Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
artur1uk, kolejny taki post i dostaniesz ostrzeżenie za łamanie regulaminu forum.
TZN????
Potrzebuje pomocy w dokonaniu wyboru obiektywu do a57 na poczatek.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 08 Mar, 2014
rafisko napisał/a:
Jednak szkłem portretowym jest 85mm. Tak mnie uczyli jak zenit był szczytem marzeń
To prawda , jednak film 35mm i format APS-C - to nie to samo. Nie bez powodu w obiektywach dołączanych do zestawu ogniskowa ma 55mm - to dokładnie odpowiednik 82,5 mm (w canonie 88mm) czyli spokojnie można portretować. Pentax nawet taką portretówkę jasną zrobił Pentax smc DA* 55 mm f/1.4 SDM .
artur1uk, Wyłącz Caps Lock bo pisanie dużymi literami to KRZYK! A to nie ładnie - netykieta!
artur1uk napisał/a:
SIGMA C 17-70mm F 2.8 ALE NIE MIELI GO WSKLEPI.
I nie będą mieli - bo nie ma takiego obiektywu jest Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM . Na pewno lepsza od tego tamrona co chcieli ci wcisnąć.
A jeszcze lepiej kupić Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM i do tego osobny np. Tamron 90/2,8 macro. Masz brzytwę w każdym zakresie od pełnej dziury ( w Tamronie to od 4,0).
Jednak szkłem portretowym jest 85mm. Tak mnie uczyli jak zenit był szczytem marzeń
To prawda , jednak film 35mm i format APS-C - to nie to samo. Nie bez powodu w obiektywach dołączanych do zestawu ogniskowa ma 55mm - to dokładnie odpowiednik 82,5 mm (w canonie 88mm) czyli spokojnie można portretować. Pentax nawet taką portretówkę jasną zrobił Pentax smc DA* 55 mm f/1.4 SDM .
artur1uk, Wyłącz Caps Lock bo pisanie dużymi literami to KRZYK! A to nie ładnie - netykieta!
artur1uk napisał/a:
I nie będą mieli - bo nie ma takiego obiektywu jest Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM . Na pewno lepsza od tego tamrona co chcieli ci wcisnąć.
A jeszcze lepiej kupić Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM i do tego osobny np. Tamron 90/2,8 macro. Masz brzytwę w każdym zakresie od pełnej dziury ( w Tamronie to od 4,0).
artur1uk napisał/a:
[ Dodano: Sob 08 Mar, 2014 15:06 ]
pisza ze do sony a57 po zalozeniu obiektywu sigmy 17-70mm os nie dziala czyli nie ma stabilizacji,czy to prawda moze ktos cos wie ?
artur1uk, obiektywy Sigmy ze stabilizacją, w wersji do Sony mają często tę stabilizację usuniętą, czy dezaktywowaną. Używasz wtedy stabilizacji, która jest w korpusie.
Jeśli zależy Ci na dobrej jakości zdjęć (a każdemu zależy, tylko dla różnych osób może to oznaczać różne kryteria) to unikaj tzw. megazoomów, takich jak Tamron 18-270. On nawet zdaje się jest dobry w swojej kategorii, czyli jak na megazooma, ale obiektywy o mniejszym zakresie ogniskowych przeważnie będą dawały lepszą jakość/ostrość. Kwestia kolorów to już inna kwestia i tu wiele zależy od konkretnego szkła, ale także od umiejętności fotografa.
[quote="komor"]artur1uk, obiektywy Sigmy ze stabilizacją, w wersji do Sony mają często tę stabilizację usuniętą, czy dezaktywowaną. Używasz wtedy stabilizacji, która jest w korpusie.
Jeśli zależy Ci na dobrej jakości zdjęć (a każdemu zależy, tylko dla różnych osób może to oznaczać różne kryteria) to unikaj tzw. megazoomów, takich jak Tamron 18-270. On nawet zdaje się jest dobry w swojej kategorii, czyli jak na megazooma, ale obiektywy o mniejszym zakresie ogniskowych przeważnie będą dawały lepszą jakość/ostrość. Kwestia kolorów to już inna kwestia i tu wiele zależy od konkretnego szkła, ale także od umiejętności fotografa.[/quote
Myslalem tutaj bardziej o firmie sigma.chcialbym cos w miare uniwersalnego do sony a57. Co myślicie o sigma24 - 70 mm f2, 8 czy sigma 17 - 70 mm f2, 8 czy moze sigma 24 - 135 mm f2.8-4, 5 moze mi ktos cos podpowiedziec.co lepsze jak wiadomo 17 - 70 ma OS czyli stabilizacje.ale nie wiem czy nie lepszy byl by 24 - 70 mm lub 24 - 135 mm. Ahhhh...
artur1uk, każdy z tych obiektywów ma swoje zalety, wszystko zależy do czego i za ile. Obiektyw typu 24-70/2.8 to pełnoklatkowy zoom standardowy, na małej matrycy brakuje szerokiego kąta, a taki obiektyw kosztuje niemało. Ja na małą matrycę bym nie kupił ale są tacy, co się zdecydowali i są zadowoleni, bo np. mają też obiektyw ultraszerokokątny do kompletu i nie robią reporterki.
