Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
RB, mówimy o zdecydowanie (jakieś dwie klasy) lepszym korpusie i ciut gorszym obiektywie... Problem w tym, że ten ciut lepszy obiektyw Nikona, to wciąż badziewie i zupełnie nie ratuje tu sytuacji...
czyli mamy ergonomia korpusu kontra zasięg ciemnego zuma.
Prawie. Do ergonomii korpusu dochodzi ponadprzeciętne zachowanie matrycy - najlepszej wszakże wśród APS-C... Stabilizacja, uszczelnienia puszki jak w jakimś profesjonalnym sprzęcie, wiele funkcji wyciągniętych z menu, w końcu: stabilizacja obrazu w body. Niby nic wielkiego, jednak...
fajnie znaleźć Zenita z Heliosem, odkręcić Heliosa, założyć na k5 i mieć stabilizowanego Heliosa...
mimo, że przy tej ogniskowej to nie jest obligatoryjne, ale jednak istnieje taka możliwość.
Matko z córką. muzyk, czy jaad75 przejął Twoje konto czy Cię przekupił? To już chyba Twój trzeci post w ciągu minuty, w którym czytam o ponadprzeciętnej matrycy i zakresie tonalnym. A potem i tak wrzucasz czarno-białe zdjęcia o niewielkiej rozpiętości tonalnej.
A potem i tak wrzucasz czarno-białe zdjęcia o niewielkiej rozpiętości tonalnej.
A to nie ma znaczenia jakie one POTEM są. Liczy się PRZEDTEM, na etapie focenia - to, że k5 ten etap upływa bardzo przewidywalnie przy kontrastowych scenach.
komor napisał/a:
Matko z córką. muzyk, czy jaad75 przejął Twoje konto czy Cię przekupił?
Ojcze z synem, akurat co do k5 zgadzam się z Jaadem jednomyślnie.
mozer napisał/a:
I do tego super słoiki sprzed 50 lat
Ty żebyś widział jednego wygę fotograficznego jaki zachwycony był 60-letnim Biotarem 58...
Może prostsze pytanie, czy ktoś z Was użytkował zestawy jak w temacie i na tej podstawie moze wysnuć jakieś wnioski: np stary, d5100 ma pewne ograniczenia, ale ma bardziej uniwersalny obiektyw i jak tylko tego używałem to nie odczuwałem braku dłuższej ogniskowej a jakość zdjęc jest całkiem dobra, albo gościu, miałem k5 z kitem 18-55 i byłem z nim w kilku miejscach i nie potrzebowałem dłuższych ogniskowych i do takiego codziennego wycieczkowo-wakacyjno-dziecięcego pstrykania ci starczy, a korpus to bajka w porównaniu do porzednika.
Wszystkie wywody teoretyczne nie są dla mnie obce.
Ja wiem, że lepiej jeździć e klasą mercedesa, maserati quatroporte czy infinity fx, ale jak ktoś ma pieniądze na fieste, a chce mieć nowe auto to choćby skały s..ały to sobie nic lepszego nie kupi. Z drugiej strony nikt nie wydaje na rower kilkanaście (kilkadziesiąt) tysięcy jak jeżdzi rekreacyjnie nawet codziennie.
Jak z czasem uznam, że brakuje mi zooma czy jasnego stałoogniskowego szkła itd to dokupię za to też nie myślę (na dzień dzisiejszy) wydawać na niego po kilka tysięcy zł, tylko po to żeby robić fotki do albumu i czasem jakieś większe odbitki do oprawienia w ramkę. Chcę żeby wyglądały dobrze nie tylko od strony technicznej ale również jakościowej, żeby z przyjemnością można je było oglądać. Pamiętajcie, że nie myślę prezentować fotografii na wystawach, czy robić je po to żeby na nich zarabiać czy nawet się nimi chwalić w necie, nie zamierzam też większości czasu spędzać na foceniu, bo mam całą masę innych zajęć a fotografowanie jest nie jako przy okazji.
Do tej pory używam stary i wysłużony już kompakt fz50 i na początek był całkiem niezły, nauczyłem się trochę robić zdjęcia i przestał mi wystarczać i po prostu zestarzał się.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012
'Żeby robić fotki do albumu i czasem jakieś większe odbitki do oprawienia w ramkę"
możesz kupić każdy, powtórzę każdy obecnie produkowany aparat i w większości sytuacji spełni twoje wymagania.
_Piotrek napisał/a:
Do tej pory używam stary i wysłużony już kompakt fz50
_Piotrek, kup tego D5100 z 18-105VR. Będziesz miał w całkiem niezły aparacik z całkiem uniwersalnym, amatorskim, spacerowym zumikiem.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Cze, 2012
Nieważne. Sam powinieneś wiedzieć jakich ogniskowych najczęściej używałeś. /FZ50: 35-420mm/
55mm na długim końcu /czyli ekwiwalent ~80mm dla twego porównania/ to za krótko do fotografii ogólnej i dużo krócej niż masz.
