Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
NIKON ( z sentymentu, z dopasowania do ręki i w ogóle )
Nikon D80 + AFS18-70DX +AF-S VR 70-300 f/4,5-5,6G IF-ED
CANON ( ze zdrowego rozsądku )
EOS 30D+ 17-85/4-5.6 EF-S IS + 70-300mm f/4-5.6 IS USM
Z podanych zestawów zdecydowanie wybrałbym Nikona ze względu na lepsze obiektywy.
Nikon ma większy wybór dobrych i nie drogich szkieł, do tego AF Sigm lepiej współpracuje z Nikonami. Canon oczywiście ma dobre obiektywy ale każe za nie dużooo płacić
przewaga Nikona w kwestii obiektywów jest widoczna, ale z kolei z tego co wyczytałem to Canon mniej szumi i lepiej mierzy światło. Prawda to?
Wysłany: Czw 08 Lis, 2007
Bardzo mi się Twoja stopka podoba.
Cytat:
nowy na forum, ..., cały czas próbuję optymalnie wybrać pierwszą lustrzankę... na razie na celowniku 400D, D80 i 40D
Podpisuję się ręcami i palcyma. Dopisując: K10D, 10GX, 5D, 30D... Nie, 5D jednak skreślam. Za wysokie progi na moje nogi. W dodatku cały czas mam wrażenie, że jestem facetem , który pierwszy raz w życiu chce skoczyć ze spadochronem i zastanawia się, jaki mianowicie kolor powinna mieć ta rączka, co sie nią spadochron zapasowy otwiera...
przewaga nikona? w obiektywach? zalezy jakich ;]
canon ma duuużo duużo lepszy wybor tele-szkieł
na początek potrzebuję przede wszystkim dobrego 18-70 lub podobnego (i tu ponoć nikkor AF-S DX 18-70 jest nie do pobicia) + dobrych stałek 50 i 30/35mm. Potem oczywiście stopniowo będę poszerzał szklarnię. Myślę też o uniwersalnym 18-200 na mniej ambitne, czysto turystyczno-rozrywkowe potrzeby (i tu zdaje się też nikkor najlepszy)
nowy na forum, ..., cały czas próbuję optymalnie wybrać pierwszą lustrzankę... na razie na celowniku 400D, D80 i 40D
Podpisuję się ręcami i palcyma. Dopisując: K10D, 10GX, 5D, 30D... Nie, 5D jednak skreślam. Za wysokie progi na moje nogi. W dodatku cały czas mam wrażenie, że jestem facetem , który pierwszy raz w życiu chce skoczyć ze spadochronem i zastanawia się, jaki mianowicie kolor powinna mieć ta rączka, co sie nią spadochron zapasowy otwiera...
K10D też brałem pod uwagę.
A cały problem z tym kolorem rączki jest chyba taki, że po przeczytaniu iluś tam fachowych testów każdego z rozważanych aparatów, ma się wrażenie, że każdy z nich ma mnóstwo poważnych wad - ten szumi, tamten źle mierzy światło, ten ma słaby balans bieli, tamten grzebie w RAWach. Problem nowicjusza to jak oddzielić ziarno od plew zanim się wyda te 5000zl, które przecież piechotą nie chodzą...
...po przeczytaniu iluś tam fachowych testów każdego z rozważanych aparatów, ma się wrażenie, że każdy z nich ma mnóstwo poważnych wad - ten szumi, tamten źle mierzy światło, ten ma słaby balans bieli, tamten grzebie w RAWach...
Bo to jest prawda, ale niekoniecznie powoduje, że nie da się nimi robić zdjęć.
Wysłany: Czw 08 Lis, 2007
vdr napisał/a:
A cały problem z tym kolorem rączki jest chyba taki, że po przeczytaniu iluś tam fachowych testów każdego z rozważanych aparatów, ma się wrażenie, że każdy z nich ma mnóstwo poważnych wad
Trafiłeś w sedno. Kiedyś wystałem w baaardzo długiej kolejce zenita xp i byłem szcześliwy, jakbym Dodzie pod miniówę zajrzał (nie no, Doda wtedy palca ssała albo w ogóle była dopiero w planach). A teraz...
...po przeczytaniu iluś tam fachowych testów każdego z rozważanych aparatów, ma się wrażenie, że każdy z nich ma mnóstwo poważnych wad - ten szumi, tamten źle mierzy światło, ten ma słaby balans bieli, tamten grzebie w RAWach...
Bo to jest prawda, ale niekoniecznie powoduje, że nie da się nimi robić zdjęć.
no jasne że robić się da, ale wydając tyle pieniędzy chciałbym mieć pewność, że np z AF czy pomiarem światła problemów nie będzie.
Co do kasiążki: W empiku, trafficu możesz kupić taką niebieską książkę Encyklopedia Fotografii napisaną przez Johna Hedgecoe ( czy jakoś tak ). Ja na początek właśnie tą pozycję przeczytałem - jest tam wszystko opisane krok po kroku, dużo ciekawostek, wykresów, zdjęć. Książka jest uniwersalna tzn. autor odnosi się zarówno do fotografii cyfrowej jak i analogowej. To zdecydowanie najlepsza pozycja z dzisiaj dostępnych w popularnych księgarniach.
Tylko daj sobie spokój z rozdziałem o perspektywie, bo się pan autor nie popisał... Poza tym, całkiem fajna książka dla początkujących, mimo, że mocno zdezaktualizowana we fragmentach cyfrowych...
Co do kasiążki: W empiku, trafficu możesz kupić taką niebieską książkę Encyklopedia Fotografii napisaną przez Johna Hedgecoe ( czy jakoś tak ). Ja na początek właśnie tą pozycję przeczytałem - jest tam wszystko opisane krok po kroku, dużo ciekawostek, wykresów, zdjęć. Książka jest uniwersalna tzn. autor odnosi się zarówno do fotografii cyfrowej jak i analogowej. To zdecydowanie najlepsza pozycja z dzisiaj dostępnych w popularnych księgarniach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,6 sekundy. Zapytań do SQL: 14