Sigma 17-70 to uniwersalny zoom na małą matrycę i sporo o nim znajdziesz na tym forum. Ja mam i sobie chwalę, ale wiele osób woli stałe światło f/2,8 i wybiera coś typu 17-50/2.8. Sigmy, Tamrona, Canona, Nikona. Sony ma [ulr=http://www.optyczne.pl/index.html?producent=62&obiektyw=997&typ=0&moc=0] DT 16-50 mm f/2.8 SSM[/url]. Jeśli zależy Ci na uniwersalności to poczytaj o Sigmie 17-70, może to być obiektyw dla Ciebie.
Myslalem tutaj bardziej o firmie sigma.chcialbym cos w miare uniwersalnego do sony a57. Co myślicie o sigma24 - 70 mm f2, 8 czy sigma 17 - 70 mm f2, 8 czy moze sigma 24 - 135 mm f2.8-4, 5 moze mi ktos cos podpowiedziec.co lepsze jak wiadomo 17 - 70 ma OS czyli stabilizacje.ale nie wiem czy nie lepszy byl by 24 - 70 mm lub 24 - 135 mm.
Artur, ja mam takie może niezbyt grzeczne pytanie: czy Ty wiesz tak pi razy drzwi, co w praktyce oznaczają te liczby rozdzielone myślnikiem przed milimetrami?
A jak nie to weź spróbuj chociazby tutaj sobie popatrzeć, dla róznych obiektywów na róznych ogniskowych...
https://www.tamron-usa.co...-comparison.php
Moze wtedy będziesz bliższy decyzji... Bo trudno nam zgadnąc co y chcesz dostać...
Myslalem tutaj bardziej o firmie sigma.chcialbym cos w miare uniwersalnego do sony a57. Co myślicie o sigma24 - 70 mm f2, 8 czy sigma 17 - 70 mm f2, 8 czy moze sigma 24 - 135 mm f2.8-4, 5 moze mi ktos cos podpowiedziec.co lepsze jak wiadomo 17 - 70 ma OS czyli stabilizacje.ale nie wiem czy nie lepszy byl by 24 - 70 mm lub 24 - 135 mm.
Artur, ja mam takie może niezbyt grzeczne pytanie: czy Ty wiesz tak pi razy drzwi, co w praktyce oznaczają te liczby rozdzielone myślnikiem przed milimetrami?
A jak nie to weź spróbuj chociazby tutaj sobie popatrzeć, dla róznych obiektywów na róznych ogniskowych...
https://www.tamron-usa.co...-comparison.php
Moze wtedy będziesz bliższy decyzji... Bo trudno nam zgadnąc co y chcesz dostać...
RB co prawda jestem poczatkujacy. Ale to akurat wiem co to f i jak sie ma wzaleznosci do ogniskowej... napisalem cos uniwersalnego i zeby byly w miare ostr zdjęcia i w miare jasny obiektyw. Póki co nie za bardzo mam w planach kupować kilka wiecej niz dwa obiektywów. Myslalem tez oszerokokatnym zoomie ale nie wiem czy ogniskowa nie byla by zbyt mala dlatego myslalem o tamtych sigmach jak napisalem wczesniej. Dlatego szukam rozwiazania. póki co nie chcialbym zmieniac obiektywów co chwile. Juz tak wczesniej robilem napisalem ze chcialbym obiektyw od f2.8 dlatego bo wiekszosc zdjec bede podejrzewal robil w pomieszczeniach i troszke zoomu by sie tez przydalo. Sporo czytalem czym wiecej czytam tym sam nie wiem..... bardziej jestem na sigme 24-70mm ale jeszcze nie kupilem koszt to ok £ 600 troszke sie waham 17 - 70 troche tansza.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 19 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Mi nie chodziło o jasność względną, a o ogniskowe (o liczby przed milimetrami a nie za milimetrami) i jak one sie na zawartość kadru przekładają. Sprawdziłeś jakie kadry zrobisz na 24 mm a jakie na 17 mm? Masz matryce DX-ową Zobacz, czy Ci szerokiego kąta nie braknie. A potem to już Twoja decyzja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,46 sekundy. Zapytań do SQL: 15