Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
to nie jest kurs, którego ukończenie pozwala robic zdjęcia w kościele, ale kurs, który pozwala robić zdjęcia podczas uroczystości kościelnych (czyt. msze)
No tak, napisałem po fakcie, ale może komuś się przyda, też jestem ciekawy efektów Hermana
Potwierdzam, wczoraj też robiłem pierwszy ślub w kościele i ksiądz pytał o pozwolenie o odbytym kursie i padł blady strach na mnie i kolegę , bo tego pozwolenia nie mamy. Jednak po krótkiej rozmowie z księdzem, pozwolił nam robić zdjęcia tłumacząc w kilku zdaniach dokąd możemy wchodzić i kiedy nie robić zdjęć. Oczywiście warto pomyśleć też o ofierze dla kościoła
Co do tematu jak robić zdjęcia z lampą w kościele, ja miałem bardzo dobre warunki, kościół dobrze oświetlony naturalnym światłem które dominowało, ale i tak dopalałem zdjęcia białą kartą ( karta większa od wbudowanej i wycięta z papieru fotograficznego ) palnik na 90 stopni z korektą lampy na minus 1.7EV z poprawną ekspozycją na światło zastane. Jeżeli kościół ciemny, to bez stałek może być mierny efekt. W moim przypadku światła miałem tyle ISO 500 f 2,8 1/125 50mm 1.4 i 28mm 1.8 ( duży zapas ) , ale byłem w innym kościele na chrzcinach i światła było tyle, ISO 1600 f 2.2 1/40
Herman, pamiętaj o czasach, to one determinują pozostałe ustawienia, są priorytetem abyś nie miał rozmazanych zdjęć lub poruszonych przez Ciebie. Nie schodź w Manualu poniżej 1/60, ten czas powinien Ci wystarczyć, tylko nie możesz zrywać spustu itp. Nie wiem jakie masz doświadczenie, ale ślub w kościele to niezła jazda i stres dla początkującego, weź sobie coś na uspokojenie Nie ma jednej recepty, one tworzą się w biegu
Herman, moja rada, idź do kościoła wcześniej o tej godzinie co ma być ślub, zobaczysz jak pada światło , u mnie godzinę przed ślubem o 15:00, padało silne światło centralnie na krzesła młodych, nie wyglądało to zbyt dobrze, ale o 16 było już bardzo dobrze. Weź pod uwagę, że warunki możesz zastać różne w zależności od pogody. A z tym księdzem to poważnie, warto iść się przywitać i porozmawiać, bo jak tego nie zrobisz, możesz dostać czerwoną kartkę.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Nie 26 Sie, 2012
Nie tylko warto iść do czarnego, ale trzeba, bo wymagania i życzenia mają przeróżne. Zdarza się, że kościół ciemny jak jaskinia, a księżulo zabrania używania lampy, bo go rozprasza. Inny znowu kategorycznie nie życzy sobie robienia zdjęć podczas kazania (nie powinno się, ale większość przymyka oko). Był tez taki, który kazał stać w jednym miejscu i stamtąd fotografować (szczególnie wstrętny typ). Może też byc tak, że robisz kurs w jednej diecezji, a fotografujesz w innej i zaczynają pojawiać się problemy, chociaż ogólnie pozwolenie jest ważne wszędzie. Po prostu niektórzy mogą więcej i nic na to nie poradzisz, bo wchodząc do kościoła praktycznie opuszczasz terytorium RP
Bo NIE!!!
Ludzie mają się skupić na tym co wygłasza doświadczony życiem małżeńskim mężczyzna w sukience, a biegający dzikus z aparatem tylko ich będzie rozpraszał.
Bo NIE!!!
Ludzie mają się skupić na tym co wygłasza doświadczony życiem małżeńskim mężczyzna w sukience, a biegający dzikus z aparatem tylko ich będzie rozpraszał.
MC, o to cho właśnie
A kiedyś usłyszałem po mszy komentarz: troche za dużo pan pstrrrykał (właśnie z trzema "r"). Pewnie, że za dużo. Jakieś 100 klatek, bo już wiedziałem, że nie lubi. Natomiast nie spotkałem się z sugestią, aby coś na kościół tego ten...
Chyba będzie dobrze, gdy przy chwili czasu założę osobny temat, bo jest o czym opowiadać
MC, o to cho właśnie
A kiedyś usłyszałem po mszy komentarz: troche za dużo pan pstrrrykał (właśnie z trzema "r"). Pewnie, że za dużo. Jakieś 100 klatek, bo już wiedziałem, że nie lubi. Natomiast nie spotkałem się z sugestią, aby coś na kościół tego ten...
Chyba będzie dobrze, gdy przy chwili czasu założę osobny temat, bo jest o czym opowiadać
Ksiądz nie sugerował ofiary na kościół, ja sam wyszedłem z inicjatywą w chwili okazania się że nie mamy pozwolenia, co by zmiękczyć dobre serce kapłana , ksiądz tez człowiek i pieniędzy potrzebuje a My je w jego i naszej świątyni po części zarabiamy a Bóg kazał się dzielić
Bo NIE!!!
Taaaa..... tylko jest to wymysł co poniektórych księży nie mający poparcia w wytycznych Episkopatu Polski dotyczących fotografowania podczas celebracji liturgii
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Nie 26 Sie, 2012
jasiekcom, Chyba się mylisz. Prowadzący kurs właśnie tymi wytycznymi się wspierał mówiąc, że w tym momencie nie wolno - diecezja gnieźnieńska.
paul80, mogę spokojnie powiedzieć. Wyznanie lub jego brak nie ma wpływu na skończenie kursu. Zdają sobie z tego sprawę, że część społeczeństwa jest niewierząca i też pod tym względem była przeprowadzona część kursu. Zresztą, ten najbliższy czarny wie, że mnie nie przeciągnie na swoją stronę i spokojnie do tego podchodzi. Jak nie będziesz wzywał imienia szatana podczas mszy, to nic nie grozi
jasiekcom, Chyba się mylisz. Prowadzący kurs właśnie tymi wytycznymi się wspierał mówiąc, że w tym momencie nie wolno - diecezja gnieźnieńska.
to muszę to sprawdzić wieczorem, dwa lata temu musiałem odnowić kurs poprzednia licencja mi wygasłą i powiedzmy kurs trwał aż 7 minut bo przedłużyłem go pytając o ta sprawę fotografowania podczas kazania i powiedziano mi dokładnie że nie ma wytycznych które mówią że w czasie kazanie nie można robić zdjęć, chyba że się coś od tamtych czasów zmieniło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10