/a:
Dziewczyna pisała że ma 14 lat i nie ma kasy. Dla takiej osoby 300 zł robi różnicę, dlatego pisałem o A290. Ta lustrzanka nie jest zła, ale wiadomo że zawsze znajdzie się ktoś kto będzie miał jakieś "ale" :p
Nie jest zła... ale dziewczyna nie pisała o aż takich ograniczeniach budżetowych. A znowu 450-ka jest wyprzedawana po bardzo niskiej cenie. A różnic parę jest...
Abstrahując juz od CCD vs. CMOS i konsekwencji tego (a one są, i to różne...) to powiedzmy sobie szczerze że 290 to po prostu kompakt z lusterkiem. Sterowanie tego aparatu jest okrojone do bólu, wszystko jest zaszyte w menu, ilośc przycisków jest symboliczna. Kompakt w całej krasie i to z tych ładnych maych i nieprzestawialnych. 450 jednak zdecydowanie mniej zniechęca do tego aby cos zmienić w ustawieniach a nie właczyć tylko auto i naciskac spust.
to IMO wystarczy. Juz samo to jest warte 3 stów, jeśli sie te 3 stówy ma.
Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 Re: Jak dla ciebie to idealna byłaby alpha 290
RB napisał/a:
P_M_ napisał/a:
Nikon? Wyzsze modele sa naprawde dobre, ale nie wiem, czy np. d3000 jest lepszy od a450, bo jest to nikon?...
od 450 ? Jaja Waść se robisz? Problematycznym byłoby uzasadnienie lepszości od 290-tki...
Spalo sie na jezyku polskim? Przeczytales posta, do ktorego te odpowiedz napisalem?
Cyt. '...a jak będziesz już obyta ze sprzętem to pomyśleć o zakupie naprawdę dobrego sprzętu tzn. Nikona'.
a mam jeszcze pytanie . kupno przez neta czy w normalnym sklepie ?
przez neta jest taniej , fakt , ale bałabym się że coś może zostać uszkodzone podczas przesyłki.. :/
Jak coś jest uszkodzone podczas przesyłki, to z kurierem wypełniasz druczek.
Inna sprawa, że jeszcze mi się nie zdarzyło, a praktycznie wszystko co mam kupiłem w sieci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10