Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
Nikon D40x - Olympus e-410 a może Pentax K100D Super
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 18 Lis, 2007   

maziek, ale MM ma zwykłą 5-tkę i 20-tkę więc "wieża" nie jest wbrew pozorom tak wysoka, zwłaszcza, że 20D możesz kupić w podobnej cenie jak 400D...
A co do uchwytu 400D, to nawet z gripem jest źle, bo jest zwyczajnie zbyt płytki. Spróbuj założyć lampę i nawet nieduży obiektyw i porób zdjęcia np. na koncercie. Gwarantuję, że poczujesz o co chodzi.

Reklama

vdr 
Bywalec

MM napisał/a:

Dla zwykłego fotoamatora z ambicjami Nikon D80 jest bardzo dobrym wyborem, patrząc z perspektywy relatywnie taniej optyki chyba najlepszym.

a gdyby D80 do 40D porównać? to który byś amatorowi polecał?

jaad75 
Klub Pierdzieli

vdr napisał/a:
MM napisał/a:

Dla zwykłego fotoamatora z ambicjami Nikon D80 jest bardzo dobrym wyborem, patrząc z perspektywy relatywnie taniej optyki chyba najlepszym.

40D... :)

vdr 
Bywalec

jaad75 napisał/a:
vdr napisał/a:
MM napisał/a:

40D... :)

ze względu na cmos?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Co Ty z tym CMOS-em? Ze względu na lepszy, bardziej zaawansowany aparat... Tyle, że przy zakupie DSLR-a nie powinno się aż takiej wagi przykładać do body... Najważniejsze są szkła - body i tak za chwilę się zestarzeje i zostanie zastąpione kolejnym...

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

jaad75 napisał/a:
maziek, ale MM ma zwykłą 5-tkę i 20-tkę więc "wieża" nie jest wbrew pozorom tak wysoka
... podobno rzecz w szkłach a nie body ;) ? Poza tym, hmm zwykła 5-tka. Rzeczywiście, kiepski aparat, nawet lampy nie dali ;) . (Z tą lampą to trochę na poważnie - dlaczegóżby jej nie dać?). Żeby skończyć na poważnie, jak rozumiem MM jest profesjonalistą, więc prawdopodobnie nawet jakby robił zdjęcia przez denko od butelki, to też jakieś by mu wyszły... Nie to, żeby mu przykadzić, ale ja tez jestem w pewnej dziedzinie profesjonalistą i mam niezłe wyniki a używam programu sprzed 7 (!) lat - i co z tego? Reasumując, pozycja (nie sprzęt) a MM to dla mnie wieża i tyle.

Monastor 
Optyczny

Pewnie uznali, że 5D tak świetnie działa na wysokich ISO, że lampa jest niepotrzebna. Najpierw miał użyteczne, nieszumiące ISO do 51200, a potem zablokowali tą funkcję żeby ktoś jednak bulił za dodatkowe, zewnętrzne lampy.
:P

Tak na poważnie, pewnie stwierdzili, że ktoś kto kupuje sprzęt takiej klasy i tak nie używałby lampy wbudowanej. Przynajmniej brud w szpary przy lampie nie wchodzi jak w 400D :roll:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wbudowana lampa, nawet ta w D200, nadaje się do użytku tylko w awaryjnych sytuacjach, zwłaszcza, że nie spotkałem takiej, która miałaby HSS. Ewentualnie można jej użyć jako kontrolera do lamp odpalanych bezprzewodowo. Nie wiem, czy ktokolwiek, kto bawi się w fotografię na poziomie ciut wyższym od początkującego używa wbudowanego flasha nawet do dopalania cieni w południe...

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
Nie wiem, czy ktokolwiek, kto bawi się w fotografię na poziomie ciut wyższym od początkującego używa wbudowanego flasha nawet do dopalania cieni w południe...

No bez przesady, nie wszędzie się taha ze sobą lampę zewnętrzną. Czasem się pstryka coś niespodziewanego, mając ze sobą tylko puszkę i spacerzoom :)

Monastor 
Optyczny

komor <- wszystko fajnie, ale 5D chyba się nie nosi zawsze przy sobie :)
400-tkę rozumiem, ale 5-tkę zabiera się chyba na zaplanowane wypady.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Monastor napisał/a:
...400-tkę rozumiem, ale 5-tkę zabiera się chyba na zaplanowane wypady.

Chyba trochę mitologizujesz 5-tkę. Aparat jak każdy inny - rozmiarowo nie jest dużo większa od 30-stki, a 40-stka podobno jeszcze trochę urosła... Znam takich, co D2X, czy 1D noszą w plecaku przez cały czas...:)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Tak dla jasności to właśnie dzisiaj moje 20D sprzedałem koledze i chwilowo na APS-C będzie mi musiał służbowy 40D wystarczać :D
W takim aparacie jak 5D lampa zajmowałaby zbyt dużo miejsca (tam jest duży wizjer) a z aparatów profi to chyba tylko nowy E-3 ma lampę wbudowaną - taki jest trend. Mała lampka wbudowana tej zewnętrznej nigdy nie zastąpi. Ja się z 5D (z gripem) niemal nie rozstaję (samo body ma wielkość podobną do 40D ) a jak już je mam to mam też przy sobie lampę i minimum z dwa dodatkowe szkiełka. Do niedawna zawsze chodziłem z takim zestawem, ale moja kobieta mi tak marudziła, że na typowe spacery kupiłem dla nas G9...jak chcę tym zrobić zdjęcie to momentalnie czuję ile tracę nie mając lustrzanki, koszmar normalnie :lol:
Ale ona jest z tego aparatu zadowolona.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Ja też mając ze sobą aparat, najczęściej mam również zewnętrzną lampę i minimum jedno dodatkowe szkło. Spacerzooma nie noszę, bo takowego nie posiadam...:) Moim "spacerowym" szkłem jest zazwyczaj 43/1.9.
A propos kompakta, to G9-tka jest całkiem fajna (mam sentyment do serii G Canona, bo G1 był pierwszym cyfrowym aparatem, jaki trzymałem), ale mnie się marzy coś jak Sigma DP-1 - tylko z jaśniejszym i węższym szkłem, oczywiście też stałoogniskowym...

komor 
Moderator

Chłopaki, nie da się ukryć, że ja na spacery z żoną i dziećmi też najczęściej zabieram mój plecak foto, w którym mieści się póki co wszystko to, co posiadam, plus pożyczona lampa :D No, może statywu nie zabieram, a czasem by się przydał. Ale nie oznacza to, że tak robią wszyscy, cytuję, na poziomie ciut wyższym od początkującego. :)

Chyba plączemy się w jakieś jałowe dysputy...

vdr 
Bywalec

jaad75 napisał/a:
Co Ty z tym CMOS-em? Ze względu na lepszy, bardziej zaawansowany aparat... Tyle, że przy zakupie DSLR-a nie powinno się aż takiej wagi przykładać do body... Najważniejsze są szkła - body i tak za chwilę się zestarzeje i zostanie zastąpione kolejnym...

body się rzeczywiście pewnie szybko zestarzeje i zostanie zastąpione kolejnym, ale szklarnia pod to body już wymianie podlegać nie będzie - więc jest to przede wszystkim kwestia wyboru systemu, nie?

i mój problem w tej chwili się sprowadza do wyboru systemu właśnie

Odpowiedz do tematu