Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Monastor, różnie.
Na kita 18-55mm IS, na 50mm f/1.8 a ostatnio na 70-200mm f/4 IS.
Na kicie jest za małe powiększenie, a na 70-200 za mała głębia ostrości, (zwłaszcza na 200mm), chociaż przymykam na maksa do f/32.
A ja mam prośbę do posiadacza tego szkła. Gdyby ktoś był tak miły i spróbował w wolnej chwili sprawdzić w jakiej odległości od obiektywu daje on odwzorowanie 1:2 . Z góry dziękuję za pomoc. Da to zobrazowanie jak blisko mozna sie zbliżyć przy takim odwzorowaniu.
Wielkie dzięki, czyli bardzo blisko, a skoro tak to odwzorowanie 1:1 jest jeszcze bliżej. Czy przy robieniu tego zdjęcia miałeś problemy z ustawieniem ostrości z uwagi na małą głębię ostrości czy nie? Przeprowadziłem dziś kilka prób z Raynoxem 250 i zauważyłem, że tam trzeba mieć stabilizator w rękach bo GO to dosłownie parę milimetrów i nie ma ostrości - więc wykonanie z ręki fotki jest ciężkie przy słabym świetle. Czy z tą setką jest podobnie? Drobne ruchy i po ostrości?
Akurat to zdjęcie robiłem ze statywu żeby pomierzyć dokładnie Myślę że to kwestia wprawy... na początku wydawało mi się że się nie da ale da się - najlepiej lampą z dyfuzorem się wspomagać i jest łatwiej... MF i bujany focus... przy dużych zbliżeniach AF sobie nie radzi... czasem przydaje się MTF - można mniej więcej ustawić ręcznie i próbować doostrzyć AFem... czasem wychodzi... ale ma tendencję do przejechania całego zakresu... szkoda że nie ma ogranicznika 0.3-0.5m
To zdjęcie zrobiłem bodajże na 1:1 - trzeba się zbliżyć na 10-13cm i często owady uciekają.. ale powolne podchodzenie pomaga. podobno rano są mniej ruchliwe ale nie sprawdzałem ;P nie potrafię wstać
Czyli w zakresie powiedzmy 1:1 - 1:2 łatwo nie jest i robienie zdjęć z ręki staje się loterią. Szkoda, że stabilizacja nie działa jak autofocus w trybie ciągłym...
Ja zawsze robię kilka zdjęć powoli się zbliżając... w wizjerze 450tki ciężko jest zobaczyć gdzie dokładnie jest ostrość, więc zawsze warto zrobić kilka zdjęć dodatkowych a potem wybrać to gdzie ostrość najlepiej się rozkłada. Marco wymaga wielkiej cierpliwości.. a biorąc pod uwagę, że trzeba mieć czas co najmniej 1/100, a najlepiej 1/160 to użycie lampy wydaje się obligatoryjne... na dodatek niskie ISO trzeba trzymać by nie stracić szczegółów..
Zastanawiam się jak ludzie robią zdjęcia przy powiększeniach powyżej 1:1 bo po podpięciu 50 1.8 odwrotnie pierścieniem do 100mm, obiekt wyłania się z głębi wtedy gdy jest ostry, a minimalny ruch powoduje że widzimy mleko nie ma nawet przybliżonych kształtów poza głębią... na 1:1 jest znacznie łatwiej bo o wiele wcześniej zaczyna się z głębi wyłaniać nasz obiekt..
A to coś nowego dla mnie - co ma iso do ostrości? Możesz wyjaśnić?
prosta sprawa:) im wieksze iso tym wieksze odszumianie działa na jpgi. a skoro odszumianie to kosztem detali , mniejszym lub większym ale jednak. tutaj podgląd tego o co chodzi. http://www.dpreview.com/r...os7d/page15.asp
chco przyznac trzeba ze widac to na sporych powiększeniach .
kiedy na zdjęciach pojawia się ziarno, jednocześnie umykają szczegóły... a jeśli chce się cropować by uzyskać dodatkowe powiększenie (a przy 12mpx jest z czego) - to jakość zaczyna mieć większe znaczenie.
I taka siateczka oka owada np., wygląda dużo gorzej na wysokich czułościach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13