Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ak ktoś jest grafikiem i fotografuje wygodniej mu będzie w PS :}
Nie, zapewniam Cię, że jeśli głównie fotografuje, to wygodniej mu będzie w LR wspomaganym od czasu do czasu PS-em. Jeśli to są jednak głównie projekty graficzne (w sensie zdjęcia stanowią ich część, ale dochodzą do tego napisy i inne wektory), to wtedy Bridge i PS+Ilustrator będą odpowiedniejszymi.
sigmiarz napisał/a:
ja używam systemu plików, wiesz .. katalogi, pliki
To dokładnie tak jak Lightroom. Chyba nie dokońca zdajesz sobie sprawę z tego jak to działa?
sigmiarz napisał/a:
łatwiej zrobić backup, można łatwo przeglądać nie odpalając programu
jak ktoś jest fotografikiem i musi zrobić porządną edycję zdjęć pod glamour albo beauty (nie mam tu na myśli nazw czasopism dla pań) to zdecydowanie LR mu nie wystarczy
Z tym się akurat można zgodzić. Ludzie i twarze to akurat jeden z lepszych powodów do użycia PS.
sigmiarz napisał/a:
ja używam systemu plików, wiesz .. katalogi, pliki łatwiej zrobić backup
LR jest o wiele gorzej zoptymalizowany od PS który jest przewidziany do pracy na dziesiątkach warstw,
nie ma co porównywać.
To akurat bzdura - LR jest zoptymalizowany pod bezstratną edycję, czyli przeliczanie poszczególnych kroków w locie, PS przy dziesiątkach niezrasteryzowanych warstw będzie pracował równie ciężko, co LR przy wielu lokalnych zmianach.
jak ktoś jest fotografikiem i musi zrobić porządną edycję zdjęć pod glamour albo beauty
/.../
jak ktoś jest grafikiem i fotografuje wygodniej mu będzie w PS :}
Tym bardziej jak jest wyposażony w narzędzie typu Portrait Professional itp i używa PS tylko do uruchomienia wtyczki
P.S. (nie PS )
Ta gadka zaczyna mi coraz bardziej przypominać dysputę fotoamora vs reszta świata w temacie: wielkość matrycy vs wydajność kompa...
To dokładnie tak jak Lightroom. Chyba nie dokońca zdajesz sobie sprawę z tego jak to działa?
no właśnie
nie działa to do końca tak jak system plików w os
hijax_pl napisał/a:
Tym bardziej jak jest wyposażony w narzędzie typu Portrait Professional itp i używa PS tylko do uruchomienia wtyczki
to jest narzędzie dla skończonych amatorów, nic mu nie pomoże "Professional" w nazwie.
jaad75 napisał/a:
To akurat bzdura - LR jest zoptymalizowany pod bezstratną edycję, czyli przeliczanie poszczególnych kroków w locie, PS przy dziesiątkach niezrasteryzowanych warstw będzie pracował równie ciężko, co LR przy wielu lokalnych zmianach.
jaad, nie pisz bzdur o domniemanych bzdurach.
hijax_pl napisał/a:
Ta gadka zaczyna mi coraz bardziej przypominać dysputę fotoamora vs reszta świata w temacie: wielkość matrycy vs wydajność kompa...
prawdopodobnie zrobiliście z niego głupka, tak można w nieskończoność,
3 czy 4 na jednego i udowadnianie trudno powiedzieć czego.
Radzę odetchnąć, pójść na spacer do parku, popatrzeć na drzewa,
to uspokaja i pozwoli Wam nabrać dystansu do tego ogromnego problemu
jakim jest fakt że Sigmiarz nad LR przedkłada PS, do tego nie jest to tylko
kwestia mojego upodobania, tylko sprawa funkcjonalność, wygody obsługi.
Mam nadzieję że czytaliście uważnie, bo po tym co piszecie mam wrażenie że niestety nie do końca...
