Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Rożnica między D700 a D7000. Suma różnicy w GO i różnicy poziomów szumu dla ISO200 przeliczonych do jednostek EV
No nie bardzo - przy tej samej GO i czasie, D7000 ma przewagę ~1 EV na czułości, co przy różnicy w szumach na tych samych czułościach rzędu 0.5EV dla D700, daje ostatecznie przewagę D7000 również o 0.5EV...
Już przynajmniej jestem pewien na jaki system się zdecydować, ponieważ zakupiłem Nikona F100 (nie F6 ale zawsze (mam nadzieje ze nie usuną F6-stki ze sprzedaży w ciągu następnych 3 lat)).
Polecany dla tych, którzy nie mają pojęcia co i jak chcą fotografować.
nie zawsze, nie każdy może ciągnąć za sobą wózek z obiektywami
nie bez powodu oferuje się takie zestawy
Canon 5d + 24-105 lub 24-70
Nikon d700 + 24-120 lub 24-70
[ Dodano: Wto 26 Lip, 2011 20:30 ]
jaad75 napisał/a:
No nie bardzo - przy tej samej GO i czasie, D7000 ma przewagę ~1 EV na czułości, co przy różnicy w szumach na tych samych czułościach rzędu 0.5EV dla D700, daje ostatecznie przewagę D7000 również o 0.5EV...
możliwe, ale szum w d7000 jest brudny powyżej iso800, w d700 wygląda lepiej
bardziej jak ziarno emulsji śwcz. na wydrukach z d7000 oczywiście nie widać kropek
ale kolory są brudne, bardzo nieprzyjemny dla oka efekt.
Nikt tu nie mówi o wózku, tylko użyciu właściwych narzędzi we właściwym celu.
sigmiarz napisał/a:
możliwe, ale szum w d7000 jest brudny powyżej iso800, w d700 wygląda lepiej
bardziej jak ziarno emulsji śwcz. na wydrukach z d7000 oczywiście nie widać kropek
ale kolory są brudne, bardzo nieprzyjemny dla oka efekt.
Mówisz o JPG-ach, czy RAW? Jak dla mnie, nie ma miedzy plikami z tych aparatów istotnej różnicy w szumach, jest za to ewidentna przewaga D7000 w możliwościach wyciągania z cieni.
ja widzę różnicę na korzyść d700, chciałbym żeby to d7000 było pod tym względem lepsze, bo jest bardziej osiągalne cenowo.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 26 Lip, 2011
sigmiarz napisał/a:
nie bez powodu oferuje się takie zestawy
Canon 5d + 24-105 lub 24-70
Nikon d700 + 24-120 lub 24-70
a na fajkach napisane jest, że szkodzą zdrowiu
sigmiarz, pamietasz do jakiego zestawu sam się odwoływałeś
sigmiarz napisał/a:
Dlatego na początek często jest polecany n d90 i 18-105
i dawałeś jako przykład, bo w kategorii wagowej, bo chyba po to dałeś porównanie tak kwieciste jak "wózek" oba te zestawy są 2 do 2,5 raza cięższe od d90+18-105. sigmiarz czy ty jak zentaurus masz te same kłopoty albo ja nie kumam tej częsci z wózkiem
Pomijam już, że to się ma nijak do potrzeb, nie rozumiem po co te wywody. Chcesz nam udowodnić, że FF jest lepsze..... ale wszyscy o tym wiedzą, tylko w przypadku tego budzetu i pod te potrzeby korzystniej jest wybrać aps-c z lepszymi stałkami.
Twój problem... Różnica w szumach na korzyść D700 przy prawidłowej ekspozycji jest praktycznie nieistotna, natomiast elastyczność w cieniach w przypadku pliku z D7000 trudna do przecenienia...
kozidron napisał/a:
Chcesz nam udowodnić, że FF jest lepsze..... ale wszyscy o tym wiedzą
A ja twierdzę, że w przypadku porównania akurat tych dwóch matryc, ta lepszość wcale nie jest oczywista. Już nawet pomijam kwestię możliwości zeskalowania 16MP pliku do 12MP...
jaad75, kozidron, rozumiem że chodzi Wam o to żeby nie przyznać mi racji ale napisać to co ja napisałem trochę inaczej, ok.
Mi nie chodzi o rację, ale każdy kto zmieniał obiektyw podczas nawet lekkiego deszczu albo choćby wiatru zatęskni za zoomem.
Myślę że LuDogbin, pod street photo rozumie fotografię spacerową jesli można to tak nazwać, brzmi niezbyt poważnie ale efektem mogą być bardzo dobre zdjęcia. Czyli wychodzę z aparatem i widzę jakąś miejską scenkę robię zdjęcie, widzę jakiś ciekawy "cityscape".. strzelam, jakaś faktura, kolor na ścianie, portret dziewczyny na przystanku itd. i co załatwiam to 40mm ? część się da, ale do większości świetnie sprawdzi się 24-70 lub odpowiednik na aps-c. Będzie ciężko i niezbyt dyskretnie, ale jaka jest alternatywa? Stałki niewiele tu zmieniają, a trzeba by było mieć przynajmniej dwie, jeśli nie trzy.
Dla mnie to ględzenie o oczywistościach i ziemia nie stanie się kwadratowa jeśli kozidron napiszę to 1000x na forum.optyczne.pl...
jaad75, a jak wygląda porównanie d7000 i k-5 jeśli chodzi o to wyciąganie z cieni ?
K5 ma ciut większy potencjał jeśli chodzi o wyciąganie cieni
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 27 Lip, 2011
sigmiarz napisał/a:
jaad75, kozidron, rozumiem że chodzi Wam o to żeby nie przyznać mi racji ale napisać to co ja napisałem trochę inaczej, ok.
bo racji nie masz a co rusz wychodzą jeszcze bardziej absurdalne argumenty, czytaj wózek albo jak sugerujesz lepszośc zuma w stosunku do stałek i to akurat przyzwoitych.
Przecież nikt ci nie chce udowadniać, że zumy są złe albo w ogóle nie przydatne przy street foto.
Tylko zestaw, który zaproponowałeś nadaje się słabo do portretu i średnio do street'u ale żeby było jasne swoja ocenę odnoszę do budżetu autora wątku (chociaż to świetna puszka i całkiem przyzwoity zum) - bo za tą cenę można lepiej.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 27 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10