Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zes. d800+ nikkor 85f1.8g+ 28f1.8g +sb910=brak wspolpracy AF
Autor Wiadomość
007areka
[Usunięty]

Wysłany: Pią 19 Paź, 2012   

... ło matko.. wiec tak

jaad75 napisał/a:
007areka napisał/a:
2. af asist uzywam caly czas jesli mam lampe zew
Czyli jest dość ciemno... Ile EV? :?:
007areka napisał/a:
3. swiatlo i warunki zdaje sie ze nie maja wplywu,
Przecież z Twojeo opisu wprost wynika, że mają... :roll: moim zdaniem nie maja, albo nie powinny miec, ale coz przyjmuje do wiadomosci ze moge sie mylic
007areka napisał/a:
- z lampa zew. za przedzial ostrosci,
Z AF-Assist w kolorze czerwonym... TAK
007areka napisał/a:
- a przed bez lampy wew. i z otwarta lampa wew z korpusu.
Z włączającym się AF-Assist (biała dioda), czy nie? TAK
Ile EV i jaka barwa światła zastanego?

jaad75 rozwin temat bo mnie zaciekawiles, chyba o czyms nie wiem

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

A ja się spytam jakiego Canona miałeś wcześniej i co tam namieszaleś w ustawieniach AF-u w tym D800.
Sprawdzałeś tylko na centralnym tę celność? Patrzyłeś boczne? Sprawdzałeś z jakimś zoomem? Może jakieś dobre reporterskie tele da się podpiąć od kogoś? Długo masz ten sprzęt?
Sorki jeżeli już coś z tego opisałeś, ale nie wychwyciłem tak na szybko.

007areka
[Usunięty]

MM napisał/a:
A ja się spytam jakiego Canona miałeś wcześniej i co tam namieszaleś w ustawieniach AF-u w tym D800.
Sprawdzałeś tylko na centralnym tę celność? Patrzyłeś boczne? Sprawdzałeś z jakimś zoomem? Może jakieś dobre reporterskie tele da się podpiąć od kogoś? Długo masz ten sprzęt?
Sorki jeżeli już coś z tego opisałeś, ale nie wychwyciłem tak na szybko.

...czesc profesor, mialem pisac do Ciebie na prv.
Canon"ow mialem kilka od 30d, 40d 50d do 5dII, do tego lampy i przyzwoite szkla , co do namieszania w d800 to bylo moje pierwsze dzialanie reset i powrot do ustawien pierwotnych, celnosc sprawdzalem co do lewy prawy - tu jest ok, chocki klocki zaczynaja sie gdy podpialem 85 i ff dostosowalem choc nie do konca bo braklo przedzialu, robie zdjecia lepiej, zakladam lampe masakra AF daleko za obiektem fotografowanym no i potem zaczalem dociekac czemu ...
testy na srodkowym AF, sprzet okolo trzy tygodnie,

jaad75 
Klub Pierdzieli

007areka napisał/a:
Ile EV? :?:
Podaj parametry naświetlania dla światła zastanego.
007areka napisał/a:
Przecież z Twojeo opisu wprost wynika, że mają... :roll: moim zdaniem nie maja, albo nie powinny miec, ale coz przyjmuje do wiadomosci ze moge sie mylic
Rożna barwa wspomagania, różna (być może) ilość zastanego...
007areka napisał/a:
Z AF-Assist w kolorze czerwonym... TAK

007areka napisał/a:
Z włączającym się AF-Assist (biała dioda), czy nie? TAK
Jak dla mnie powinieneś skalibrować szkło do światła dziennego (z białym wspomaganiem też powinien wtedy trafiać ok) i wtedy sprawdzić jak zachowuje się w żarowym, ale takim, które ma co najmniej te 4-5EV. Następnie sprawdzić z czerwonym wspomaganiem, również z innym egzemplarzem lampy i ewentualnie czasowo przestać go używać.

