Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No i jak zwykle fachowcy rozkręcili dyskusję akademicką.
...
A jeszcze lepiej jak byś dołożył i wziął Canona G11, bo jest i wizjer i ruchomy wyświetlacz, co dla amatora jest rzeczą bardzo przydatną.
pzodro
O G11 sugerowałem się jego wypowiedzią - bo w mitologii wymiany aparatów również już dawno się pogubiłem.
nad ustawieniami aparatu będziesz musiał trochę więcej czasu spędzić niż z LX3
Piszesz to z praktyki?
hijax_pl, tak.IMO LX3 jest łatwiejszy w obsłudze.
bergercs napisał/a:
Ludzie kupują EXa i robią fajne fotki - tylko jedna maruda nie potrafiła dać sobie z nim rady.
Nie kwestionuję tego, że EX to fajny i niedrogi jak na swoje zalety aparat, którym można b.ładne fotki wykonać, ale ideałem nie jest i swoje wady ma, a mam wrażenie ze przez kilku posiadaczy na forum jest idealizowany
Na nikoniarze.pl w wątku o EXie trochę więcej "marud nie dajacych sobie rady z EXem" można znaleźć .
No to żeby wam ułatwić:
Canon a85 - Lumix FZ18 - Canon A610 (został i jest) - Nikon cp8800 - Canon G11 - Nikon D80 (+18-105) - Szajcung EX1 - Fuji HS10 - Szajcung NX10 - no i ... tadaaam! - Fuji s100fs (jest szansa, że zostanie )
Wybaczcie koledzy fachowcy, ale jako zatwardziały amator, pozwolę sobie napisać kilka spostrzeżeń pod kątem "blond-używlaności", czyli tryb auto i odwzorowanie kolorków, no i może tryb "scena". Aha, no i oczywiście tylko jpg-i i raczej bez post-ingerencji.
Canon a85 - pomijając oczywiście średnią jakość fotek (szczególnie ostrość), to kolorystycznie i do oglądania wypluwa najładniejsze fotki (syn używa do dziś)
Canon A610 - został w rodzinie jako najfajniejszy nasz aparacik do użytku publicznego (syn, żona and me), brak wad
Nikon 8800 - rewelacyjna optyka (ostrzy na każdej dług. ogniskowej), dobra duża matryca przy odpowiedniej ilości pixeli, niezły balans bieli (choć deczko przyczerwienia), ale niestety wolny jak naćpany żółw.. . Poszedł w dobre i cierpliwe ręce.
G 11 - rewelacja! pod każdym względem, ale rozbudził mi się apetyt i zachciało się więcej...
Nikon D80 - no cóż.. rewelka, ale odkryłem dzięki niemu, że na dany moment nie chcę mieć lustra i nie chcę być "fachowcem" i nie chce mi się babrać z obróbką. Ale fotki nawet przy moich umiejętnościach wychodziły zaje.. ste.
EX1 i NX10 - pozwolę sobie wstrzymać się z komentarzami, by nie urazić tu nikogo, ale przyznać muszę, że przegrałem walkę z oboma (czy też obydwoma) i nadal upieram się przy tym.. no dobra.. nie powiem przy czym...
HS10 - całkiem przyzwoity tryb "auto", b. ładne kolorki, świetny tryb "sceny", super funkcja "zakres dynamiczny" itp itd., ale "nowoczesna" matryca CMOS niestety do dupy i świadczyć tylko może o tym, że nawet Fuji schodzi na psy ... poza tym chyba okropnie odszumia... no i poszedł w dobre ręce
Aha.. Lumix fz18 - świetna optyka, ale niestety mała matryca robi swoje. Tryb auto b. fajny, sceny również, kolory zadowalające
No i teraz Fujak s100fs - nie będę wypiewał zachwytów, bo jeszcze za wcześnie.. ale powiedzieć muszę, ze to kawał dobrego aparatu
Na dodatek porównanie takie dotyczy tylko sytuacji, gdy jest ciemno, a co będzie fotografując w normalny dzień, gdy czasy migawki nie będą wymagały podnoszenia iso? Proste, bezlusterkowiec zaoferuje znacznie lepszą jakość.
No jak jest jasno i nie będzie potrzeby podnoszenia ISO to raczej wielkość matrycy się przełoży tylko na GO, a nie na szum, o czym pewnie myślisz pisząc: jakość obrazka.
A dokładniej to szum będzie zasadniczo tak sam i na detektorze komórki i na pełnej klatce.
Myślę jeszcze o czymś innym i bardzo prostym. Jeżeli iso 800 w e-pl1 ma przewagę nad iso 100 w lx3 to iso 100 w e-pl1 będzie tą przewagę nad iso 100 w lx3 miało jeszcze większą (fotografując w dzień, dodam też, że w nocy mozna użyć samowyzwalacza i zastosować nawet iso 100, oczywiście nie zawsze).
Pisząc przewaga masz na myśli ilość pozostawionego szumu, czy artefakty po jego usunięciu? Rozmawiamy o właściwości matryc, czy algorytmach tworzących JPGa?
TS [Usunięty]
Wysłany: Wto 19 Lip, 2011
mrawi napisał/a:
Jeżeli iso 800 w e-pl1 ma przewagę nad iso 100 w lx3
Jeśli masz na myśli szumy w raw, to przewaga wynosi góra 2 EV, a nie ponad 3. Generalnie to co bezlusterkowiec - porównywalny cenowo z zaawansowanym kompaktem - zyskuje na dużej matrycy, to traci na kitowym obiektywie. Przewaga będzie tylko w szczegółowości zdjęcia. Pytanie czy potrzebna, jeśli nie kadruje się ostro lub nie robi sporych odbitek...
Okey, z tego co pamiętam (fizycznie) EX-1>LX3>S90...
Dobra a teraz mała gra z metodą wykluczającą. Pobawmy się razem heh:
- Jeżeli rozmiar EX-1 będzie mi pasował, to biorę go. Jeżeli nie, to...? (LX3 za 1150zł, S90 za 1000zł czy S95 za 1450zł sic!).
Btw. czy naprawdę warto dać tyle za S95 mając młodszego brata za prawie pół koła mniej czy tam Panasa?
Jamessmith
Jeśli kupisz EX-a to bardzo proszę o uczciwe podsumowanie i rzetelną opinię... powiedzmy po 2 tygodniach w miarę intensywnego użytkowania.
Ciekaw będę twoich spostrzeżeń.. i tych pozytywnych i tych niepozytywnych (jeśli takie będą)
pzodro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9