RB, mówimy o zdecydowanie (jakieś dwie klasy) lepszym korpusie i ciut gorszym obiektywie... Problem w tym, że ten ciut lepszy obiektyw Nikona, to wciąż badziewie i zupełnie nie ratuje tu sytuacji...
jaaad, ja nie wiem co jest pytajacemu potrzebne, nie chce mu wciskać niczego, ale...
mówimy o korpusie, którego jak sam napisales prawie na pewno i tak nie wykorzysta (sądzę że nic bardziej niż 5100) i mówimy o dwóch badziewnych szkłach z których jedno przynajmniej nosi znamiona jakiejś tam uniwersalnoci zakresowej. Niech wybiera. czy chce mieć loda do lizania przez szybke i do wypisywania na forumie jaki to on ma zakres tonalny i uszczelnienia czy chce mieć choć mozliwość jakiego takiego zbliżenia juz na początku, gdy będzie miał 1 obiektyw do tego korpusu.
Oczywiscie fajnie tez że ktos mu napisał jakie to Pentax daje możliwości "fotografii muzealnej", używania obiektywów znalezionych "u niemca na strychu" itede. Wiedza zwykle pomaga w wybieraniu.
Piotrek, niestety Ty sam wybierzesz jakiego zakresu obiektywu potrzebujesz. A do pofotografowania tak sobie aby nieco rzeczywistości uwiecznić to kup cokolwiek. Kazdy korpus będzie OK, nawet najordynarniejsze z prymitywnych wspólczesnie produkowanych lustrzanek z półzabytkowymi matrycami. I - nie obrażając Cię - z opisu wydaje się że jesteś typowym kupowaczem lustrzanki entry level dla którego w końcu ktos wymyśli ciemne zumy typu 16(18) -105(135), bo stare tanizny 18-55 już jakoś były krótkawe a przy tej "klasie" obiektywu noszenie dwóch i odkręcanie jest jest raczej pomyłką. Ale to moja wizja, sam musisz zdecydowac ile milimetrów ogniskowej Ci trzeba.
Może prostsze pytanie, czy ktoś z Was użytkował zestawy jak w temacie i na tej podstawie moze wysnuć jakieś wnioski: np stary, d5100 ma pewne ograniczenia, ale ma bardziej uniwersalny obiektyw i jak tylko tego używałem to nie odczuwałem braku dłuższej ogniskowej a jakość zdjęc jest całkiem dobra, albo gościu, miałem k5 z kitem 18-55 i byłem z nim w kilku miejscach i nie potrzebowałem dłuższych ogniskowych i do takiego codziennego wycieczkowo-wakacyjno-dziecięcego pstrykania ci starczy, a korpus to bajka w porównaniu do porzednika.
Wszystkie wywody teoretyczne nie są dla mnie obce.
Używam K-5, który zakupiłem w kicie z 18-55WR (samych korpusów na początku nie dało się kupić). Obiektyw wyciągnąłem z pudełka, zrobiłem kilka zdjęć (głównie pudełka ) i schowałem z powrotem. Po kilkunastu miesiącach wyciągnąłem znowu z ciekawości w trakcie którejś sesji, znowu schowałem i zapomniałem gdzie...
Jeśli chodzi o "zakres", to wychodzę z założenia, że lepiej jest mieć jedną stałkę choćby przez rok, niż gówniane spacerzoomy, obojętne, czy krótsze, czy dłuższe.
_Piotrek napisał/a:
Z drugiej strony nikt nie wydaje na rower kilkanaście (kilkadziesiąt) tysięcy jak jeżdzi rekreacyjnie nawet codziennie.
Znam takich.
_Piotrek napisał/a:
Jak z czasem uznam, że brakuje mi zooma czy jasnego stałoogniskowego szkła itd to dokupię za to też nie myślę (na dzień dzisiejszy) wydawać na niego po kilka tysięcy zł, tylko po to żeby robić fotki do albumu i czasem jakieś większe odbitki do oprawienia w ramkę. Chcę żeby wyglądały dobrze nie tylko od strony technicznej ale również jakościowej, żeby z przyjemnością można je było oglądać. Pamiętajcie, że nie myślę prezentować fotografii na wystawach, czy robić je po to żeby na nich zarabiać czy nawet się nimi chwalić w necie, nie zamierzam też większości czasu spędzać na foceniu, bo mam całą masę innych zajęć a fotografowanie jest nie jako przy okazji.
Do tej pory używam stary i wysłużony już kompakt fz50 i na początek był całkiem niezły, nauczyłem się trochę robić zdjęcia i przestał mi wystarczać i po prostu zestarzał się.
Jeśli chodzi o "zakres", to wychodzę z założenia, że lepiej jest mieć jedną stałkę choćby przez rok, niż gówniane spacerzoomy, obojętne, czy krótsze, czy dłuższe.
Coś w tym jest - "stałka uczy fotografii"...
jaad75 napisał/a:
Po kilkunastu miesiącach wyciągnąłem znowu z ciekawości w trakcie którejś sesji, znowu schowałem i zapomniałem gdzie...
Nieźle...
_Piotrek napisał/a:
Z drugiej strony nikt nie wydaje na rower kilkanaście (kilkadziesiąt) tysięcy jak jeżdzi rekreacyjnie nawet codziennie.
A tu się mylisz. Trochę akurat w MTB inwestowałem i nie było to ... 2000-3000 zł...
Moje aktualne widoki to Trek Remedy 7, ale... nie można mieć wszystkiego.
Albo focenie, albo drogie jeżdżenie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9