Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Bez podparcia 16x50 będzie już może nie krytyczne, ale graniczne. Co innego jak się patrzy na widnokrąg, często siedząc i opierając łokcie na kolanach a co innego jak się patrzy w zenit i ręce drżą i opadają. Na dłuższą metę nie przejdzie. Ale można jeszcze zaryzykować, jak kto wytrzymały i zachłanny.
8x32 to tylko Vixen New Foresta jeśli 700zł nie zaboli.
Ale co krytycznie czy tam granicznie (to jakas gra słów zreszta tylko...)? Ciemno? Bez podparcia a z podparciem nie? Kivirovi, taki skrót chyba Ci się zrobi myślowy.
A jak Waszym zdaniem na tle Nikona Action Ex 8x40 wypadła by Delta Forest II 8x42? Cena ta sama ciekawe jak wrażenia z korzystania z tych lornetek? Ciężko chyba w jedynym sklepie trafić jedną i drugą żeby sobie porównać.
Wysłany: Nie 26 Lut, 2012
Forest II jest podobno dużo lepszy od I a ta już miała przyzwoite opinie. W przypadku Delty mamy lepszą relację ceny do jakości niż w wielu innych lornetkach.
Oglądałem razu jednego te nowe foresty i nie wywarły na mnie większego wrażenia. Zdecydowanie lepsza optycznie jest 8x ale i tak nieostrość na brzegach pozostaje dość wyraźna (choć nie razi). W dziesiątce którys tubus (już nie pamiętam, który) ewidentnie był rozmyty. Nie wiem, być może zbyt krótko i niedość starannie regulowałem. Wykonanie tych forestów rzeczywiście urzeka i wygląda bardzo solidnie. I to jest ich atut.
Nie można również powiedzieć, żeby obraz dawały "miękki", jak np. Nikon Sporter. Ładne, nizażółcone kolory, kontrast i szerokie pole. Gdyby ten jeden tubus nie był skopsany, byłoby super, jak na dachówke za niecałe 5 stów. A tak to myślę, że lepiej kupić jakie porro za 2-3 stówy (sam mam Entry 8x40 i nie przekonuje mnie Forest II). Oczywiście tyle mogę powiedzieć po kilku chwilach gapienia się przez te lornetki na ulice przez oknko sklepowe. W praktyce jak to wypada, nie wiem. Być może jest lepiej.
Miałem dzisiaj przyjemność odwiedzić sklep delta optical i obejrzeć sobie tego foresta II. Sprawia wrażenie nawet solidnej ale mieli też tam Nikona Action Ex 8x40 i obraz moim zdaniem w nikonie trochę lepszy. A jeszcze taka ciekawostka, że w Delta optical lornetki Nikon Ex mają tylko 2 lata gwarancji a nie 10.
[ Dodano: Czw 01 Mar, 2012 13:58 ]
Dziękuję wszystkim za przyłączenie się do dyskusji i pomocy przy wyborze sprzętu dla mnie. Decyzję już podjąłem lornetka zamówiona, dzisiaj jadę odebrać sklep abfoto Warszawa Złote Tarasy cena 438zł Nikon Action Ex 8x40 CF. Jeszcze raz wielkie dzięki.
[ Dodano: Czw 01 Mar, 2012 14:00 ]
Dziękuję wszystkim za przyłączenie się do dyskusji i pomocy przy wyborze sprzętu dla mnie. Decyzję już podjąłem lornetka zamówiona, dzisiaj jadę odebrać sklep abfoto Warszawa Złote Tarasy cena 438zł Nikon Action Ex 8x40 CF. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10