Dziękuję za uwagę.
sigmiarz, okopałeś się na swojej pozycji i bronisz zaciekle, tylko nikt Ciebie nie atakuje, to raczej Ty trzymasz zaostrzoną broń. Z tego co mówisz, LR to kupa dla amatorów, a tak nie jest.
No do końca to nie, ale to nie oznacza, że źle. Mam LR, mam automatyczny backup (realizowany zewnętrznym oprogramowaniem i dyskami), mam porządek na dysku, mam porządek w LR. Czego chcieć więcej?
sigmiarz napisał/a:
to jest narzędzie dla skończonych amatorów, nic mu nie pomoże "Professional" w nazwie.
Są inne... Są też fajne filtry juz tu wspomnianego Nika czy Topaza. I są też tacy co używają PS tylko po to by móc te filtry uruchomiać, o ile nie mogą już odpalać wprost z LR.?
sigmiarz napisał/a:
jaad, nie pisz bzdur o domniemanych bzdurach.
Hm... Ale moje doświadczenia z LR i PS potwierdzają to co jaad75 napisał. Zatem gdzie leży prawda? Ta właściwa?
sigmiarz napisał/a:
3 czy 4 na jednego i udowadnianie trudno powiedzieć czego.
Nie do końca. Tak samo jak on uznał swój hernetyczny światek jako wyznacznik dla mas tak samo Ty posuwasz się do takich kategorycznych stwierdzeń, że "LR się nie nadaje". To po prostu nie jest prawda.
sigmiarz, okopałeś się na swojej pozycji i bronisz zaciekle, tylko nikt Ciebie nie atakuje, to raczej Ty trzymasz zaostrzoną broń. Z tego co mówisz, LR to kupa dla amatorów, a tak nie jest.
przeczytaj wątek dokładnie, nie widzę żadnych okopów.
Byłem w parku też.
Przewietrzyłem się, wziąłem 10 wdechów i.. nadal nie widzę by Twoja teoria była słuszna. Zapewne subiektywnie masz rację, ale akurat w tym przypadku by się przydał obiektywizm
Ale.. Nie ma co drzeć szat - wystarczy, że potencjalni czytelnicy tego wątku widzą, że są zdania rozbieżne (to efekt spaceru )
Tak czy siak na początku używałem LR i PS, ale im głębiej wchodziłem w LR tym rzadziej dopalałem PS. Teraz w zasadzie odpalam kiedy muszę coś na warstwach robić, albo jakieś megaskompilowane maski tworzyć. Całą resztę robię tylko w LR + kilka pluginów Topaza i Nika
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Paź, 2012
Podsumowanie:
LR i PS są przeznaczone dla dwóch grup użytkowników, które to grupy w wielu przypadkach się zazębiają.
LR - obróbka zdjęć w stopniu wielce zaawansowanym dla tych, którzy mają zamiar pracować na plikach źródłowych bez głębszej ingerencji, czyli typowa ciemnia z kilkoma dodatkowymi funkcjami.
PS - to samo co LR plus praca na warstwach, tworzenie masek, zaawansowane narzędzia wycinania, klonowania itd. to dla tych, którzy muszą, chcą i potrafią to robić.
Nie mam dużego doświadczenia z LR, bo pracowałem na nim raptem 2 tygodnie, więc o rzeczywistej przydatności i funkcjonalności mogę powiedzieć niewiele lub nic.
PS mi wystarczy. W połączeniu z Bridge i Camera RAW zapewnia dostateczną wygodę podczas pracy
Byłem w lesie, w szkole i na boisku. Rzeczywiście tlen uspokaja i nawet lekko otumania
bez głębszej ingerencji, czyli typowa ciemnia z kilkoma dodatkowymi funkcjami.
A co to znaczy "głębsza ingerencja"?
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Paź, 2012
hijax_pl, sobie dopowiedz, co chcesz.
moją przypadłością, a może zaletą jest nie zawsze precyzyjne wypowiadanie się i używanie skrótów myślowych. Tym razem jednak nie myślałem o tym, co Ty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9