Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Brak szumów na zdjęciu o wysokim ISO
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 05 Maj, 2013   

Szumy w cieniach i przy dlugich ekspozycjach (choć jak trafnie zauważyłeś pozostawianie czarnego korpusu na słońcu mu nie służy).
Szumy w jasnych partiach obrazu nie zależą od temperatury matrycy.

Reklama

dziechu1 
Bywalec

Szumy matrycy całej zależą od temperatury, to po prostu szumy termiczne, podobnie jak szumy w tranzystorach wejściowych wzmacniaczy itp. W miarę wzrostu temperatury, wzrasta poziom napiecia szumow, które dodaje sie do napięcia sygnału. W jasnych partiach nie ma mniej szumów (ani nie są niezależne od temperatury), tylko jest znacznie lepszy stosunek sygnału użytecznego do szumu, więc szum jest mniej widzialny. Ale poziom ogólny szumów zależy od temperatury dla całego zakresu rejestracji.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Szumy termiczne to nie szumy przetwarzania. Snr rośnie, to fakt. Mi chodziło o to, że szumy termiczne są w zasadzie dziś pomijalne przy ekspozycjach krótszych od 1 s.

dziechu1 
Bywalec

Szumy przetwarzania to dość niejasne pojęcie. Nie bardzo wiem jakie zjawiska fizyczne miałyby być ich przyczyną, poza temperaturą. Szumy przetwarzania to będą szumy termiczne matrycy plus szumy termiczne wejścia przetwornika ADC, a wszystko wzmocnione proporcjonalnie do ISO. W zasadzie w elektronice nie znam innego zjawiska poza temperaturą, będącego źródłem szumów (poza źródłami zewnętrznymi, ale zakładam że ekranowanie jest dobre). Dlatego też np. wysokoczułe przetworniki światła, podczerwieni itp. używane w eksperymentach fizycznych czy astronomii, są często chłodzone ciekłym azotem czy nawet helem. Poza temperaturą nie wiem co mogłoby być źródłem szumów. Jak wiesz to napisz, bo to ciekawe.

Z definicji - szum kwantyzacji - bład prztwarzania ADC bardzo małych wartości, raczej niezależny od ISO (zakladając że przy dowolnym ISO przetwornik otrzymuje sygnały z całego zakresu przetwarzania, czyli pracuje z pełną dynamiką).

Szum kwantowy bedzie miał znaczenie przy bardzo małych sygnałach, gdzie na piksel padają pojedyncze fotony - w normalnych warunkach nawet przy ISO 12800 chyba nie wystepują aż tak małe sygnały.
Ostatnio zmieniony przez dziechu1 Nie 05 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Cytat:
Jedną z cech przyrządów półprzewodnikowych jest prąd upływu - zjawisko kwantowe powodujące wytwarzanie swoistych tuneli w obszarze izolatora, przez które ucieka ładunek. W matrycach zbudowanych w oparciu o krzem zjawisko to zwane jest prądem ciemnym; dla uproszczenia można uznać, że jest ono spowodowane losowością poruszania się elektronów w granicach fotodiody.
Prąd ciemny jest silnie zależny od temperatury i czasu ekspozycji, natomiast jest całkowicie niezależny od ilości padającego na fotodiodę światła - występuje zawsze

Cytat:
Szum przetwarzania jest sumą wszystkich zakłóceń toru przetwarzania analogowo-cyfrowego, między innymi:
-interferencji elektromagnetycznych,
-tolerancji wykonania elementów elektronicznych,
-szumu resetowania w matrycach CMOS,
-szumu transportowego w matrycach CCD.
Szum przetwarzania - jako cecha układu elektronicznego - jest niezależny od wartości rejestrowanej przez sensel (czyli niezależny od czasu naświetlenia i intensywności oświetlenia) i stały dla wybranej wartości czułości ISO.
Szum przetwarzania definiuje minimalny, użyteczny poziom sygnału przy wyznaczaniu takich parametrów jak np. dynamika tonalna.

Dla jasności - to co obserwujemy na zdjęciach podczas normalnych warunków eksploatacji to zakłócenia wynikające z nierównomierności pracy matrycy, szum śrutowy oraz szum przetwarzania. Szumu termicznego (prądu ciemnego) nie zobaczysz tak łatwo.

dziechu1 
Bywalec

Ok, ciekawe zagadnienie:)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dziechu1 napisał/a:
Szum kwantowy bedzie miał znaczenie przy bardzo małych sygnałach, gdzie na piksel padają pojedyncze fotony - w normalnych warunkach nawet przy ISO 12800 chyba nie wystepują aż tak małe sygnały.
Kwantowy, inaczej śrutowy jest związany z fotonami. A dokładniej z korpuskularną naturą fotonów.
Z definicja zatem jest proporcjonalny do ilości tych fotonów. A jego zmienność opisuje ładnie rozkład Poissona. Można powiedzieć, że dla sygnału x wartość szumu śrutowego to sqrt(x). Nie jest zatem taki pomijalny.

I faktycznie jak sobie spojrzysz w dowolną fotę i zobaczysz ciapki na niebie to właśnie to jest szum śrutowy.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 05 Maj, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

dziechu1 
Bywalec

Wydaje się że ten szum kwantowy/śrutowy jest także źródłem szumu klisz analogowych?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dziechu1 napisał/a:
Wydaje się że ten szum kwantowy/śrutowy jest także źródłem szumu klisz analogowych?
Tak, o ile rozumiemy różnice między "ziarnem" a szumem ;)

dziechu1 
Bywalec

Rozumiemy :mrgreen:

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Wysłany: Nie 09 Cze, 2013   

Czyli moja puszka nie będzie szumiała na mrozie ;)
Szkoda, że poziom adrenaliny tego wątku taki wysoki.

jan pawlak 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013   

e1359994@rmqkr. napisał/a:
Hej, dziękuję bardzo za odpowiedzi. Fotografię specjalnie wrzuciłem surową bo że można ją obrobić, rozmyć, wygładzić to doskonale wiem :)

Ale nie rozumiem tego testu co proponujecie:

Cytat:
Proponuję zrobić eksperyment. Na twoich zdjęciach jest płytka GO. Przymknij szkło do okolic f2.0 (albo i działkę więcej) z ISO 6400 (lub nawet wyższym rozszerzalnym w razie potrzeby) i pokaż takie zdjęcie w takich samych rozmiarach jak powyższe. Zobaczysz, że zdjęcie będzie miało głębszą GO (masło maślane ) i będzie lepszej rozdzielczości ze względu na optykę.

No, będzie trochę większa głębia bo przysłona bardziej zamknięta. To to akurat wiem. Ale dlaczego jakość zdjęcia miałąbybyć przez to lepsza? Wg mnie będzie zdecydowanie gorsza. Dlaczego gorsza? Bo: 1. ciemniejsze szkło. 2. jeszcze większe ISO
A nikt tutaj nie mówi i wydużeniu czasu migawki.

Więc nie rozumiem tej wypowiedzi. Co chciałeś mi przez to poweidzieć?

---------------------------------------------------------------------

Można ściągnąć z sieci program do odszumiania, np.
http://www.topazlabs.com/denoise/
i zobaczyć, przez miesiąc za darmo, gdzie i jak dużo tych szumów jest.
Pouczające

jp

Odpowiedz do tematu