Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To może Jak już nikony są proponowane i ma być to sprzęt hmm amatorski, to co powiecie na D90
Skoro kasa nie jest jest problemem, to czemu D90 zamiast nowszego D7000, który jest przecież naturalnym następcą D90 i to znacznie lepszym, jak wszędzie trąbią? D90 jest fajny, ale jak ktoś nie ma krucho z kasą to D7000 jest po prostu lepszy.
To może Jak już nikony są proponowane i ma być to sprzęt hmm amatorski, to co powiecie na D90
Skoro kasa nie jest jest problemem, to czemu D90 zamiast nowszego D7000, który jest przecież naturalnym następcą D90 i to znacznie lepszym, jak wszędzie trąbią? D90 jest fajny, ale jak ktoś nie ma krucho z kasą to D7000 jest po prostu lepszy.
Dokładnie. Jak jest kasa to nie trzeba na siłę szukać zestawu ekonomicznego, tylko optymalnego.
Do nauki wziąłbym D7000 + 17-55/2.8 + 35/1.8 + 50/1.4 +85/1.8 + 12-24/4
Ale to ja..
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 30 Maj, 2011
Miiiszel, jak nie ładujesz się w FF (d700) wróć do tego co ci proponowałem na początku.
kozidron, napisałbyś co to jest FF, bo inaczej takie porady to w buty można sobie wsadzić. W stosunku do początkujących nie używałbym ani skrótów ani slangu.
Jeżeli kasa nie jest problemem to po co się pchać w półśrodki, trzeba walić prosto w D700 i do tego 14-24, 24-70 i 70-200. Obiektywy starczą "na zawsze", puszkę można w przyszłości zmienić na D4. Jak taki się na rynku pokaże. Takim zestawem też można się uczyć
Jeżeli kasa nie jest problemem to po co się pchać w półśrodki, trzeba walić prosto w D700 i do tego 14-24, 24-70 i 70-200. Obiektywy starczą "na zawsze", puszkę można w przyszłości zmienić na D4. Jak taki się na rynku pokaże. Takim zestawem też można się uczyć
Wiesz Wuja, w sumie masz rację. Kupić można i się po prostu uczyć, tylko nie tysiącami wypstryków (odradzam!), mimo, że migawka żywotna, tylko z pomyślunkiem - czyli z jakąś książką, czy internetem.
Miiiszel
zastanów się nad słowami Wujka. Jeśli masz kasiorę, kup D700, ale nie tnij fot jak wariat, tylko się ucz. Zwyczajnie i po prostu. Poznaj zależność wartości przysłony i czasu naświetlania. Operuj niskim ISO. Do tego zestawu dokup też dobry statyw np. Manfrotto czy Gitzo. Potrzebny Ci będzie jeszcze "wężyk", albo pilot do zdjęć o długim czasie naświetlania. Jeśli Cię stać, kup te drobiazgi od Nikona.
Na obiektywy załóż filtry UV Hoya. Koniecznie, żeby nie porysować przedniej soczewki.
Jeśli będziesz z czasem potrzebował obiektywu makro: zastanów się nad Sigmą 150 f2.8 lub (polecam, bo sam mam) Tokiną 100 f2.8 i do tego lampą makro, a tą Nikon ma świetną. Jeśli nie, to SB-900 czy cuś i własny dyfuzor. Znajdziesz w necie projekty, albo tu na forum jak takie ustrojstwo zrobić.
Witam wszystkich serdecznie jestem nowy na forum i mam pytanie dotyczace Eosa 60D.
Mam pewien problem robie zdjecia glownie na manualu i meczy mnie pewna sprawa, mianowicie nie moge ustawic exposure compensation opcja jest niaktywna w trybie manualnym czy mozna to jakos wlaczyc wiem ze mogl bym robic na TV albo AV w tych trybach opcja jest aktywna ale wolal bym manuala nie zaleznie jakie ustawienia zrobie opcja jest zawsze nieaktywna interesuja mnie ustawienia typu 0"3 f/22 iso 100 ale to jest za jasno a jak juz wspomnialem exposure compensation jest nieaktywne czy ktos mi moze podpowiedziec jak moge aktywowac ta opcje prosze o pomoc i z gory dziekuje
Na obiektywy załóż filtry UV Hoya. Koniecznie, żeby nie porysować przedniej soczewki.
Ja tam myślę, że się obędziesz Po co dokładać kolejna szybkę do układu optycznego.. Trzeba po prostu uważać, a z osłoną szansa na zarysowanie jest mała.
Dzieki za szybka odpowiedz. Eos 60d to moja pierwsza lustrzanka mam tez canona G12 ktorym latwo moge zrobic takie zdjecie dzieki temu ze ma wbudowany szry filtr. Postaram sie bardziej sprecyzowac chodzi mi o to ze na f/22 i 0"3 iso 100 jest nadal za jasno a chcial bym zrobic naprzyklad zdjecie wodospadu przy bardzo mocnym swietle chce uzyskac ladny efekt rozmycia wody czy do takiego zdjecia musze zastosowac inny program czy moze zastosowac jakies filtry ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10