Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 21 Maj, 2011   

Ciekawe na ile jest nastawione wyostrzanie.

Jedno jest pewne. To nie szkło jest mydlane. Tam jest problem z AF.

Reklama

RB 

Wysłany: Sob 21 Maj, 2011   

B o g d a n napisał/a:
Tomek.J napisał/a:
... podpiąłem go do Sony SLT-A55V

Tak swoją drogą, to na tych niskich ISO trochę jednak szumi ten Twój aparat. :shock:
A Sony podobno takie dobre matryce ma. :roll:

Bo ma. A każdym aparatem z dowolnym obiektywem można zrobić dowolnie złe zdjęcie. Nie tylko w sensie hmmm... 'artystycznym' ale tez technicznym. Oczywiście oprócz Copiarki :mrgreen:

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Nie 22 Maj, 2011   

Tomek.J napisał/a:
witam
dwa dni temu kupiłem ten obiektyw Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di USD mocowanie SONY podpiąłem go do Sony SLT-A55V
i mam problem bo bardzo dużo zdjęć jest nieostrych
nie trzeba powiększać zdjęć żeby zobaczyć rozmazany obraz

Z tych zdjęć nie wyciągniesz żadnych wniosków, zrób zdjęcie jakiejś płaszczyzny z wyraźną fakturą /np. ceglanego muru/ pod kątem 45st, zaznacz punkt na jaki ostrzysz /kredą/ i wtedy zobaczysz gdzie masz ostrość. Albo mydło. Najlepiej na różnych przysłonach

bacruk 
Entuzjasta

kurcze, te fotki czy z Tamiego czy z Sony to bez urazy jakaś masakra. Mam jeszcze kompakta sprzed siedmiu lat... produkuje coś podobnego.

Porządny statyw, samowyzwalacz z opóźnieniem, manual, niskie ISO, powyłączać wodotryski, ostrzyć ręcznie w LV dla pewności i wtedy pooglądać co wyjdzie. Jeżeli bez zmian to kupić kompakta ;)

dr11 
Optyczny

Trochę podobnie miałem na Tamim 55-200 na pełnej dziurze jak w dodatku nieco 350D nie trafił ;)

Ciniol 
Nowy

Wysłany: Pią 17 Cze, 2011   

Witam,
prosiłbym o opinię na temat mojego egzemplarza, ponieważ już tyle się wpatruję w te zdjęcia, że nie wiem co o tym myśleć.Fotografie na krótszych ogniskowych wychodzą generalnie bez zarzutu - ale na przykładowych 300mm już jest daleko od ideału - tylko na prawdę nie wiem czego się spodziewać po tym szkle (to moja pierwsza 3setka) tym bardziej, że to jednak szkło budżetowe, więc jakiejś super ostrości nie oczekuję.
Domowym sposobem wydrukowałem sobie tablice testową i sfotografowałem tak, żeby mniej-więcej zajęła cały kadr. Wydrukowane z lasera, więc trochę poszarpane - dla porównania dałem dwa wycinki ze zdjęcia zrobionego 50mm f/1.4 przy przysłonie f/5.6 - czyli jak teoretycznie wygląda maksymalna ostrość jaką da się wydusić z mojego aparatu.
Ostrość trafiona w punkt, zdjęcia robione ze statywu, obydwa w tych samych warunkach i przy tych samych ustawieniach (tylko przy 50mm przysunąłem aparat bliżej).

Na teście Optycznych robili zdjęcia matrycą z dwa razy wyższą rozdzielczością niż w mojej lustrzance, więc ciężko mi samemu zrobić jakieś definitywne porównanie, może ktoś się pokusi, będę wdzięczny. :) Czy powinienem biec z reklamacją, czy nie?

Szkło z tej samej serii co egzemplarz Tomka.J (0007xx)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 18 Cze, 2011   

Po pierwsze to nie da się porównać 300mm na takim tanim zoomie z super stałką przy f/5.6
To 300mm nigdy rewelacyjne nie będzie. Po drugie to jest 300mm, a więc trzeba umieć zrobić takie zdjęcie, trafić idealnie w punkt i użyć dobrego statywu, podnieść lustro itd. Jeżeli robiłeś te zdjęcia ze statywu (nawet średniego) a miałeś włączoną stabilizację to możesz je sobie w ... wyrzucić je sobie możesz do kosza :razz:

