Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jeśli nie SB-900 to co?
Autor Wiadomość
Krukier 
Uczestnik

Wysłany: Sro 21 Wrz, 2011   

c’est la vie...

Reklama

zwirek210 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 22 Wrz, 2011   

Krukier MAsz racje co do tego ze w sporcie trzeba być czujnym bo nic nie jest takie samo i nie da się powtórzyć. Ale trzeba sie tez zgodzić z tym że jest wile nie powtarzalnych scen podczas ślubu które też nigdy sie nie powtórzą i trzeba miec na nie oko. Co do robienia masowej ilośc zdjęc a nastepnie przekazania ich młodym z imprez typu ślub jestem zdecydowanym przeciwnikiem. Na 600 zrobionych zdjęć 300 jest dobrych a 150 bardzo dobrych i zaledwie 75 rewelacyjnych. Oglądanie ślubnego albumy ma być jak kulinarne przeżycie. Ekscytacja nie wielką porcją fantastycznej kuchni niż totalna wyżerka kanapkami.

Co do Lampy SB nie moge sie zgodzic ze SB-900 jest lampa słabą. Dla mnie jest rewelacyjna, mówicie o przegrzewaniu owszem raz mi sie zdarzyło gdy musiałem pracowac w ciemnym pomieszczeniu i nie było od czego odbić światła a i ISO nie było jak podkręcić bo strach był o szumy. Ale jesli chodzi o jej walory funkcjonalne to jest naprawde godna polecenia. CLS też robi świetna robotę.

Od momentu gdy zakłądam 900 na d700 to nie miałem problemu z palnikiem daje iso do góry i już, ostatnio nawet używałem 6400 i szumy były bardzo słabe wiec sie lampa bardzo nie męczy.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

zwirek210 napisał/a:
zaledwie 75 rewelacyjnych
Jak się jest bardzo dobrym fotografem ze sporym szczęściem, albo... ma bardzo niski próg "rewelacyjności"... :razz:

zwirek210 
Entuzjasta

jaad 75 No rzeczywiście nie sklasyfikowałem progu od którego zdjęcie staje sie rewelacyjne :)
Na pewno musi spełnić kilka warunków brzegowych:
-brak odruchów wymiotnych
-nie przejscie do kolejnego zdjęcia w albumie po 2 sekundach
-ostrość min 90 % poprawna
- kolorystyka zrównoważona (czytaj biel biała, czerń czarna)
No a tak na serio sam wiesz co znaczy rewelacyjne zdjecie , nie mówie tu o rewelacji dla zwykłego zjadacza chleba. Kiedy kumpel kupił sobie nikona D50 i woła mnie "chodz zobacz swietne zdjecie zrobiłem" a tam tylko był koń :) i nic wiecej zeby jaki piekny koń albo fajna sceneria albo artystycznie ujete ale nie tam był tylko koń. No ale dla niego to było świetne zdjęcie. Więc mamy chyba wiele poziomów rewelacyjności .

Krukier 
Uczestnik

zwirek210, Ależ: :wink:
po pierwsze właśnie o tą analogię między sportem a ślubnymi fotami mi chodziło. Problem dotyczy zresztą wszelkich zdarzeń niepowtarzalnych.
po drugie nigdzie nie napisałem że 900'ka jest słaba - wręcz przeciwnie uważam że jest najlepsza.
po trzecie fotografów dających młodym zrzut z aparatu powinno się strzelać.
Zwłaszcza tych: "ślub za 450zł, 1500zdjęć" ZGROZA!...

zwirek210 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011   

Krukier Niestety masz racje nasz zawód staje sie wypaczany przez bande baranów co pstrykaja jak po padnie i daja masówke za grosze.
Apeluje do fotografów ślubnych .
SZANUJCIE SIE I SWOJA PRACE.
Nie robi sie slubów za 500 czy 800 zł. A i takie widziałem ogłoszenia na allegro czy portalu oferia.
Moze moja wypowiedź poruszy pare osób i padna komentrze że znalzł sie artysta ale tak własnie jest fotograf powinien byc artysta a nie tylko dokumentalista.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

zwirek210, też uważasz że pstrykam jak popadnie ? :sad:

