Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
mala lustrzanka dla kobiety
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007   

jaad75 napisał/a:
a bez wątpienia ruchomy zespół soczewek w torze optycznym nie pozostaje bez wpływu na jakość obrazu i z czasem może tę jakość znacząco pogorszyć...

Dyskutujmy o faktach a nie o mitach. Fakty są choćby w teście 70-200 f/4L bez ISa i z ISem.
Fakty są w opiniach użytkowników 70-200 f/2.8L bez ISa i z ISem.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Arek napisał/a:
Dyskutujmy o faktach a nie o mitach. Fakty są choćby w teście 70-200 f/4L bez ISa i z ISem.
Fakty są w opiniach użytkowników 70-200 f/2.8L bez ISa i z ISem.

Testy są robione ze statywu, więc stabilizator jest wyłączony, a poza tym mówię o użytkowaniu w perspektywie lat - szkieł nie wymienia się aż tak często...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Stabilizacja w obiektywach działa tak jakby skuteczniej. Takie są moje odczucia. I jeszcze nie spotałem sytuacji, żeby działająca stabilizacja popsuła mi jakość obrazu. Hmm. Takie są moje nędzne doświadczenia z pracy sprzętem foto.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Ktoś kiedyś określił stabilizację optyczną jako "controlled decentering effect" idąc więc tym tropem, jakiś efekt na jakość obrazu mieć musi... Żeby nie było różowo, stabilizowana matryca tez miewa swoje wyskoki - przy pewnych kombinacjach czasu, ogniskowej i odległości ostrzenia(?) potrafi wywołać efekt poruszenia, mimo, że teoretycznie czas był zbyt krótki, by poruszenie mogło wystąpić nawet bez stabilizacji - to zresztą nie tylko moja obserwacja, potwierdziło to kilka osób na forum Pentaxa...

Arv
[Usunięty]

Nie ma co wdawać się w dalsze dywagacje nt. stabilizacji jest pewne że:
- stabilizacja w szkle jest droższa,
- stabilizacja w zakresie standardowym nie jest znowu taka krytyczna,
- od stabilizacji i tak lepszy jest jasny obiektyw.

Apropos jasnych obiektywów - kompakty mają zaskakująco jasne. Co prawda nie wpływa to znacząco na efekty typu GO (bo mała matryca) ale powoduje, że dorównanie lustrzanką parametrom kompaktów jest jeszcze trudniejsze.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Arv napisał/a:

Apropos jasnych obiektywów - kompakty mają zaskakująco jasne. Co prawda nie wpływa to znacząco na efekty typu GO (bo mała matryca) ale powoduje, że dorównanie lustrzanką parametrom kompaktów jest jeszcze trudniejsze.

Weź pod uwagę, że ogniskowe kompaktowych obiektywów są rzędu paru milimetrów, a wiadomo skądinąd, że im mniejsza ogniskowa tym większa jest głębia ostrości. A poza tym łatwiej jest zrobić do malutkiej matrycy jaśniejszy obiektyw co widać na przykładzie Olków i ich Zuiko Digital.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tylko nie zapominajmy, że taki obiektyw musi też mieć wyższą rozdzielczość, a zjawisko dyfrakcji w przypadku tak małych matryc, degraduje obraz już od bardzo niskich przysłon...

Arv
[Usunięty]

Wszystko to co piszecie to prawda.
Dlatego producenci wracają do FF.
Ale to nie zmienia też faktu, że nie ma co szarpać się na lustrzankę do torebki i że osiągnięcie lustrzanką funkcjonalności kompaktu wymaga znaczących nakładów finansowych.

Każdy zakup oznacza masę kompromisów. Takich jak wygoda, jakość, CENA, funkcjonalność, rozmiar, waga, szybkość itp.
Nie bądźmy snobami i nie skreślajmy kompaktów bo uuu lustrzanka.

Śmieszą mnie osoby kupujące lustrzankę z jednym obiektywem (nierzadko kitowym albo ultrazoomem), które używają tylko trybów małpkowatych.
Oglądają zdjęcia 9x13cm albo 1024x768px. Nie używają wcale wysokich ISO bo albo nie umieją ustawić albo ich system szumi nie mniej jak dobry kompakcik. Gdyby nie byli ocierającymi się o żenadę snobami i techonanistami robiliby zdjęcia niegorszej jakości a bardziej komfortowo i taniej.

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sro 26 Wrz, 2007   

Arv napisał/a:
Śmieszą mnie osoby kupujące lustrzankę z jednym obiektywem (nierzadko kitowym albo ultrazoomem), które używają tylko trybów małpkowatych.
a mnie irytują osoby (a znam takie) które kupują 5D i robią wszystko na Auto, JPEGi wyostrzone na neutral i dziwią się że zdjęcia z kompaktu wychodziły lepiej... :evil: a ja mogę sobie na 5D tylko w sklepie popatrzeć... :(

pilgrim
Uczestnik

Wysłany: Sro 26 Wrz, 2007   

A wracając do pytania.....jeżeli głównym kryterium ma być wielkość to zakładam że dodatkowe szkła będą tylko przeszkadzały i prawdopodobnie do lustra będzie przypięty kitowy obiektyw na wieki, więc może rzeczywiście kupić kompakta??? Może lepiej się sprawdzi. Jak miałbym coś polecić to canona G9. Miałem go w łapie i przyznaję że to bardzo przyzwoity sprzęcik za pomocą którego można robić bardzo dobre fotki. Może warto pochylić na nim głowę i się zastanowić skoro wielkość gra rolę?

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2007   Re: mala lustrzanka dla kobiety

z.s. napisał/a:
ktora lustrzanke mozna polecic kobiecie ktora wymaga malych rozmiarow aparatu ale zeby byla to juz lustrzanka ? waga oczywiscie tez sie liczy...

ja sie zastanawialem nad 400d ale nie potrafie znalezc zamiennika kitowego obiektywu ktory wazylby malo...

Zestaw mały to 400D +28/2.8 Nikon robi naleśnika, ale nie wiem czy do D40 podejdzie, to by pasowało do damskiej torebki.

Arv
[Usunięty]

Remol71 napisał/a:
Zestaw mały to 400D +28/2.8, to by pasowało do damskiej torebki.
I wszyscy sportretowani mają gigantyczne nosy 8*)

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Arv napisał/a:
Remol71 napisał/a:
Zestaw mały to 400D +28/2.8, to by pasowało do damskiej torebki.
I wszyscy sportretowani mają gigantyczne nosy 8*)

Zestaw mał być mały, a nie portretowy :D

Odpowiedz do tematu