Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A czego po nim oczekujesz? Albo inaczej, co jest z zoomem nie tak?
Wszystko gra. Ale jest do 45 i ciemnieje na końcu, to normalne. A zastanawiam się czy można np. popróbować coś w stylu 60 czy 70? Do jakiego momentu będzie coś widać, powiedzmy że w jasny dzień?
Łukaszenka w swojej lunecie 65 ma razy 100, ale podobno to już na wyrost.
do obserwacji astronomicznych to można teoretycznie nawet 120x wziąć, jesli masz stabilny statyw i pociąg do planet. Do dziennych to nawet 6-5mm, czyli 65-75x może być słabo. Okulary; mysle, ze rozsadnym kompromisem jakość/pole/cena mogą byc albo ED (np. Celestron X-cell) albo Planetary HR za ok. 300zł/szt
nawet 120x wziąć, jesli masz stabilny statyw i pociąg do planet
Mam kilka statywów do foto i video, więc nie ma problemu. Czy mam pociąg to nie wiem, ale za trzy stówki mogę sprawdzić
[ Dodano: Pon 06 Sie, 2012 13:14 ]
Firma Delta przysłała mi brakujący adapter 1.25''. Jest to w tym wypadku pierścień o ciut większej średnicy z taką niby uszczelką. Gdy się włoży okular i dokręci pierścień, uszczelka ściska się pomiędzy lunetą a pierścieniem i dosyć mocno "chwyta" okular 1.25. Proste i skuteczne.
Przyszedł do mnie też adapter t2-PK za 39 złotych. Uważam że jak już się ma jakąś lunetę to można za tę kwotę pobawić się w digiscoping do celów pamiątkowych. Poniżej próba z kasztanem z tego samego okna co we wcześniejszym wpisie, tym razem przez ww. adapter. Moim zdaniem nie jest gorzej, a wygodniej
[ Dodano: Pon 06 Sie, 2012 15:20 ]
No i na koniec porównanie co widać przez aps + 250mm i poniżej aps + luneta z powiększeniem 30x. Zoom okularu najlepiej zachowuje się w okolicy środka, dlatego powiększenie ok 30x. Pełne kadry.
Można ale trzeba kupić specjalny adapter. Moim zdaniem jest to średnio karkołomne. DO ma w ofercie też 2 okulary stałoogniskowe do tej lunety. Są one chyba niższej klasy niż zoom, ale jako stałki mu dorównują.Adapter jest do nich niepotrzebny. Ten o mniejszym powiększeniu (22x) bym polecał. Na drugim wychodzą już wady większe niż w zoomie.
[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 14:51 ]
Dobra, doczytałem, że delta oferuje/oferowała taki adapter do okularów 1.25", tylko to cholerstwo jest niedostępne, a w zakładce wyposażenie też nie ma. W fotozakupy dodają dodatkowo pokrowiec...
[ Dodano: Pią 21 Lut, 2014 14:30 ]
Mam pytanie do tych co bawili się okularami o małych ogniskowych z DO 65 ED. Czy z 5mm okularem jest zabójczo ciemno w dzień czy ujdzie? Wiem, że Ty Arku sprawdzał te lunetę z Pentaxem 5mm, miło byłoby gdybyś napisał o swoich wrażeniach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10