Krukier 
Uczestnik

edmun, nie jest ważne ile razy trzaska CI lustro, ważne ile fot oddajesz klientowi.
Jak masz tak styl pracy że dużo strzelasz to Twoja sprawa. Ważne aby to młodzi nie musieli selekcjonować materiału. I niezależnie czy będzie to 500, czy 5000 zdjęć do przebrania. To robota fotografa, a nie młodych.

zwirek210 
Entuzjasta

Edmun Chyba Krukier odpowiedział na Twoje pytanie, nie moge cie oceniac gdyz nie wiem ile fotek robisz na imprezie. Szczerze mówiąc u mnie tez różnie bywa czasem 500 z całego ślubu a czasem 1500 ale na ogół nie wydaje więcej niz 100 zdjęć z ceremoni (czyli od błogosławieństwa aż do pierwszego tańca) i około 300 z wesela.

Widzisz Ty robisz dużo zdjęć ale czy sprzedajesz 1000 zdjęć za 800 zł ? Nie sądzę, a dlaczego bo cenisz swoją robotę. I oto mi głownie chodziło żeby ludzie nie robili z fotografii masowej produkcji parówek w cenie 3 zł za kg

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2011   

no i dochodzimy do sedna, bo czy 120 zdjęć finalnie ze wszystkim to dużo czy mało?
w tym przygotowania, błogosławieństwo, ślub, wesele, plener

może tak nowy temat albo wydzielenie zrobić ?

AM 
Maniak

zwirek210 napisał/a:

Moze moja wypowiedź poruszy pare osób i padna komentrze że znalzł sie artysta ale tak własnie jest fotograf powinien byc artysta a nie tylko dokumentalista.

Pracuje w innej branzy fotografii, ale uwazam, ze fotograf nie ma byc artysta. Znaczy mozna przemycac artyzm do wykonywanej pracy i to nawet dobrze, ale na pierwszym miejscu jest sie profesjonalista. Jak klient chce 200 zdjec - dajesz 200, jak 1000 to dajesz 1000.
Takie nawolywanie nie zmieni w zaden sposob rynku. Klienci biora 1000 zdjec za kilkaset zlotych bo tak chca - wydaje im sie to lepsze. Jak zabronimy takiego procederu to ci ludzie nagle nie naucza sie doceniac fotografii i zaczna wymagac dziesieciu artystycznych, tylko po prostu oleja fotografa na slubie.
W kazdym razie ja nie widze jak moja pozycje mialoby poprawic powstrzymanie fotografow architektury, ktorzy oddaja z sesji 100 zdjec (w tej branzy to ogromna ilosc) za bezcen.

Krukier 
Uczestnik

AM, to nie jest problem że ktoś oddaje 1500 dobrych, obrobionych, retuszowanych zdjęć. Jak jest taki kozak to tylko winszować. Problem polega na tym że ci "fotografowie zawodowi" którzy oddają tysiące fot klientowi oddają 90% chłamu i 10% dobrych zdjęć. A robotę przerzucają na klientów, pomijając już kwestię że te foty są nie obrobione, ewentualnie pakietowo automatyczne kolory/kontrast itp + oczywiście wszystko sepią i BW (tak przynajmniej im się wydaje że robią sepie i BW).
Najgorsze że młodzi nie wybierają świadomie: Wy rozumiecie różnicę między materiałem z sesji a gotowymi zdjęciami. "Śmiertelnicy" uważają że wystarczy spust naciskać i brodawki pana młodego same się usuwają :)

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 25 Wrz, 2011   

zwirek210 napisał/a:
Apeluje do fotografów ślubnych .
SZANUJCIE SIE I SWOJA PRACE.

Ale wiesz, że takie apele można wygłaszać w bardzo wielu grupach zawodowych? :) I nie od wczoraj…

Jak chcecie dalej narzekać i biadolić to wydzielę do osobnego wątku, nie ma problemu.

Krukier 
Uczestnik

No nie słyszałem o budowlańcach pstrykających domy jak popadnie :mrgreen:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Cytat:
No nie słyszałem o budowlańcach pstrykających domy jak popadnie :mrgreen:
Zdziwiłbyś sie - ostatnio słyszałem gościa, który mówił, że postawili duży, trzy kondygnacyjny, murowany dom w cztery miesiące... Łącznie z laniem fundamentów... :roll:
Raczej nie wezmę go do wykonania jakichkolwiek prac u mnie... :razz:

Odpowiedz do tematu