Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pewni to jesteśmy śmierci i podatków.
Nie wiem co kto oczekuje i rozumuje pojęcie"rozpiętość totalna", chyba każdy po swojemu, jak mu pasuje..
Dla przykładu, zdjęcie niedoświetlone, (-1,3 Av), matryca "zwykła:
Luke_s to Twoje zdjęcie i matrycę to o kant d... potłuc.
Ja nie widzę co ci młodzi noszą na d////ie? czy to jest sztruks, czy cajg?
Co kryje się pod płótnem "...w Poznaniu"? Chleb. piwo czy dziwki?
Oj, niefortunnie wybrałeś to zdjęcie jako przykład.
Moje zdjęcie to na dole-09100049.JPG
W taki razie: "Houston, mamy problem!". Problem, bo na Twoim z kolei zdjęciu ja nie widzę, jakie liscie rosną na tych drzewach: czy to jest dąb, klon, czy może... LIPA!
Jak widzisz, ta dyskusja chyba prowadzi do nikąd, więc niech każdy zostanie przy swoim zdaniu: ja będę zadowolony z Fuji X-S1 EXR "o zerowej dynamice" , a Ty - ze swojego niezrównanego Samsunga, co ma wszystkie inne aparaty pod sobą .
Pozdro
Ps: u kogo siedzisz w kieszeni?
W taki razie: "Houston, mamy problem!". Problem, bo na Twoim z kolei zdjęciu ja nie widzę, jakie liscie rosną na tych drzewach: czy to jest dąb, klon, czy może... LIPA!
Jak widzisz, ta dyskusja chyba prowadzi do nikąd, więc niech każdy zostanie przy swoim zdaniu: ja będę zadowolony z Fuji X-S1 EXR "o zerowej dynamice" , a Ty - ze swojego niezrównanego Samsunga, co ma wszystkie inne aparaty pod sobą .
Pozdro
Ps: u kogo siedzisz w kieszeni?
Prowadzi, prowadzi, tylko Ty jeszcze tego nie zauważyłeś Ja tego nie powiedziałem iż X-S1 ma "zerową dynamikę", tym stwierdzeniem dezawuujesz moje prawo do stwierdzenia że aparaty są gorsze, lepsze, dobre i te całkiem nieudane,no i te wyciągnięte (na siłę) na powierzchnię dzięki marketingowi. Pamiętasz HS10/20?
A gdzież ja napisałem że pałam miłością bezwzględną, odwzajemnioną i obopólną do SAMSUNGA? To był kompromis. Dla Twojej wiadomości- w pierwszej wersji rozważałem Panasonica, a Samsunga kocham tak jak "Hitler żydów", lub "psi dziada w ciasnej ulicy",
(wybór mojej "miłości", należy do Ciebie.)
Nie chce Ci zabierać przyjemności z użytkowania X-S1, nie to było moim zamiarem.
Jesteś zadowolony -niech Ci służy jak najdłużej.
(Tak na przyszłość-nie wywalaj na nikogo języka, chyba mamusia Cię tak nie uczyła?)
komor napisał/a:
hijax_pl, obawiam się, że Twoja aluzja jest zbyt subtelna. Zapytam wprost: NX-5, a to halo wokół drzew to jakaś specjalna funkcja Twojego aparatu?
Nie, to nie "specjalna funkcja aparatu" (ani matrycy), to efekt obróbki w FSIV.
W przeciwieństwie do do moich poprzednich adwersarzy, ja nie potrzebuje Foto-szopów za parę tysięcy! to był tylko taki przykład, robiony na łapu capu, tak na "gorąco".
No to może ja też zapytam wprost:
hijax_pl napisał/a:
Nadal w matrycach wielkości paznokcia. Tu mamy matrycę APS-C, która zgodnie z prawami fizyki dostaje więcej światła, czyli kombinowanie z ułożeniem senseli by uzyskać lepsza dynamikę jest już niepotrzebne - jest wystarczająca dynamika bez redukcji rozdzielczości....
Luke_S napisał/a:
Matryce EXR są w kompaktach i sprawują się tam świetnie. W dużych matrycach nie ma sensu stosować tej technologii.
No to "hijax_pl" jak to jest? (potwierdził to też "Luke_S") jest sens kombinować, udowadniać przewagę, ogłupiać ludzi, ta matrycą ???
Przecież to jest matryca 23.6 x 15.6 mm (APS-C) EXR Pro
Przepraszam, "hijax_pl" jak znam życie zaraz zarzuci mi słowa wyrwane z kontekstu, a więc jeszcze raz:
hijax_pl napisał/a:
NX-5 napisał/a:
To jest matryca "czwartej generacji", a gdzież jest ta "ukośna" którą tak broniłeś?
Nadal w matrycach wielkości paznokcia. Tu mamy matrycę APS-C, która zgodnie z prawami fizyki dostaje więcej światła, czyli kombinowanie z ułożeniem senseli by uzyskać lepsza dynamikę jest już niepotrzebne - jest wystarczająca dynamika bez redukcji rozdzielczości.
