Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 08 Cze, 2011
Canon EOS 500D czy 550D ??? A może jeszcze coś innego?
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 09 Cze, 2011   

switek3 napisał/a:
No próbowałem zrobić jakieś fotki w trybie M-i masakra. Wszystko ciemne wychodziło

A po co Ci M-ka na początek? 400D ma jedno kółko i jednoczesna reczna kontrola nad przesłoną i czasem wymaga wiedzy co tam trzeba przycisnać aby się przełączyć :-)

Rób zdjęcia w preselekcji przysłony, starczy na początku. Poczytaj o tym jak światłomierz mierzy światło i czemu trzeba stosować (zależnie od tematu zdjęcia i oświetlenia) kompensację ekspozycji. Naucz się kompensować ekspozycję.

Potem pójdzie samo...

Reklama

switek3 
Uczestnik

RB napisał/a:
switek3 napisał/a:
No próbowałem zrobić jakieś fotki w trybie M-i masakra. Wszystko ciemne wychodziło

A po co Ci M-ka na początek? 400D ma jedno kółko i jednoczesna reczna kontrola nad przesłoną i czasem wymaga wiedzy co tam trzeba przycisnać aby się przełączyć :-)

Rób zdjęcia w preselekcji przysłony, starczy na początku. Poczytaj o tym jak światłomierz mierzy światło i czemu trzeba stosować (zależnie od tematu zdjęcia i oświetlenia) kompensację ekspozycji. Naucz się kompensować ekspozycję.

Potem pójdzie samo...

Chciałem z ciekawości zobaczyć jak jest robić zdjęcia na M. Na razie to co mówisz to dla mnie czarna magia ale trzeba czasu. Tylko boje się żeby fotografowanie nie znudziło mi się po miesiącu i żebym nie został ze sprzętem za 2500 zł bo to dla mnie baaardzo dużo.

moronica 

Pomogła: 106 razy

jesli tego sie obawiasz to niech ci ojciec pozyczy aparat, jak juz przebrniesz przez zaznajamianie sie z podstawami fotografii i bedziesz zadowolony z efektow to wtedy zdecydujesz, czy kupic wlasny aparat

switek3 
Uczestnik

Właśnie ciężko jest go od niego wyciągnąć więc nie bardzo da radę :razz:

RB 

switek3 napisał/a:

Chciałem z ciekawości zobaczyć jak jest robić zdjęcia na M.

Tak samo jak na każdym innym. To żaden wyższy stopień wtajemniczenia nie jest. Jak się wie czym tam i w co trzeba w wizjerze wcelować za pomocą kręcenia kółkami (kółkiem) to idzie prosto. Tyle, że w tych 'jednokółkowych' korpusach jak np. trzycyfrowe Canony to M jest dość upierdliwe w używaniu.

komor 
Moderator

No akurat jeśli chodzi o pracowanie w M to aż tak źle nie było na 400D. :) Pozostałe bolączki korpusów entry-level – owszem.

switek3 
Uczestnik

To może polecacie coś innego niż 500/550D?W cenie maks do 2200??

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

D90 :)

MC 

Ale nie starczy na zestaw marzeń :cry:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No na zestaw nie :( ale na korpus sam - tak :)

MC 

D90 do fotografii otworkowej? Tego zastosowania chyba jeszcze nie proponowałeś.

jurand 
Rozmowny
Kanonier - bo tak

Że niby potem fot. otworkowa ? :mrgreen:

switek3 
Uczestnik

A co z tym promocyjnym co napisałem na poprzedniej stronie?

[ Dodano: Czw 09 Cze, 2011 23:11 ]
Nikon D3100 z ob. Nikkor 18-55mm VR za 2000

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

switek3 napisał/a:
Nikon D3100 z ob. Nikkor 18-55mm VR za 2000
Dołożyłbym ze 100-200zł i poszukał D3100 z 18-105VR.

Tyle, że ergonomia tego modelu (jaki i starszych jego braci D5000/D5100) na poziomie C500D. Dlatego pisałem o D90, bo on ergonomicznie jest zbliżony do C50D...

switek3 
Uczestnik

No tak, ale niestety przy D90 mam tylko puszke za 2400 zł a nie stać mnie na nic powyżej. Poza tym nie wiem czy nie będzie to zbyt zaawansowany aparat. Jednak kasa u mnie niestety gra rolę. A jak wygląda porównanie jakości zdjęć pomiędzy D3100 a C500D

Odpowiedz do tematu