Ciniol 
Nowy

MM - tak, wiem. Stabilizacja wyłączona, lustro co prawda nie podniesione ale to dlatego, że czas naświetlania 1/320, więc kłapanie nie daje się we znaki. Statywik solidny, ale mam sample "ze stołu" (czytaj: tak stabilnie jak tylko się da) - wszędzie ostrość prawie identyczna. Robiłem też kilka fotografii za każdym razem przeostrzając, żeby nie było wątpliwości co do trafienia w punkt (ciekawostka: przy okazji sprawdziłem też AF: na szczęście praktycznie zawsze trafia idealnie w punkt... szkoda, że jakość obrazu nie zachwyca równie bardzo co USD Tamrona)

No i jasne - nie chcę porównywać tego ze stałką, jeszcze nie zgłupiałem ;) . Zdjęcia ze stałki dałem, żeby pokazać sam wydruk - z laserówki ma widoczne piksele które trochę zaburzają obraz przy zbiegających się liniach. To tak, żeby uniknąć pytań "dlaczego tak dziwnie wyszło".

Zrobiłem też próbki z kitem mojej starekiej Alfy - 18-70 przy 70mm na pełnej dziurze daje znacznie, znacznie lepszy obraz niż ten Tamron przy 300mm.
Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że ten dziadowski kit powinien wypaść gorzej od Tamrona na 300mm albo choć podobnie - przynajmniej: wykresy rozdzielczości na testach pokazują wyższe wyniki Tamrona. Szczególnie w brzegach kadru, a tym czasem mój kit na brzegu zachowuje się trochę lepiej niż Tamron w centrum. :shock:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Skoro dopełniłeś prawideł sztuki to warto by było sprawdzić inny egzemplarz. Bo cudów tego typu szkło na 300mm nie da, ale powinno być lepiej.

bacruk 
Entuzjasta

Ciniol, jak jest dla okolic 150-200mm?

90% szkieł na krańcach ogniskowych jest kiepska... więc może warto sprawdzić i wyciągnąć wnisoki w rodzaju: miło, że jest 300 ale używam do 250 ponieważ powyżej rozczarowuje, chyba że będzie mała odbitka to bez znaczenia.

Ciniol 
Nowy

Hm... szczerze mówiąc robiłem próbki tylko na 70 i 300mm. 70 było ok, 300 już mydło. Spróbuję zrobić kilka zdjęć na pośrednich ogniskowych kiedy tylko wyjdzie słońce.

Jestem trochę rozdarty, ponieważ z jednej strony - w teście rozdzielczości widać spadek o jakieś 7,5 lpm między 70 a 300mm więc raczej spodziewam się zauważalnie gorszego wyniku, ale niby powinien być o jakieś 3 lpm powyżej (bliżej nieokreślonego) "poziomu przyzwoitości",
Z drugiej strony wynik powinien być i tak o jakieś 6 lpm wyższy niż rozdzielczość kita przy f/5.6. (tak, wiem, test z innej matrycy, ale...różnica zbyt duża, żeby ją zignorować) Podczas gdy u mnie kit na tej przysłonie i ogniskowej jest jednak lepszy. Szkoda, że nie mam innego szkła 300mm do porównania.

Porównanie z innym egzemplarzem może być trudne - szkło kupiłem przez internet na FotoZakupy.pl

Tak na marginesie - jeśli ktoś szukałby wycinków 1:1 ze zdjęć laboratoryjnych, można je znaleźć tutaj:
http://www.slrgear.com/re...sampleindex.htm
spędziłem trochę czasu szukają ich - jakość nikt nie chce publikować takich zdjęć do porównania ze swoim egzemplarzem.

[ Dodano: Sob 18 Cze, 2011 17:16 ]
Na 135mm (góra) i 200mm(dół) jest ok.

Nie wiem, może jestem za bardzo wymagający do tych magicznych 300mm?

raf7775 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 29 Cze, 2011   

Mam tamrona 70-300 bez VC, wnioski te same na dłuższe odległości, to do 200 jest ok na krótkie 3-5m 300 też jest ostre.

MC 

To zupełnie inna bajka.

raf7775 
Entuzjasta

Skoro tak mówisz...

GonzoG 
Nowy

Wysłany: Nie 17 Cze, 2012   

Witam.
Temat trochę stary, ale mam pytanie to posiadaczy tego Tamrona odnośnie działania VC. A mianowicie chodzi mi o to czy u Was też podczas działania stabilizacji obraz pływa (szczególnie widoczne przy 200-300 mm) ??
Pytam się szczególnie, gdyż mogłem porównać działanie VR z Nikkorze 70-300 i tam nie było takiego zachowania, a nie mam żadnej możliwości sprawdzenia innego egzemplarza Tamrona.

Odpowiedz do tematu