A to co pokazałeś nie ma nic wspólnego z dynamiką, a wiele z rozdzielczością i efektem mory. Inne ułożenie filtrów w zamierzeniu konstruktorów niweluje potrzebę używania filtrów antyaliasingowych.
Rozumiesz teraz tę różnicę?
No pewnie że rozumiem, mało tego, rozumiem także działania marketingowców od Powolnego- no nareszcie, mam nadzieję, otworzyłeś oczy nie tylko mnie.
Super funkcja, ale rozumiem, że
NX-5 napisał/a:
ja nie potrzebuje Foto-szopów za parę tysięcy! to był tylko taki przykład, robiony na łapu capu, tak na "gorąco".
Po pierwsze primo, fotoszopy nie kosztuja parę tysięcy, a to co pokazałeś woła o pomstę do nieba. A po drugie primo to widać, że to niechlujne, nieprzemyślane, bezwiedne użycie narzędzia nad którym się nie panuje.
To ja napiszę jeszcze raz: mylisz dynamikę matrycy z kontrastem (krzywą tonalną).
Dynamika matrycy to nie to co widać na JPG z puszki, ale to co da się z takiej foty wyciągnąć. Do tego musi być scena o szerokim zakresie toanlnym, a nie kury na polu.
NX-5 [Usunięty]
Wysłany: Pon 24 Wrz, 2012
Luke_S napisał/a:
NX-5 napisał/a:
Przecież to jest matryca 23.6 x 15.6 mm (APS-C) EXR Pro.
To nie jest matryca EXR. Tam jest tylko procesor o takiej nazwie.
To lepiej czy gorzej? ba ja całkiem już zgłupiałem (tym fuiji-powolnym bełkotem)
S200EXR-"To powoduje, że po połączeniu informacji w nich zawartej dostajemy zdjęcie o wyższym niż standardowo zakresie tonalnym. Matryca EXR posiada także filtr barwny o innej strukturze ułożenia kolorów niż filtry stosowane powszechnie w cyfrowych aparatach. Interpolowanie takiego układu prowadzi, według opinii konstruktorów, do zmniejszenia szumów i poprawienia kolorystyki na zdjęciu."
X-Pro1-"Zupełny brak filtru AA pozwala mieć nadzieję, że 16-megapikselowa matryca w X-Pro1 będzie dawała obrazy o wyższej rozdzielczości niż typowe matryce o tej samej liczbie pikseli ze standardowym filtrem dolnoprzepustowym. Czy faktycznie możemy liczyć na wyraźny zysk pod tym względem? Czy nowa matryca zaskoczy nas również pod względem poziomu szumu oraz zakresu tonalnego?"
Soniak10 napisał/a:
W taki razie: "Houston, mamy problem!"...
No mamy, od pewnego czasu chodziło mi coś po głowie- teraz mam pewność,
CYTAT z 25VI 2012, a raczej propozycja do Powolnego z fuji-
"super, ale ja nie tylko to miałem na myśli. Chodzi mi po głowie pewien dość nowatorski pomysł marketingowy. Jeżeli jest Pan zainteresowany, to proszę o sygnał na "prywatnej wiadomości", bo z oczywistych względów nie chciałbym zdradzać szczegółów na forum publicznym. Chętnie się podzielę... "
No wybacz, ale jak umawiasz się za moimi plecami z konkretną marką i później tą markę do upadłego bronisz, to ty nie jesteś wiarygodny ty "mały człowieku" i ty mnie śmiesz pytać u kogo ja siedzę w kieszeni?
hijax_pl- po przeczytaniu tego samego tematu tzn. Fujifilm X-Pro1, (nie mylić z Fujifilm FinePix X-Pro1 - test aparatu) i Twojej dyskusji z Powolnym z fuji- zwracam honor i przepraszam. Widzę że kierujesz się zawsze logiką i rzeczową argumentacją, a nie przypadkowymi nastrojami, modą, czy jakimś tam "lansem"
Tak Trzymaj.!
A skąd mamy wiedzieć? Nie ma na rynku matrycy APS-C EXR, żeby można zrobić porównanie. Pozostaje się tylko domyślać, że w tak dużych matrycach są lepsze sposoby zwiększania DR, niż stosowanie technologii EXR, która jest jednak pewnym kompromisem między DRem a rozdzielczością zdjęcia. Na taki kompromis można iść w kompaktach, ale już raczej nie w zaawansowanych aparatach systemowych.
NX-5 napisał/a:
S200EXR-"To powoduje, że po połączeniu informacji w nich zawartej dostajemy zdjęcie o wyższym niż standardowo zakresie tonalnym. Matryca EXR posiada także filtr barwny o innej strukturze ułożenia kolorów niż filtry stosowane powszechnie w cyfrowych aparatach. Interpolowanie takiego układu prowadzi, według opinii konstruktorów, do zmniejszenia szumów i poprawienia kolorystyki na zdjęciu."
