Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ciekawie się to czyta.
Większość osób 70-400G widziała pewnie na zdjęciach w internecie lub w gablotce...
Gdybym miał wybierać 50D+100-400 lub Axxx+70-400G to bym wybrał zestaw Canona niestety.
I to nie ze względu na własności optyczne obiektywu, bo te są bardzo zbliżone, lecz z powodu solidności, szybkości zumowania i jeszcze kilku innych cech.
Wujek_Pstrykacz, jestem ciekaw? Z jakiego zestawu, można uzyskać lepszej jakości, zdjęcia ptaków,
,, padło '' + 70-400G, czy C50D + 100-400L
ale ja się nie odnosiłem do tego pytania, raczej do tego, zakończonego znakiem zapytania:
jaad75 napisał/a:
Bo?
które bezpośrednio odnosiło się do stwierdzenia "wolę"
Arek napisał/a:
Wolę C50D + 100-400L.
więc jak najbardziej chodzi o czyjeś "wole"
To chyba oczywiste, co ktos mial na mysli, kiedy pisal, ze lepiej mu sie z 'tym' pracuje i ma z 'tym' lepsze wyniki. Mnie nie dziwi, ze napisal 'wole'.
Jak dla mnie (uzywam nikona) w canonie sterowanie jest przyjazniejsze uzytkownikowi, ktory pracuje z teleobiektywami, bo ma wszystko po jednej stronie body i mozna przestawiac nastawy jedna reka. Druga podtrzymujemy obiektyw.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Gru, 2010
P_M_ napisał/a:
To chyba oczywiste, co ktos mial na mysli, kiedy pisal, ze lepiej mu sie z 'tym' pracuje i ma z 'tym' lepsze wyniki. Mnie nie dziwi, ze napisal 'wole'.
Jak dla mnie (uzywam nikona) w canonie sterowanie jest przyjazniejsze uzytkownikowi, ktory pracuje z teleobiektywami, bo ma wszystko po jednej stronie body i mozna przestawiac nastawy jedna reka. Druga podtrzymujemy obiektyw.
P_M_, chyba nie zgłębiłeś tego wątku , czemu zresztą się nie dziwie, bo jest nudny i raczej ociera się o wojenkę systemową.
MC napisał/a:
Większość osób 70-400G widziała pewnie na zdjęciach w internecie lub w gablotce...
MC, myślę, że mniejszość, przynajmniej z osób, które brały udział w tej dyskusji, zresztą zakładanie z góry, że jak ktoś ma inne zdanie (dodatkowo je uzasadnia w sposób rzeczowy) to na pewno nie miał drugiego zestawu w rękach jest zwykłą manipulacją, mozna pokusić sie nawet o stwierdzenie iz jest to chwyt "poniżej pasa" - tak się dyskusji nie prowadzi.
1. Nie pisałem o osobach dyskutujących w tym wątku, lecz in genere.
2. Mój sposób prowadzenia dyskusji, w porównaniu z częścią forumowiczów, w tym tych bardzo aktywnych, jest zdecydowanie powyżej pasa. Szkoda, że tak aktywnie nie komentujesz wypowiedzi innych
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Gru, 2010
MC napisał/a:
1. Nie pisałem o osobach dyskutujących w tym wątku, lecz in genere.
Święte słowa. Sam byłem w pierwszej chwili zdziwiony czemu ten cudowny ergonomicznie Nikon tego nie przemyślał. Można co prawda trochę w menu pogrzebać i da się (przynajmniej w wyższych korpusach) porobić to jedną ręką, ale trzeba tez się trochę przy tym powyginać.
Dopiszę się do tej "ciekawej" dyskusji, choć już kiedyś to pisałem. Na początek napisze że używam 100-400 z 7D, wcześniej z 50D, 40D i 400D. Miałem też przyjemność zrobienia kilkunastu zdjęć Sony 70-400 w połączeniu z A900, które zostały opublikowane na optyczne.pl. Cytuje wcześniejszą wypowiedź:
Cytat:
Ogólnie oceniam że szkiełko jest optycznie nieco lepsze od 100-400, na 400mm porównywalne. Jedna cecha mnie denerwuje, mianowicie sposób zoomowania. Pierścień działa ze sporym oporem. Jak jedną ręką zoomujesz, a drugą trzymasz rękojeść body to powstaje moment skrętny który przekłada się na bagnet. Obawiam się że z czasem może to mieć wpływ na powstawanie na nim luzu. Dodatkowo taki sposób zoomowania jest wolniejszy. Pod tym względem o wiele bardziej wolę 100-400.
Druga cecha to korpus jest wykonany częściowo z plastiku. Tu L-ka jest solidniejsza.
AF Sony jest cichy i celny, za to w Canonie wydaje się trochę szybszy (przebieg całego zakresu w Sony w trybie full trwa ok 3 s).
Sony wydaje się lepiej zachowywać pod światło.
Ogólnie bardzo udany obiektyw.
Do tej pory zdania nie zmieniłem. A co "wolę" - do Canona wolę 100-400, a do Sony 70-400
goltar, nie zrozumiałem-z cytatu, który przytoczyłeś wywnioskowałbym, że lepszy jest 100-400L Co poza lepszą pracą pod ostre światło powoduje, że uważasz sony 70-400 za "optycznie nieco lepsze szkło"
Sunders, uważam że 70-400 optycznie jest nieco lepszy niż 100-400, szczególnie na krótszych ogniskowych, a na 400 mm oba są porównywalne (ale to moje odczucie bez testu na tablicach). Przy czym pisząc optycznie mam na myśli głównie rozdzielczość i kontrast. Za to mechanicznie i budową zdecydowanie wygrywa Canon. Stabilizację przy długich tele też wolę mieć w obiektywie niż w aparacie, mimo że w 100-400 jest ona dość słaba, tylko na poziomie ok 2 EV. Nie zmienia to faktu, że optycznie 70-400 jest bardzo dobry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10