Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor 85/1.8G
Autor Wiadomość
ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Sob 07 Sty, 2012   

A może obaj macie rację? Może tak są rozjechane poszczególne egzemplarze?
To lepiej (choć niewiele) świadczy o producencie, niż wypuszczenie tak źle skorygowanego szkła...

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Quaint napisał/a:
To pokaż swoje zdjęcie tym obiektywem na 1,4 i zamkniemy temat
Aktualnie nie mam żadnych. Ale zmobilizowałeś mnie by pożyczyć i popstrykać bardziej "testowo" niż użytkowo :D
Także za jakiś czas coś wkleję...

Quaint
[Usunięty]

ov_Darkness napisał/a:
A może obaj macie rację? Może tak są rozjechane poszczególne egzemplarze?
To lepiej (choć niewiele) świadczy o producencie, niż wypuszczenie tak źle skorygowanego szkła...

Nie obaj, bo ja nie mam z nim żadnego doświdczenia, opieram się na testach optycznych i the-digital-picture.
Bardzo chętnie poznam foto testowe hijaxa, będe miał rozeznanie czy do śmietnika wrzucić wszystko co opisuje i testuje optyczne.pl i the-digital-picture. Uwierz mi chciałbym wierzyć że szkło za 6 tysia ma poprawne 1,4-2. Może powinni włożyć szkła ED to by to skorygowało, sigma to ma i jak widać nie ma z tym problemu.

konczako 
Entuzjasta

Wątpię żeby nowe 85 było gorsze od niezłego 50/1.8G tak więc mi to wystarczy. Do tego uszczelnienia, dość szybki Af i czego chcecie więcej? Jak by nie było 85mm/1,8 to raczej będzie "popisówka" Nikona więc ja tam brał bym w ciemno.
Co do Sigmy to znajomy wypożyczał i jest genialna, bardziej kontrastowa i ostrzejsza od Nikkora. Jak ktoś sobie przed kupnem pomacał i nie kupił pierwszy z brzegu to szczękę zbiera.

Carlo_B. 
Nowy
Obserwator

Wysłany: Wto 28 Lut, 2012   

Test

http://www.photozone.de/

AuThoR 
Optyczny

Wysłany: Nie 18 Mar, 2012   

Carlo_B. napisał/a:
Test

http://www.photozone.de/

No tutaj opinia bardzo dobra na korzyść nikona.

[ Dodano: Czw 22 Mar, 2012 21:34 ]
ktoś z was już posiada to szkło?

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2012 10:07 ]
Na targach miałem to szkło w rękach. Naprawdę mi się spodobało. Porobiłem sobie trochę zdjęć z 1.8G i 1.4G w tych samych warunkach.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sob 31 Mar, 2012   

Był wczoraj na targach łódzkich, nawet dostaliśmy go z Hijaxem na Nikonie D4. Obiektyw ostry, co kolega Hijax może potwierdzić, ale sprawia wrażenie wykonanego w technologii takiej jak canonowski 50,1,8 II. Chyba tylko z plexi i plastiku :razz: :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tak - potwierdzam. Ostry od pełnej dziury. AF taki w miarę, nie powala. Ale celny.
Lekki - ma się wrażenie, że robiony całościowo na wtryskarce...

Przykład - dzielnie pozujący wujek_pstrykacz :)

http://img441.imageshack....008/dsc8976.jpg

D4, ISO1600, f/1.8

AuThoR 
Optyczny

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Był wczoraj na targach łódzkich, nawet dostaliśmy go z Hijaxem na Nikonie D4. Obiektyw ostry, co kolega Hijax może potwierdzić, ale sprawia wrażenie wykonanego w technologii takiej jak canonowski 50,1,8 II. Chyba tylko z plexi i plastiku

Potwierdzam obydwie opinie:
1. ostry jak żyleta
2. wykonanie fest plastikowe

Miałem najprawdopodobniej ten sam w ręce co wy bo nie sądzę, żeby w piątek dali nowe :)

A tu macie dwie foty...jedna z 1.8G druga z 1.4G połączone z moim d700...zanim zerkniecie w exify proszę spróbować uczciwie zgadnąć które zdjęcie z którego szkła zrobione.
Każdy był na pełnej dziurze.....reszta tak samo.

1.

2.

Zdjęcia usunięte na prośbę autora postu.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 04 Kwi, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

maput 
Optyczny

Wysłany: Nie 01 Kwi, 2012   

Bawiłem się tym zestawem (D4 + 85/1.8G) w zeszłym tygodniu. AF nieco mnie rozczarował. No chyba że to wina D4 ;)

85/1.4 na dole :P

AuThoR 
Optyczny

maput napisał/a:
85/1.4 na dole

Kolejne pudło :P każdy ocenia fotę z 1.8 jako fotę z 1.4 :P

Interesujące nieprawdaż? :P

dragossani 
Entuzjasta

No co wy - przecież po bokeh widać wyraźnie, że głębia ostrości jest mniejsza na pierwszej fotce.

AuThoR 
Optyczny

dragossani napisał/a:
No co wy - przecież po bokeh widać wyraźnie, że głębia ostrości jest mniejsza na pierwszej fotce.

Nie wiem jak ty to zauważasz bo ja wiedząc, która jest która próbowałem się właśnie tego doszukać i nie widziałem :P
Masz takie dobre oko, że widzisz różnice całkowitego pola GO różniącego się między fotami o ok 6cm? przy tej odległości od modela GO ma m/w 29 cm przy 1.8 i 36cm przy j.4.

Jeśli to widzisz to jestem pełny podziwu....ja nie potrafię tego zauważyć :(

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Widać wyraźnie ze na pierwszej jest bardziej rozmazane tło

AuThoR 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
Widać wyraźnie

Jakby było wyraźnie widać to sądzę, choć ze 3 na 5 by odpowiedziały dobrze :)
Wy odpowiedzieliście po tym jak powiedziałem, która jest która :P To już się nie liczy :)

Ps. O to która jest która pytałem 10 osób....wszystkie pudła. W tym były 3 osoby, którę wrzucam do kategorii wysznupywaczy nieostrych pixeli :D
Żeby nie było pytałem ludzi związanych z fotografią :)

Czy ja bym zgadł? pojęcia nie mam...sądzę, że bardziej byłby to ślepy strzał :P

Odpowiedz do tematu