Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
a bez wątpienia ruchomy zespół soczewek w torze optycznym nie pozostaje bez wpływu na jakość obrazu i z czasem może tę jakość znacząco pogorszyć...
Dyskutujmy o faktach a nie o mitach. Fakty są choćby w teście 70-200 f/4L bez ISa i z ISem.
Fakty są w opiniach użytkowników 70-200 f/2.8L bez ISa i z ISem.
Dyskutujmy o faktach a nie o mitach. Fakty są choćby w teście 70-200 f/4L bez ISa i z ISem.
Fakty są w opiniach użytkowników 70-200 f/2.8L bez ISa i z ISem.
Testy są robione ze statywu, więc stabilizator jest wyłączony, a poza tym mówię o użytkowaniu w perspektywie lat - szkieł nie wymienia się aż tak często...
Stabilizacja w obiektywach działa tak jakby skuteczniej. Takie są moje odczucia. I jeszcze nie spotałem sytuacji, żeby działająca stabilizacja popsuła mi jakość obrazu. Hmm. Takie są moje nędzne doświadczenia z pracy sprzętem foto.
Ktoś kiedyś określił stabilizację optyczną jako "controlled decentering effect" idąc więc tym tropem, jakiś efekt na jakość obrazu mieć musi... Żeby nie było różowo, stabilizowana matryca tez miewa swoje wyskoki - przy pewnych kombinacjach czasu, ogniskowej i odległości ostrzenia(?) potrafi wywołać efekt poruszenia, mimo, że teoretycznie czas był zbyt krótki, by poruszenie mogło wystąpić nawet bez stabilizacji - to zresztą nie tylko moja obserwacja, potwierdziło to kilka osób na forum Pentaxa...
Arv [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007
Nie ma co wdawać się w dalsze dywagacje nt. stabilizacji jest pewne że:
- stabilizacja w szkle jest droższa,
- stabilizacja w zakresie standardowym nie jest znowu taka krytyczna,
- od stabilizacji i tak lepszy jest jasny obiektyw.
Apropos jasnych obiektywów - kompakty mają zaskakująco jasne. Co prawda nie wpływa to znacząco na efekty typu GO (bo mała matryca) ale powoduje, że dorównanie lustrzanką parametrom kompaktów jest jeszcze trudniejsze.
Apropos jasnych obiektywów - kompakty mają zaskakująco jasne. Co prawda nie wpływa to znacząco na efekty typu GO (bo mała matryca) ale powoduje, że dorównanie lustrzanką parametrom kompaktów jest jeszcze trudniejsze.
Weź pod uwagę, że ogniskowe kompaktowych obiektywów są rzędu paru milimetrów, a wiadomo skądinąd, że im mniejsza ogniskowa tym większa jest głębia ostrości. A poza tym łatwiej jest zrobić do malutkiej matrycy jaśniejszy obiektyw co widać na przykładzie Olków i ich Zuiko Digital.
Tylko nie zapominajmy, że taki obiektyw musi też mieć wyższą rozdzielczość, a zjawisko dyfrakcji w przypadku tak małych matryc, degraduje obraz już od bardzo niskich przysłon...
Arv [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007
Wszystko to co piszecie to prawda.
Dlatego producenci wracają do FF.
Ale to nie zmienia też faktu, że nie ma co szarpać się na lustrzankę do torebki i że osiągnięcie lustrzanką funkcjonalności kompaktu wymaga znaczących nakładów finansowych.
Każdy zakup oznacza masę kompromisów. Takich jak wygoda, jakość, CENA, funkcjonalność, rozmiar, waga, szybkość itp.
Nie bądźmy snobami i nie skreślajmy kompaktów bo uuu lustrzanka.
Śmieszą mnie osoby kupujące lustrzankę z jednym obiektywem (nierzadko kitowym albo ultrazoomem), które używają tylko trybów małpkowatych.
Oglądają zdjęcia 9x13cm albo 1024x768px. Nie używają wcale wysokich ISO bo albo nie umieją ustawić albo ich system szumi nie mniej jak dobry kompakcik. Gdyby nie byli ocierającymi się o żenadę snobami i techonanistami robiliby zdjęcia niegorszej jakości a bardziej komfortowo i taniej.
Śmieszą mnie osoby kupujące lustrzankę z jednym obiektywem (nierzadko kitowym albo ultrazoomem), które używają tylko trybów małpkowatych.
a mnie irytują osoby (a znam takie) które kupują 5D i robią wszystko na Auto, JPEGi wyostrzone na neutral i dziwią się że zdjęcia z kompaktu wychodziły lepiej... a ja mogę sobie na 5D tylko w sklepie popatrzeć...
A wracając do pytania.....jeżeli głównym kryterium ma być wielkość to zakładam że dodatkowe szkła będą tylko przeszkadzały i prawdopodobnie do lustra będzie przypięty kitowy obiektyw na wieki, więc może rzeczywiście kupić kompakta??? Może lepiej się sprawdzi. Jak miałbym coś polecić to canona G9. Miałem go w łapie i przyznaję że to bardzo przyzwoity sprzęcik za pomocą którego można robić bardzo dobre fotki. Może warto pochylić na nim głowę i się zastanowić skoro wielkość gra rolę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11