X-Pro1-"Zupełny brak filtru AA pozwala mieć nadzieję, że 16-megapikselowa matryca w X-Pro1 będzie dawała obrazy o wyższej rozdzielczości niż typowe matryce o tej samej liczbie pikseli ze standardowym filtrem dolnoprzepustowym. Czy faktycznie możemy liczyć na wyraźny zysk pod tym względem? Czy nowa matryca zaskoczy nas również pod względem poziomu szumu oraz zakresu tonalnego?"
Te cytaty nie mają ze sobą nic wspólnego.
NX-5 [Usunięty]
Wysłany: Pon 24 Wrz, 2012
Luke_S napisał/a:
Te cytaty nie mają ze sobą nic wspólnego.
No zaraz, zaraz, albo ja nie umiem czytać po polsku albo Ty.
Jeżeli tak w jednym, jak i w drugim cytacie mówi się o zwiększeniu zakresu totalnego to co to znaczy?
W przypadku matrycy EXR 1/1.6'' zakres totalny się zwiększa (a jak niektórzy twierdzą, zwiększa się i "nie ma bata") to co robi matryca 23.6 x 15.6 mm (APS-C)? zwiększa, zmniejsza? a może to nie ja mylę zakres totalny z kontrastem?
[ Dodano: Pon 24 Wrz, 2012 23:24 ]
hijax_pl napisał/a:
Po pierwsze primo,... A po drugie primo...
To tak na marginesie, bo przypomniał mi się p. prezydent z plusami dodatnimi i ujemnymi.
Stawiam na pierwszą opcję.
NX-5 napisał/a:
Jeżeli tak w jednym, jak i w drugim cytacie mówi się o zwiększeniu zakresu totalnego to co to znaczy?
To pewnie znaczy, że ktoś siedzi w kieszeni pana Powolnego Nic nie znaczy, a co ma znaczyć? Dwa przypadkowe cytaty w których padło sformułowanie "zakres tonalny", w każdym z nich w zupełnie innym kontekście. W jednym jest stwierdzenie, że DR się zwiększa dzięki EXR, a w drugim jest pytanie retoryczne jakiegoś gryzipiórka, czy DR go zaskoczy. Co ma jedno z drugim wspólnego?
NX-5 napisał/a:
W przypadku matrycy EXR 1/1.6'' zakres totalny się zwiększa (a jak niektórzy twierdzą, zwiększa się i "nie ma bata") to co robi matryca 23.6 x 15.6 mm (APS-C)? zwiększa, zmniejsza?
Nic nie robi. Sam rozmiar matrycy nic nie mówi o tym, jaki będzie DR.
NX-5 napisał/a:
a może to nie ja mylę zakres totalny z kontrastem?
W przeciwieństwie do do moich poprzednich adwersarzy, ja nie potrzebuje Foto-szopów za parę tysięcy! to był tylko taki przykład, robiony na łapu capu, tak na "gorąco".
Na gorąco, to ewentualnie wykazałeś tylko, że albo FastStone do obróbki zdjęć się nie nadaje (jak go ostatnim razem używałem to nie nadawał się nawet do przeglądania zdjęć, bo nie obsługiwał profilu monitora), albo Ty nie umiesz go używać.
NX-5 napisał/a:
Zdecydowanie Ty.
NX-5 napisał/a:
Przeczytaj kilka razy, może wreszcie do Ciebie dotrze.
Hint: IMX-071, której wariant najprawdopodobniej używa Fuji, generalnie "zaskakuje" wybitnym zakresem tonalnym, jak na APS-C (i nie tylko). Ułożenie filtrów ma wyłącznie wpływać na możliwość zwiększenia rozdzielczości, przez pozbycie się filtru AA, a jednocześnie zniwelowanie mory.
Luke_S napisał/a:
A skąd mamy wiedzieć? Nie ma na rynku matrycy APS-C EXR, żeby można zrobić porównanie. Pozostaje się tylko domyślać, że w tak dużych matrycach są lepsze sposoby zwiększania DR, niż stosowanie technologii EXR, która jest jednak pewnym kompromisem między DRem a rozdzielczością zdjęcia. Na taki kompromis można iść w kompaktach, ale już raczej nie w zaawansowanych aparatach systemowych.
Ale mieliśmy przecież SuperCCD SR w rozmiarze APS-C, które zakresem tonalnym miażdżyło wszystkie współczesne mu matryce APS-C (i nie tylko). Pomysł na EXR (w trybie rozszerzonego DR) jest w pewnym sensie kontynuacją tego pomysłu, chociaż realizowaną przy użyciu innych narzędzi (w SR były sensele o różnej wielkości, a przez to różnej czułości, w EXR, w trybie DR mamy, jak rozumiem, różnie ustawione czułości indywidualnych wzmacniaczy). Pewnie można by EXR zastosować na większej matrycy, ze sporym zyskiem dla DR, ale nie można byłoby jednocześnie zastosować ułożenia filtrów jak w X-Trans, a do tego rozdzielczość takich zdjęć nie byłaby konkurencyjna w stosunku do reszty współczesnych APS-C.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2012
jaad75,
Tu jest pytanie na ile pikseli odwzorowuje/dzieli punkt filtr AA.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12