007areka
[Usunięty]

...dzieki za probe wyjasnienia tematu,
jedno podstawowe pytanie czemu w canonach nie mialem takiego problemu :?: i nie to ze nie zauwazylem bo po 12 latach uzytkowania rozne rzeczy widzialem, ale napewno nie bylo takich jaj. inna lampe sprawdze- dobry pomysl, przestac uzywac hmmm, malo realne.

komor 
Moderator

007areka, problemy ze światłem żarowym oraz inna kalibracja AF przy pracy ze wspomaganiem z lampy to są problemy, które występują też w Canonie. Zdaje się, że „przez Ciebie” :) dziś wieczorem postaram się to sprawdzić na moim zestawie, bo właśnie sobie uświadomiłem, że jutro i pojutrze idę robić zdjęcia w warunkach oświetleniowych urągających prawom człowieka. :) Będzie głównie żarowe w niewielkiej ilości i będę musiał korzystać ze wspomagania AF z lampy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

007areka napisał/a:
jedno podstawowe pytanie czemu w canonach nie mialem takiego problemu :?:
Jesteś jednym z nielicznych, którzy nie zauważyli problemu zmienności AF w zależności od temperatury barwowej i ilości światła, a nawet koloru przedmiotu na który ostrzysz. To jest odwieczny problem, a istniejące rozwiązania, niekoniecznie sprawdzają się w każdej sytuacji, zwłaszcza, jeśli jeden lub więcej elementów systemu nie działa jak należy. Dodatkowo, wysoka rozdzielczość D800 sprawia, że nawet niewielkie przesunięcie ostrości jest wyraźnie widoczne.
007areka napisał/a:
przestac uzywac hmmm, malo realne.
Nie przestawać używać lampy, tylko AF-assist beam... :smile:

007areka
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
007areka napisał/a:
jedno podstawowe pytanie czemu w canonach nie mialem takiego problemu :?:
Jesteś jednym z nielicznych, którzy nie zauważyli problemu zmienności AF w zależności od temperatury barwowej i ilości światła, a nawet koloru przedmiotu na który ostrzysz. To jest odwieczny problem, a istniejące rozwiązania, niekoniecznie sprawdzają się w każdej sytuacji, zwłaszcza, jeśli jeden lub więcej elementów systemu nie działa jak należy. Dodatkowo, wysoka rozdzielczość D800 sprawia, że nawet niewielkie przesunięcie ostrości jest wyraźnie widoczne.
007areka napisał/a:
przestac uzywac hmmm, malo realne.
Nie przestawać używać lampy, tylko AF-assist beam... :smile:

...1. nie zgadzam sie, zmiennosc AF co do warunkow moze ok ale nie w TAKIM stopniu skrajnym nie mieszczacym sie w przedziale kalibracji, ...
2. ale ja nie pisze o uzywaniu lampy tylko o wspomaganiu AF z lampy zewnetrznej czemu mam przestac uzywac jak jest mi potrzebny i pewniejszy niz ten z korpusu. przynajmniej tak bylo do tej pory.
zdaje sie ze bede mial inny 85 i podepne tez inna lampe ... zobaczymy ...

jeszcze pytanie, czy bedzie roznica jesli korpus bedzie w poziomie lub w pionie ?? chodzi o celnosc prace AF.

jaad75 
Klub Pierdzieli

007areka napisał/a:
...1. nie zgadzam sie, zmiennosc AF co do warunkow moze ok ale nie w TAKIM stopniu skrajnym nie mieszczacym sie w przedziale kalibracji, ...
Jeśli nie wszystkie elementy systemu działają w fabrycznych tolerancjach lub nakładają się dwa w przeciwległych granicach przedziału tolerancji, to jak najbardziej.
007areka napisał/a:
2. ale ja nie pisze o uzywaniu lampy tylko o wspomaganiu AF z lampy zewnetrznej czemu mam przestac uzywac jak jest mi potrzebny i pewniejszy niz ten z korpusu. przynajmniej tak bylo do tej pory.
Jeśli zrobisz to, co mówiłem i problem będzie występował tylko ze wspomaganiem z zewnętrznej, to odpowiedź jest prosta - przestać używać do momentu serwisu/wymiany.
007areka napisał/a:
jeszcze pytanie, czy bedzie roznica jesli korpus bedzie w poziomie lub w pionie ?? chodzi o celnosc prace AF.
W przypadku punktów krzyżowych nie powinno być różnicy, chyba że znowu masz rozkalibrowane "ramiona" krzyża, co też jest możliwe.

007areka
[Usunięty]

...co do kontaktu z NIKON POLSKA to błyskawiczna odpowiedz, kontakt super.
co do zdjec :

[ Dodano: Pią 19 Paź, 2012 19:03 ]
niestety foty z przedwczoraj , wczorajsze uleciały z dymem zaraz spróbuje z 28 f1,8 , NIKON poprosił o nefy będą badać problem, co do szkła, sprzedawca widząc jak pracuje 85 przyjął zwrot bez najmniejszego wahania - do zwrotu,
... (oczywiście proszę się nie czepiać ze krzywo lub nierówno,na szubko chciałem graficznie zasygnalizować to o czym pisałem.)

jaad75 
Klub Pierdzieli

007areka, po pierwsze, to nie jest cel odpowiedni do kalibracji AF i sprawdzania czegokolwiek - mam nadzieję, że go do tego nie używasz. Po drugie, to nie są duże różnice, które nie nadawały by się do kalibracji. Po trzecie, należałoby skalibrować AF w świetle dziennym, tak, by trafiał bezbłędnie w punkt z typowej odległości (na odpowiednim celu, czyli takim, który ma płaszczyznę prostopadłą do osi obiektywu), sprawdzić go w żarowym, a potem sprawdzać z wzorkiem z AF-Assist.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jak rozumiem kartka leżała na stole a Ty robiłeś pod kątem zdjęcia. Tak się nie kalibruje niestety aparatu. Takie testy to sobie .... Sorry.
Ja do tego celu kupiłem sobie coś takiego
http://www.fotomaniak.pl/...-spyderlenscal/
Daje radę. Dwa statywy przydatne, jeden niezbędny.

007areka
[Usunięty]

...o pewnie ze nie jest to super dokładnie ale wystarczy do podglądu, zresztą nie trzeba super pomiarów to widać na normalnych zdjęciach,
zapewniam cie ze o są to duże różnice, spróbuj zrobić portret = nieostre rzęsy > kalibrujesz do foty bez lampy+ 20 skrajnie się łapie, potniej z lampa = masakra kalibracja i sytuacja podobna, hmmm jeśli tak to ma działać to ja dziękuje.
było sprawdzane w dziennym i było podobnie,

[ Dodano: Pią 19 Paź, 2012 19:31 ]
MM napisał/a:
Jak rozumiem kartka leżała na stole a Ty robiłeś pod kątem zdjęcia. Tak się nie kalibruje niestety aparatu. Takie testy to sobie .... Sorry.
Ja do tego celu kupiłem sobie coś takiego
http://www.fotomaniak.pl/...-spyderlenscal/
Daje radę. Dwa statywy przydatne, jeden niezbędny.

...hoooo, było by super ale nie mam zamiaru wydawać kasy na takie cudeńka i robienie testów, dość ze wydałem na sprzęt który nie trafia tam gdzie trzeba, a sprzęt który trafia n ie trzeba testować to widać na zdjęciach. ( przynajmniej ja widzę :razz: )

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Doświadczenie nauczyło mnie jednego. Kartką to sobie mogę sprawdzić jak łapie AF. Tak zgrubnie. Jeżeli aparat ma kalibrację AF-u to kartki nie wyjmuję to tak naprawdę tylko namieszam. Wtedy trzeba podejść do sprawy na poważnie, właśnie takim lub podobnym przyrządem. Pamiętaj, że płaszczyzna obiektu na który ostrzysz MUSI być prostopadła do osi obiektywu.
Druga sprawa to znane problemy nowego D800 i ...jego liczba piskeli. To co w starym poczciwym Canonie z APS-C i małą liczbą pikseli było mało widoczne to tutaj na FF i sporym upakowaniu zaczyna wyłazić.
Dobrze by było mieć możliwość sprawdzenia tego samego szkła na dwóch korpusach i dwóch szkieł na jednym korpusie.
Przy kalibracji oczywiście światło nie może być kiepskie i przypadkowe. Róźnie też aparaty łapią ostrość przy różnych jego kolorach - to stara prawda. Tylko nie powinno to dawać takiego rozstrzału ostrzenia.

007areka
[Usunięty]

...no dokładnie jak piszesz, ale dokładniejsze pomiary tylko potwierdza to co widać, co najwyżej ustala dokładna skale błędu,
pilnowałem aby nie kupić szajsu, bylo sprawdzone ale niestety nie miałem jeszcze wtedy swojej lampy, szkła pospinałem przypadkowe co prawda ale wszystkie działały ok oprócz jednego 28f1.8g w w sklepie NPS w Rzeszowie olbrzymi FF , 85f1.8g u nich trafiała super ale zdążyli mi ja sprzedać i musiałem kupić gdzie indziej....

trochę mam teraz zgryz co robić...jutro zamieszam z inna lampa i innymi szkłami...

Odpowiedz do tematu